Sähköinen kiinteistökauppa tehdään ilman kaupanvahvistajaa

16.10.2013

Maanmittauslaitos avaa Kiinteistökaupan verkkopalvelun 1.11.2013. Palvelussa voi esimerkiksi ostaa tai myydä kiinteistön, hakea kiinnityksiä ja siirtää sähköisiä panttikirjoja. Kiinteistökaupan syntymisen jälkeen lainhuuto tulee automaattisesti vireille.

”Niissä luovutuksissa, joita jatkossa tehdään Kiinteistökaupan verkkopalvelussa, ei enää vaadita kaupanvahvistajaa”, sanoo johtava asiantuntija Kari Niemi. ”Kiinteistön luovuttaminen verkkopalvelun ulkopuolella perinteisin tavoin on kuitenkin jatkossakin mahdollista.”

Kaikkea ei voi tehdä sähköisesti

Kiinteistökaupan verkkopalvelussa asiointi edellyttää aina tarvittavien tietojen löytymistä sähköisistä viranomaisrekistereistä. Kiinteistöä ei voi kiinnittää eikä luovuttaa sähköisesti, jos siihen kohdistuu muistutusmerkintä, kuten esimerkiksi vallintarajoitus. Myöskään kaikkia saantoja ei ole mahdollista tehdä sähköisesti, kuten esimerkiksi ositusta, lunastusta, testamenttia tai perinnönjakosopimusta.

”Kaupanvahvistajan rooli on aivan sama kuin ennenkin, kun hän vahvistaa kaupan, joka tehdään Kiinteistökaupan verkkopalvelun ulkopuolella. Toisin sanoen kaupanvahvistajan tehtävät luovutuksen vahvistamiseen liittyen, kuten tarkastus- ja ilmoitusvelvollisuudet, säilyvät ennallaan”, Kari Niemi sanoo.

Kiinteistökaupan verkkopalvelu alkaa vähitellen vähentää tarvetta uusien kaupanvahvistajamääräysten antamiseen. Määräyksiin perustuvien kaupanvahvistajien tarve ei kuitenkaan poistu kokonaan.

Lisätietoja

www.kiinteistoasiat.fi  

johtava sovellusasiantuntija Jorma Turunen, jorma.turunen[ät]maanmittauslaitos.fi