Karttapaikka uudistui

05.10.2016

Maanmittauslaitos on uudistanut suositun Karttapaikka-palvelunsa. Uudistettu Karttapaikka sisältää tutut toiminnot, mutta on aiempaa sujuvampi käyttää ja taipuu jouhevasti myös mobiililaitteisiin. Uusi Karttapaikka otettiin käyttöön 5.10.

Karttapaikalla voi selata ilmaiseksi Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoja. Palvelu sisältää kartat, ilmakuvat ja ajantasaiset kiinteistörajat koko maasta. Uutena karttatasona palveluun on lisätty maaston korkeuseroja havainnollistava rinnevarjostus.

Karttatasoja voi katsella päällekkäin ja tasojen läpinäkyvyyttä säätämällä luoda mieleisensä karttanäkymän. Kartalla voi myös tehdä omia merkintöjä ja jakaa sen linkkinä edelleen esimerkiksi sähköpostissa.

Osta kartta tai oma karttatuloste

Karttapaikalta voi ostaa painettuja maasto- ja peruskarttoja sekä räätälöityjä karttatulosteita. Oman karttatulosteen alue, koko ja mittakaava ovat vapaasti valittavissa. Voit myös määritellä, mitä tietoa tulosteella näytetään, esimerkiksi ovatko kiinteistötunnukset ja -rajat näkyvissä. Ostokset voi nyt maksaa helposti verkkomaksun kautta.

Karttatulosteet kannattaa ostaa verkosta, sillä saat ne silloin paitsi kätevämmin myös huomattavasti edullisemmin kuin asiakaspalvelun kautta tilattuna.

Karttapaikalle pääset Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta tai tutusta osoitteesta karttapaikka.fi.

Karttapaikka toimii suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Lisätietoja:

Johtava asiantuntija Teija Tarvainen, 040 778 7391,
teija.tarvainen(at)maanmittauslaitos.fi

Siirry Karttapaikalle

Karttatulosteiden hinnat Karttapaikalta tilattuna

Karttatulosteiden hinnat asiakaspalvelusta ostettaessa

Karttapaikan toiminnot ja tiedossa olevat puutteet on listattu lisätietoa Karttapaikasta-sivulle.

Kommentit

Jos hakee osoitepisteen uudelta karttapaikalta ja yrittää näyttää sen geodeettiset koordinaatit, tapahtuu kummia, ellei älyä klikata karttaa uudestaan. Geodeettisten koordinaattien alkuun jäävät kummittelemaan TM35FIN-suorakulmaiset koordinaatit. Kuvakin näytöstä olisi, mutta tähän sitä ei taida saada liitetyksi.

Monet operoivat geodeettisilla koordinaateilla muodossa ast min.des (siis minuutin desimaaleina eikä sekunteina). En ole yhtään varma, ymmärtääkö edes Hätäkeskuslaitos oikein sekunteina annettua sijaintia.Muunnospalveluista ei taida saada tuota muotoa?

Näihin maantieteellisten koordinaattien toimintoihin on tulossa parannuksia Karttapaikalla lähiaikoina. Kiitos kaikille palautteen antajille.

Terveisin,
Teija Tarvainen

Yritätkö uudelleen ja ota yhteyttä, jos ei ala onnistua.

Terveisin,
Teija Tarvainen

Kun merkitsee kartalle pisteitä, niin saako sen kartan tulostettua?
Ja aiemmin karttapistettä on voinut muokata tai sen nimeämistä. Nyt tulee suoraan koordinaatit. Jos siis haluaisin koordinaattipisteiden avulla merkata kartalle kohteita, niin voinko nimetä ne pisteen tägäyksen jälkeen ja nimetä uudelleen.

Karttanäkymän ja siihen tehdyt merkinnät saa tulostettua. Tällä hetkellä tosin Internet Explorer 11:n kanssa tulostaminen ei valitettavasti onnistu, mikäli kartalla on omia merkintöjä. Tähän pyritään saamaan korjaus mahdollisimman pian.

