Hoppa till huvudinnehåll

Övermark ägoregleringsutredning

Förrättningsnummer
Overmark
Förrättningsslag
Ägoreglering
Kommun
Närpes

Aktuellt

Den 30.8.2017 ordnade ÖSP i samarbete med Lantmäteriverket ett infotillfälle om ägoregleringar  Övermark UF. Daniel Backman och Anders Lillqvist berättade om ägoregleringar och ägoregleringsutredningar. Rainer Rosendahl från Lantbrukssällskapet berättar om möjligheterna för täckdikning och grundtorrläggning i samband med ägoregleringar. På plats var ca 70 markägare från bl.a. Övermark, Yttermark, Norrnäs, Kalax och Horonkylä.

Rainer Rosendahl från Proagria berättar om torrläggning
Rainer Rosendahl från Proagria berättade om principerna vid torrläggning i samband ägoregleringar.

Ägoregleringsutredning

På markägarnas begäran har en avgiftsfri ägoregleringsutredning påbörjats I Övermark. Målet är att reda ut om det finns intresse och förutsättningar för en ägoreglering av åkermark i Övermark eller delar av området. Utredningsområdet är över 3700 åker ha stort men åkrar vid egen bostad och på detaljplanerade området i centrum är utanför utredningen. Nere på sidan finns en karta över utredningsområdet.

Det finns goda naturliga förutsättningar för ägoreglering i Övermark. Det finns stora öppna områden som endast delas av ett fåtal vägar och vattendrag. Vägförbindelserna är i regel goda och torrläggningsnätet är i skick. Trots det är 73 % av alla åkrar i byn under 3 ha stora, medelbasskiftesstorleken är endast 2,32 ha och medelavståndet till ett skifte är 3,6 km. Resultaten från ägoregleringar är i medeltal att medelskiftesstorleken ökar med det dubbla och körsträckorna minskar.

Intervjuer med markägarna på området gjordes i juli 2017 och kommer att kompletteras under hösten. Under intervjuerna förklarades mer ingående hur en ägoreglering fungerar. Vid samma tillfälle diskuterades om markägarnas intresse för ägoregleringen, utvecklingsplaner för framtiden, befintliga sämjobyten, körningar i kors och om det fanns behov för klyvningar eller dylikt.

Utifrån intervjuerna görs ett förslag på om ägoreglering borde förrättas på hela området, utvalda delar eller inte alls. Det görs också en första plan under runt årskiftet på områden var det finns intresse. Ägoregleringsutredning är gratis. Om ägoregleringen kommer igång tillkommer avgift om ens ägor flyttas ihop och om man får bättre eller mer mark.

Vid ägoreglering köper staten in tillskottsmark som används som bytesmån och delas ut åt aktiva bönder. När man säljer till staten är skatten på överlåtelsevinsten en tredjedel av vad är den är om man säljer åt en privatperson. Nedan finns en broschyr gällande försäljning åt staten.

Nedan finns en kopia på en artikel som Syd-Österbottningen publicerade 11.7.2017 angående intervjuerna och lantmäteriverkets ägoregleringsbroschyr samt en karta över åkerskiftenas storlek och en karta över hur körorna fågelvägen mellan skiften och brukscentra ser ut i Övermark.

Tidningsartiklar om ägoregleringen i Tjärlax-Kalax

”I Tjärlax är företagarna och jordbrukarna Rune och Johan Bertell nöjda med sina nya åkerskiften.

De har både fått åkerskiften intill sina tidigare åkrar och dessutom har arealen på deras skiften blivit större. – Från hemskiftet vid gården och norrut har vi nu efter ägoregleringen runt 20 hektar i ett sammanhängande skifte, berättar Rune Bertell.”
Länk till Landsbygdens Folk 8/11/2013
”Ägoregleringen i Närpes närmar sig slutskedet”
http://extra.slc.fi/lf/4513/filer/assets/basic-html/index.html#13

”När det gäller ägoregleringen som gjorts här i hembyn, Kalax och grannbyn Tjärlax, så är vi nöjda med ägobytena. Jordbruksarbetet har effektiverats betydligt tack vare större åkerskiften och färre ställen att åka till. På gården brukas cirka 100 hektar spannmål och det är tacksamt med enhetliga åkerskiften, då man jobbar med maskinföretaget dagtid, konstaterar Häggqvist.”

Länk till artikeln ”Kompetenskrav ny utmaning för maskinentreprenörer”

Landsbygdens Folk 7/8 2015

http://extra.slc.fi/lf/3215/filer/assets/basic-html/index.html#9

 

Bondeföretagaren 2/2016

Investeringsstöd för täckdikning höjdes med 5 %. Sid 4

Grundtorrläggning. Sid 10

Ägoreglering på min gård? Är det nödvändigt nuförtiden? Sid 15

http://www.lantbrukssallskapet.fi/wp-content/uploads/BF216_webb.pdf

Kontaktuppgifter

Anders Lillqvist
Lantmäteriingenjör


fornamn.efternamn@lantmateriverket.fi

Lantmäteriverket, Vasa
Wolffskavägen 35
65200 Vasa

 

Bifogad fil

Om du är delaktig i en förrättning och behöver en bilaga från förrättningen i tillgänglig form, kontakta förrättningsingenjören (gäller ej kartbilagor).