Maastotiedot halutaan avata maksuttomiksi

02.11.2011

Maanmittauslaitos on esittänyt maa- ja metsätalousministeriölle Maanmittauslaitoksen maksuista annetun asetuksen muuttamista.

"Ehdotimme, että Maastotietokannasta tuotetuista aineistoista ei toukokuusta 2012 alkaen enää perittäisi käyttöoikeusmaksuja", Maanmittauslaitoksen Tietopalvelukeskuksen johtaja Antti Kosonen kertoi Paikkatietomarkkinoilla Helsingissä.

Aineistojen avaamisella toteutettaisiin valtioneuvoston periaatepäätöstä parantaa julkisen sektorin tietoaineistojen saatavuutta ja käyttöä. Avaamisella edistettäisiin julkisin varoin tuotettujen tietojen saamista kansalaisten ja yritysten käyttöön.

Jos Maanmittauslaitoksen ehdotus maksuasetuksen muutoksesta hyväksytään, olisivat seuraavat aineistot luovutettavissa irrotuskustannuksin vapaaseen käyttöön:

  • kiintopisteaineistot
  • rasteri- ja vektorimuotoiset kartta-aineistot pienissä ja keskisuurissa mittakaavoissa
  • Maastotietokanta ja siitä tuotetut aineistot
  • digitaaliset ilmakuvat
  • laserkeilausaineistot

Pilotoinnista hyviä kokemuksia

Vuoden 2011 alusta alkaen maksuttomassa käytössä on ollut paikannimirekisteri ja kaksi yleiskartta-aineistoa mittakaavoissa 1:1 miljoonaan ja 1:4,5 miljoonaan.

"Kokemukset yleiskartta-aineistoista ovat olleet vähäisiä, mutta myönteisiä. Maksuttomilla kartoilla on ollut noin 4 000 rekisteröitynyttä lataajaa", Kosonen kertoo.

Lisätietoja

Johtaja Antti Kosonen, 040 522 5812, antti.kosonen[ät]maanmittauslaitos.fi