Mikäli haluat nimetä kartalle merkittyjä kohteita, pitäisi sinun käyttää "Oma merkintä kartalle" -työkalua. Se löytyy palvelun vasemmasta laidasta, työkalurivin ensimmäinen painike. Koordinaattitoiminnolla lisättyihin pisteisiin ei voi antaa omaa otsikkoa. Tavoitteena on, että jatkossa kaikkia kartalle tehtyjä merkintöjä (mm. omia merkintöjä ja koordinaattipisteitä) voisi muokata, esimerkiksi nimetä uudelleen. Aikataulua tälle ei tosin vielä ole tiedossa.

Terveisin
Outi Peltola

piti mennä hyvä systeemi pilaamaan, ennen pääse nuolella eteenpäin, nyt pitää keksiä osoite, eikä kaikki kelpaa

Karttaa voi edelleen liikutella ja zoomailla, mutta on se erilaista kuin ennen. Monen mielestä se on nyt paremmin, mutta joidenkin kannalta voi olla huonomminkin. Toivottavasti tämä uusi tapakin tulee tutuksi aikaa myöten.

terveisin
Teija Tarvainen

Eikö karttoja voi enää tulostaa ilmaiseksi itse? Ja saako kiinteistötunnukset jostain näkyviin kuten aikaisemmin?

Karttoja voi edelleenkin tulostaa ilmaiseksi omaan käyttöön. Tulostinpainike löytyy karttakuvan oikeasta yläkulmasta.

Kiinteistötunnukset saa näkyviin klikkaamalla palvelun vasemmassa laidassa olevasta Karttatasot valikosta otsikkoa Kiinteistötunnukset. Huomaathan, että karttaa on zoomattava riittävän lähelle, jotta tunnukset tuleva näkyviin. Samasta kohdasta saat näkyviin myös kiinteistörajat.

Terveisin
Outi Peltola

Koordinaattien muuntaminen on edelleen mahdollista. Karttakuvan päältä, oikeasta laidasta, mittakaavasäätimen alapuolelta, löytyy xy° -painike, jota klikkaamalla aukeaa koordinaattien muunnosikkuna.

Terveisin
Outi Peltola

Kiinteistötunnukset saa näkyviin klikkaamalla palvelun vasemmassa laidassa olevasta Karttatasot valikosta otsikkoa Kiinteistötunnukset. Huomaathan, että karttaa on zoomattava riittävän lähelle, jotta tunnukset tuleva näkyviin. Samasta kohdasta saat näkyviin myös kiinteistörajat.

Terveisin
Outi Peltola

Miten uudella Karttapaikalla pystyy jakamaan linkkiä, jossa koordinaatit esiintyvät WGS84 -järjestelmässä, eli asteina (esim. 66.50189 (N) ja 27.59560 (E))? Tuntuu, että vaikka kuinka yritän vaihtaa koordinaattijärjestelmää xy -napista WGS84:ään, tulee linkkejä jaettaessa URLiin aina vain sijainti suorakulmaisessa ETRS-TM35FIN -koordinaatistossa. Ja kun linkin avaa muualla, koordinaatit näkyvät niin ikään ETRS-TM35FIN -koordinaatistossa.

Haluaisin tehdä samoin kuin vanhalla Karttapaikalla, jossa tiettyyn pisteeseen pystyi linkittämään kohteita myös WGS84 -järjestelmässä. Ennen kaikkea haluaisin linkittää omilla nettisivuillani esiteltyjä kohteita Karttapaikalle, ja kyseinen sivusto käsittelee kohteita WGS84 -järjestelmässä. Eli siten, mikä vanhalla Karttapaikalla onnistui tämäntyyppisellä linkillä:

http://vanha.karttapaikka.fi/linkki?scale=8000&text=Testikohde&srs=EPSG%...

Miten toimin jatkossa?

Tällä hetkellä pitäisi kikkailla ja lisätä oma merkintä kartalle, jonka nimeksi voisi antaa nuo halutut koordinaatit. Kehityslistalla ehdokkaana on oma merkintä -toiminnon laajentaminen kaikkiin kartalle haettuihin kohteisiin: koordinaatteihin, paikannimiin, osoitteisiin. Kiitos siis palautteesta, tämä nosti ehdokkaan asemaa priorisointilistallamme.

terveisin
Teija Tarvainen

Tarkoitin siis sitä, että Karttapaikkaan voisi linkittää kohteita ulkopuolisilta sivustoilta niin, että koordinaatit voisi linkissä antaa asteina (lat, lon) WGS84 -järjestelmässä, eikä suorakulmaisina koordinaatteina, kuten nyt näyttää olevan pakko.

