Blogi: Keskustelua Karttapaikalla

Uudistettu Karttapaikka julkaistiin lokakuun alussa. Olemme saaneet palvelusta runsaasti palautetta, sekä risuja että ruusuja - myös paljon kehittämisehdotuksia. Hyvä niin!

Uusi Karttapaikka sisältää tutut toiminnot aiempaa paremmassa paketissa, mutta joitakin vanhasta palvelusta tuttuja toimintoja on kaivattu.

Eniten toiveita on tullut koordinaattimuunnos-toimintoon. Monella on ollut vaikeuksia löytää toimintoa, joka sijaitsee nyt palvelun oikeassa laidassa, xy-painikkeen takana, mittakaavasäätimen alapuolella. Painikkeesta aukeava koordinaattien muunnosikkuna toimii eri lailla kuin vanhassa palvelussa, mikä on myös kirvoittanut kommentteja.

Erityisesti kritiikkiä on tullut siitä, että muunnostoiminnossa näytetään ETRS89-maantieteelliset (~WGS84) koordinaatit vain muodossa d° m' s,sss'' (tunnit, minuutit, sekunnit). Toiminto muuttuu seuraavan päivityksen yhteydessä niin, että koordinaatit näytetään kaikissa kolmessa muodossaan. 

Toinen paljon kommentteja kirvoittanut aihe on paikannimien ja osoitteiden haku. Vanhassa Karttapaikassa haettavan sanan on voinut katkaista *-merkillä. Uuteen versioon haku piti toteuttaa uudella tavalla ja vaikutti siltä, että yleisempien nimien kohdalla haku-toiminnon suorituskyky oli loppua kesken. Siksi toiminnosta tuli logiikaltaan erilainen kuin ennen.

Hakuun on tulossa mahdollisuus hakea *-merkillä siten, että sanan voi katkaista alussa, lopussa tai välissä. Myöhemmin toteutetaan monipuolisempi paikannimiaineiston selailutoiminto, jossa voi hakea nimiä erilaisin rajausehdoin ja saada nimistä laajemmat tiedot, kuten eri kieliset rinnakkaisnimet yms.

Uuden koordinaattimuunnos-toiminnon ja *-merkillä haun sisältävä Karttapaikan päivitysversio on tulossa marraskuun lopulla.

Karttapaikka on ensimmäinen askel verkkopalveluidemme uudistamisessa ja toteutettavista uusista asiointipalveluista. Visiomme on, että kaikki Maanmittauslaitoksen palvelut tarjotaan tulevaisuudessa myös verkon kautta. Seuraavana avataan Omat kiinteistöt -palvelu. Sen kautta voi katsoa omien kiinteistöjensä tiedot sekä tilata kiinteistöjä koskevia otteita ja todistuksia.

Toivomme myös jatkossa palautetta Karttapaikan toiminnasta. Näin saamme kehitettyä palvelua yhä paremmin käyttäjien tarpeita vastaaviksi. Palautetta voi antaa osoitteeseen karttapalaute(ät)maanmittauslaitos.fi.

Lämmin kiitos palautteestanne, Karttapaikan käyttäjät <3

Karttapaikalla nähdään!

Outi Peltola
Tietopalveluasiantuntija


Plokkauksia Maasta -blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.