Lehdistötiedote

Kiinteistöjen rajapyykit tarkentuivat kiinteistörekisterikartan parannuksessa

14.03.2012

Maanmittauslaitos sai valmiiksi yli 30-vuotisen urakan, jossa kiinteistörekisterikartta perusparannettiin luotettavammaksi. Maanmittauslaitos juhli valmistumista 15.3. Kajaanissa yhdessä metsäalan toimijoiden, kuntien ja maanomistajien kanssa.

Suomalaisten kiinteistöjen noin 13 miljoonaa rajapyykin sijainti on nyt tiedossa kartan rekisterimerkintänä jopa puolen metrin tarkkuudella. Vanhemmalla kiinteistörekisterikartalla sijaintitarkkuus oli 10–20 metriä.

"Kun älypuhelimien karttasovelluksista ja paikkatiedosta yleisestikin on tullut monille arkea, on tärkeää, että kiinteistöt näkyvät kartalla mahdollisimman oikeassa kohdassa", sanoo maastotiedoista Maanmittauslaitoksessa vastaava yli-insinööri Jurkka Tuokko.

Tarkkoja sijaintitietoja digitaaliselta kiinteistörekisterikartalta voidaan hyödyntää esimerkiksi maankäytön suunnittelussa, metsien hakkuissa, kaavoituksessa, perinnönjaoissa ja kiinteistöjen kaupoissa.

Sadattuhannet maanomistajat osallistuivat signalointiin

Kiinteistörekisterikartan perusparannus vuodesta 1979 alkaen oli massiivinen yhteistyöhanke Maanmittauslaitoksen, viranomaisten, järjestöjen ja kansalaisten välillä. Sadattuhannet kansalaiset käyttivät kiinteistöjensä rajapyykkien merkitsemiseen arviolta 300 000 työpäivää.

"Maanomistajat rakensivat rajapyykkiensä päälle isot valkoiset muoviset ristit signaaleiksi, jotta ne voitiin havaita ilmakuvilta. Valkoisia muoveja jaettiin maanmittaustoimistoissa, kunnantaloilla ja kaupoissa", Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Jarmo Ratia kertoi perusparannuksen valmistumisen kunniaksi järjestetyssä valmistujaisjuhlassa 15.3.

Kartoittajat kohdistivat ilmakuvilta näkyvien signaalien koordinaatit maanmittaustoimituksissa tehtyjen karttojen ja muiden mitattujen aineistojen avulla.

Pääjohtaja Ratia lupaa, että kehittäminen ei lopu tähän.

"Maanmittauslaitos tekee tänä vuonna selvityksen kiinteistörekisterikartan sijaintitarkkuuden valtakunnallisesta kokonaistilanteesta. Sen pohjalta asetetaan uusia kehittämistavoitteita."

Lue lisää

Artikkeli Maanmittauslaitoksen asiakaslehdessä (s. 8 - 11)

Jarmo Ratian juhlapuhe Kajaanissa 15.3.

Lisätietoja

Pääjohtaja Jarmo Ratia, 040 745 2627, jarmo.ratia[ät]maanmittauslaitos.fi

Yli-insinööri Jurkka Tuokko, 040 539 6859, jurkka.tuokko[ät]maanmittauslaitos.fi