Siis samaan tapaan, kuin on tehty ensimmäisessä viestissäni olevassa vanhan karttapaikan linkissä; koordinaatit ovat asteissa ja URLissa mukana on lisäksi kohteen nimi. Onko tämä mahdollisuus poistettu uudesta järjestelmästä kokonaan?

Millä aikataululla mahdollisesti toteutatte kuvaamasi lisäominaisuuden? Vanha karttapaikkahan ilmeisesti sulkeutuu jo ensi kuussa.

Kiitos uudistuneesta Karttapaikasta! Ennen piti käyttää rinnakkain Google Mapsia ja Karttapaikkaa, mutta nyt riittää pelkkä Karttapaikka. Ja kerrankin päivitys oikeasti on parannus entiseen ja palvelua on mukava käyttää. Hyvää työtä!

hei, koitin tulostaa maastokartan omaan käyttöön, mutta ohjelma ilmoitti, että kartta siirtyy uuteen välilehteen ja sitten ettei karttaa voi ladata, taisi se vanha systeemi olla kyllä parempi. Miksi tehdä toimiva ohjelma vaikeammaksi?

Uudempi teknologia mahdollistaa paremmat toiminnot ja käytön esimerkiksi mobiililaitteilla. Mukanaan se tuo myös selainversioihin liittyviä ongelmia, joita parhaamme mukaan koitamme ratkoa. Kaikilta osin emme ole vielä valmiita ja tuo tulostaminen ei esimerkiksi IE11 selainveriolla toimi. Pahoittelut, kehitystyömme jatkuu tältä osin.

terveisin
Teija Tarvainen

Asutushistorian ja nimistön tutkijoille Karttapaikasta on tullut käytetty ja tärkeä väline. Ohjelma antoi muutamalla klikkauksella loistavan yleiskuvan paikannimien levinneisyydestä koko maassa - esimerkiksi haku ukko* listasi kaikki "Ukko"-alkuiset nimet, jotka pystyi valitsemaan ja saamaan näkyviin kartalle. Uusi ohjelma herjaa, että tuloksia on liian paljon ja pyytää lisäämään kunnan tms. nimen. Käytännössä tämä ei toimi. Onko kullanarvoinen väline nyt lopullisesti menetetty?

Paikannimien hausta on tullut runsaasti palautetta. Tarkoitus on toteuttaa oikean reunan asiointipalvelujen puolelle paikannimiaineiston monipuolisempi selailutoiminto, jossa voi hakea erilaisin rajausehdoin ja saada nimistä laajemmat tiedot, kuten eri kieliset rinnakkaisnimet yms. Julkaisuaikataulua ei vielä valitettavasti uskalla luvata. Lähiaikoina kuitenkin lisätään nyt toteutettuun osoitteiden ja pakannimien hakuun mahdollisuus hakea *-merkillä niin, että sanan voi katkaista alussa, lopussa tai välissä.

Terveisin
Outi Peltola

Muuten hyvä, mutta
- Kamerat, joissa on GPS, tallettavat paikat maailmanlaajuisessa WGS84-muodossa, eri ohjelmat käyttävät sitä, eikä kuvauspaikkoja voi nyt näyttää. *Tämä on suurin puute!*
- Raskas, ts hitaampi käynnistymään kuin ennen.
- Ei toimi ainakaan Raspberry Pi:ssä (Linux-pohjainen Raspian käyttöjärjestelmä), (toimineeko muissakaan Linuxeissa) - vanha karttapaikka toimii.

Toivoisin, että vanha karttapaikka säilyisi uuden rinnalla em. syistä. Ei siitä suurta vaivaa olisi, koska kehittämistä ei tarvitsisi, ja kartta-aineistokin olisi sama kuin uudessa.

Koordinaattien muuntaminen on edelleen mahdollista. Karttakuvan päältä, oikeasta laidasta, mittakaavasäätimen alapuolelta, löytyy xy° -painike, jota klikkaamalla aukeaa koordinaattien muunnosikkuna. ETRS89 maantieteelliset koordinaatit (~WGS84) voi syöttää muunnostoimintoon kaikissa kolmessa muodossa (d,dddddddd° / d° m,mmmmm' / d° m' s,sss''). Muunnostoiminto näyttää koordinaatit tällä hetkellä muodossa d° m' s,sss'', mutta tarkoitus on päivittää toimintoa niin että jatkossa koordinaatit näytetään kaikissa kolmessa muodossa.

Karttapaikka hyödyntää huomattavasti uudempaa teknologiaa kuin vanha palvelu. Tämän myötä palvelu myös vaatii koneelta tai muulta laitteelta enemmän kuin vanha Karttapaikka.

Laitan kehittäjille selvitettäväksi palvelun toimivuuden Linux ympäristöissä.

Terveisin
Outi Peltola

Miksi ei vanhaa HYVÄÄ karttapaikkaa voi pitää jatkossakin uuden rtnnalla?
Vanha on todella hyvä ja helppo käyttää!
Tämä uusi on niin susi että täytyy etsiä joku toinen vaihtoehto karttapaikalle.
Ei retkikarttakaan hyvä ole mutta huomattavasti parempi kun tämä uusi karttapaikka!
Vanha on ihan paras!

Olemme saaneet runsaasti palautetta uudistetusta Karttapaikasta, sekä risuja että ruusuja. Paljon on tullut myös erilaisia kehittämisehdotuksia. Hyvä niin. Palautteiden perusteella osaamme keskittyä olennaisten toimintojen kehittämiseen ja uusien ominaisuuksien toteuttamiseen.

Terveisin
Outi Peltola

Kohta 1: WGS84 ei ole koordinaatisto eikä koordinaattijärjestelmä vaan kyseessä on datum!!
Eli ei ole olemassakaan "WGS84"-muotoista koordinaattipistettä. Paikkatieto ilmoitetaan koordinaattijärjestelmällä joka koostuu datumista (esim. WGS84 joka on oletus datum jokaisessa nykypäivän GPS-laitteessa) ja koordinaatistosta (esim. GCS:n mukainen lat lon).

Kysymyksen "Miten uudella Karttapaikalla pystyy jakamaan linkkiä, jossa koordinaatit esiintyvät WGS84 -järjestelmässä, eli asteina (esim. 66.50189 (N) ja 27.59560 (E))? " esittäminen on VÄÄRIN, koska kysymyksessä kysytään astemuotoisesta (D,ddd°) lat lon koordinaattipisteestä!

29T PH 2861 0518 (MGRS)
29N 628615 4705180 (UTM)
42° 29'17,887" 7° 26'5,991" (D°M'S")
42° 29,29812' 7° 26,09985' (D°M,M')
42,48830198° 7,43499756° (D,D°)

Kaikki äskeiset koordinaattipisteet osoittavat yhteen ja samaan pisteeseen ja kaikkissa on käytössä WGS84-datum!

Joten opetelkaa ymmärtämään mitä tarkoittaa koordinaattijärjestelmä!
Erittäin ikävää kun hätäkeskuslaitoskaan ei ymmärrä miten ilmoittaa sijainti, joten näämmä olemme erittäin heikoilla hädän sattuessa. Kiinnostaisi oikein tietää osaavatko päivystäjät hätäkeskuksessa ottaa vastaan muunkuin D,D° muotoisia koordinaattipisteitä, koska sama piste voidaan ilmoittaa monella eri koordinaatistolla, joista itse suosin MGRS-koordinaatistoa, koska siinä luvut tarkoittamat metrejä joita pystyy helposti ajattelemaan päässä versus asteet-minuutit-sekuntit joista ei ymmärrä mitään.

Kohta 2 Itse Karttapaikkaan:
-Karttatasot-valikko näkyy vain joskus ja jouluna -yleensä ei näy kuin otsake
-kartta aukeaa nettisivua avatessa useinmiten Itämerelle Ruotsin rannikolle -miksei Suomeen
-vanhassa kunnon Karttapaikassa osoiterivillä oli jatkuvasti URL-osoitteessa kyseisen karttanäkymän sijainti, joten sen pystyit tallentamaan suosikkeihin jolloin sivun sai helposti avattua juuri sinne päin Suomea sillä zoomilla kuin itse haluaa (esim. oman kotikuntansa kohdalle). Eli tämän saman toiminnon lisääminen tähän uuteen härveliin
-"Syötä koordinaatit tai osoita piste kartalta." ominaisuudessa olevaan koordinaatistolistaan lisättäväksi UTM ja MGRS koordinaatistot.

Miksei uudessa Karttapaikassa saa kohdetta näkyviin muodossa asteet,desimaalit? Vanhassa se onnistui, mutta uudessa on vain muoto asteet,minuutit,sekunnit. Navigaattori ei ymmärrä nykyisen muotoa, desimaalisysteemi oli kätevä käyttää.

Uuteen Karttapaikkaan on nyt parannettu koordinaattien toimintaa ja maantieteelliset näytetään kolmessa eri muodossa. Toivottavasti nyt palvelee paremmin.

Teija Tarvainen

Ei oikein auennut tuo koordinaattien muunnos systeemistä toiseen!
Itsellä on Garmin 60,joka näyttää paikan KKJ-peruskoordinaateilla.
Miten muutan nämä ETRS-TM35FIN-koordinaateiksi?
Poistuvalla versiolla onnistuu hienosti.

Vuodesta 1998 Karttapaikkaa käyttäneenä ottaa TOSI koville, kun hyvä järjestelmä pilattu... Kun Paikkatietoikkuna on erikseen olemassa, en ymmärrä miksi tätä piti mennä muuttamaan lähemmäksi sen ulkoasua ja siten pilaamaan Karttapaikka. Ollaankohan tässä valmistelemassa koko Karttapaikan alasajoa tai yhdistämistä Paikkatietoikkunaan? Perinteinen ja ainoa oikea Karttapaikka oli selkeä ja sisällöltään hyvä. Karttanäkymän liikuttaminen oli loogisempi, hakuehdot olivat hyvät ja toimivat järkevästi ja ruudulle sai monta hyödyllistä asiaa kerralla näkyviin. Muiden jo mainitsemien ongelmien lisäksi kaipaan sitä, että saisi kuten vanhassa näkyviin koordinaatit KERRALLA kaikissa muodoissaan. Vanhassa valitsemalla Muunna ja painamalla uudestaan Muunna -painikkeesta tuli ponnahdusikkuna, jossa oli ruudun keskikohdan koordinaatit monessa muodossa kerralla (se oli aikanaan elintärkeä toiminto työtehtävieni kannalta). Nyt pitäisi yksitellen XY -painikkeen alta vaihdella mitä haluaa, joka turhauttavan hidasta (eikä WGS84:n esitystavoissa edes ole sitä millä tekisikin jotain). Kahdeksantoista vuoden jälkeen tulee osaltani entisen suosikkisivustoni eli Karttaikkunan käyttäminen tiensä päähän - ei tuolla enää tee nykymuodossaan yhtään mitään...

Valitettavasti vanha Karttapaikka oli liian hyvin toimiva kevyt ja ketterä palvelu moniin nykysivustoihin nähden. Ihmettelinkin jo pari vuotta sitten, koska tämäkin paskannetaan. Nyt se tapahtui.

Entinen toimi sutjakasti hitaallakin mobiiliyhteydellä ja käytännössä kaikilla selaimilla. Tämä uusi julkaistiin näemmä kaikkine ongelmineen ja lastentauteineen ilmeisesti, koska oli vaan pakko. Vanhaa ei tietenkään voinut rinnalla pitää, edes toistaiseksi, tulisihan siitä merkittävät ylimääräiset ylläpitokustannukset?

Koordinaattitoimintoja paransimme ja nyt WGS84 näytetään kolmessa eri muodossa. Karttapaikka uusittiin, jotta myös uudemmilla kosketusnäytöillä voisi palvelua käyttää. Palvelua ei olla ajamassa alas, vain nykyaikaistamassa. Ikävää, jos menetämme samalla uskollisia käyttäjiämme, mutta aika ajoin on pakko uudistua.

Teija Tarvainen

Vanha olikin jo aikaansa jäljessä, hyvä uudistus. Varsinkin kartan liikuttelu. Miksi ei näy merikartat ja syvyyskäyrät?

että uudistus miellytti. Karttapaikka keskittyy Maanmittauslaitoksen karttoihin ja siksi Liikenneviraston merikartat ja syvyyskäyrät puuttuvat tästä palvelusta. Syvyyskäyrät löytyvät kylläkin Karttapaikan maksullisilta tulosteilta.

Teija Tarvainen

Miten mentellä, jos haluaa "omat paikat" -toiminnolla merkata karttaan pisteitä osoitteiden mukaisesti, mutta ei halua osoitetekstin näkyvän pisteen vierellä?

Saisiko uuteen karttapaikkaan kiinteistötunnushaku?

Tulostusasetukseksi olisi kätevä jos voisi valita mittakaava ja karttakoko esim. 10.000, A3

Kännykällä toimii hyvin

Nyt kun vanha karttapaikka on poistumassa kokonaan saatavilta, niin uusi on kyllä edelleen melkoisen rampa. 1) Uuteen ei edelleenkään voi linkittää koko muun nykymaailman käyttämällä koordinaatistolla (WGS84) 2) Uudesta ei saa WGS84-koordinaatteja irti ilman käsityötä, vaikka se ne näyttääkin. Siirrä hiiren kursori halutun kohdan päälle ja oikeat numerot kyllä näkyvät, sitten siirrä hiiren kursori numeroiden päälle ne kopioidaksesi .. ja sitten hypätäänkin ihan eri numeroihin, koska kursoria siirrettiin. Mitä ihmettä tässä on ajateltu käytettävyyden osalta!

Siten, että uutta karttapaikkaa ei geokätköilijä voi enää helposti käyttää.
Jos se oli tavoitteena, niin tavoite toki saavutettiin.
Kiitokset siitä ja hyvästi.
Voisi tämänkin karttahomman sitten samalla lopettaa.

Tarkoituksenamme ei ollut kiusata geokätköilijöitä. Päin vastoin tavoittelimme helppoa mobiilikäyttöä ja paikantamista kartalle, myös geokätköilijöiden iloksi. Koordinaattitoimintoja kehitimme erityisesti teiltä saadun palautteen perusteella. Ikävää että emme mielestäsi onnistuneet. Toivottavasti avoimet kartta-aineistomme voivat palvella sinua jossain muussa sovelluksessa.

Teija Tarvainen

Kuinka nuo WGS84 koordinaatit pitää kirjoittaa nykyiseen karttapaikkaan, jotta saa merkin oikeaan paikaan? ennen taisi olla jotain 60d574, jne. Miten nykyisessä? Vai pitääkö etsiä erikoismerkeistä asteen merkki? Melko hankalaa mielestäni

Koordinaattien muunto ottanut reilusti takapakkia. Nyt on vanhojen karttojen kanssa rutkasti ongelmia, koska monta tarvittavaa koordinaatti versiota kadonnut...!

Kun uusi julkaistiin siellä oli paras kohta josta pääsi vanhaan Kansalaisen Karttapaikkaan.
Nyt karttapaikan käyttö on minun kohdalta monimutkaisen uudistuksen takia loppu.

Harmi. En enää pysty geokätköilemään Kansalaisen Karttapaikan avulla. Vaikka kuinka muunnan WGS84:ksi, en ymmärrä, miksi pohjaluvussa on enemmän desimaaleja kuin aiemmin (pehetymällä varmaan selviäisi), enkä kykene enää hakemaan paikkaa merkinnällä tyyliin N63.xx.xxx E024.xx.xxx. Jos ne sinne syötänkin, pomppaa ruutuun ihan eri numeroita (ehkä kursorin sijainnin mukaan). En löydä ohjetta, kuinka voisin katsoa, missä kyseinen paikka on ilman, että paikkapiste hypähtää omasta päästään ihan muualle.

Täytyy keksiä joku muu karttapaikka.
Harmittaa.
Käytin tätä vuosikausia myös melontareissuilla.

Sivut

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.