Kiinteistörekisterikartta avoimeksi dataksi

09.01.2017
Yksityishenkilö voi katsoa kiinteistöjen rajoja kartalla Karttapaikasta tai Paikkatietoikkunasta.
Kuva: Maanmittauslaitos

Kiinteistöjaotusta, kiinteistötunnusta ja rajamerkkejä koskeva tieto muuttui avoimeksi ja maksuttomaksi tietoaineistoksi 1.1.2017.

– Tieto kiinteistöjen rajoista on kiinnostava avoin data monille uusille tahoille. On hienoa, jos sitä voidaan hyödyntää esimerkiksi uusissa sovelluksissa, sanoo Maanmittauslaitoksen johtava asiantuntija Teija Tarvainen.

– Data on ollut käytössä tähänkin asti, mutta se on ollut maksullista. Esimerkiksi metsä- ja sähköyhtiöiden on maastotöissä tärkeä tietää, missä rajat kulkevat, Tarvainen kertoo.

Yksityishenkilö voi katsoa kiinteistöjen rajoja kartalla Karttapaikasta tai Paikkatietoikkunasta.

Data saatavilla tiedosto- ja rajapintapalvelussa

Tietoja voi käyttää Maanmittauslaitoksen avoimen tietoaineiston CC 4.0 -lisenssillä, kuten Maanmittauslaitoksen avoimia maastotietoaineistoja. Aineisto on nyt ladattavissa Avoimien aineistojen tiedostopalvelusta.

Aineiston saa myös Maanmittauslaitoksen rajapintapalveluiden kautta. Avoin kiinteistörekisteriaineisto on maksutonta, mutta rajapintapalvelussa on palvelumaksu.

Lisätietoja

Johtava asiantuntija Teija Tarvainen, 040 778 7391
Johtava asiantuntija Tatu Roitto, 040 083 4558

etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Kommentit

Miten voi olla avointa dataa, jos rajapinnasta menee maksu? Avoimen datan yksi perusperiaate on maksuttomuus. Käyttöä, latauskertoja yms. kuormitustekijöitä voi rajata esim. API-Key:llä, joka on käytössä mm. Ilmatieteenlaitoksen avoimissa data-aineistoissa/rajapinnoissa.

Maanmittauslaitoksen avaamat aineistot ovat luonteeltaan sellaisia, että käyttömäärät rajapintapalveluissa voivat olla hyvinkin suuria (yli miljardi hakua vuodessa rajapintapalveluissamme). Käyttömäärärajoitukset eivät myöskään sovi ammattimaisille palveluntarjoajille, jotka rajapintapalveluitamme käyttävät.

Ainakaan toistaiseksi meillä ei ole rahoitusta tarjota rajapintapalveluita maksuttomina, vaikka aineiston avaammekin. Meillä on maksuton Paikkatiedon testipalvelu (http://www.maanmittauslaitos.fi/aineistot-palvelut/rajapintapalvelut/pai... ), johon myös kiinteistörekisterikartta on tulossa alkuvuodesta. Ja ladata aineiston voi maksuttomasti Avoimien aineistojen tiedostopalvelusta. (http://www.maanmittauslaitos.fi/aineistot-palvelut/latauspalvelut/avoimi...)

Maailma, teknologiat ja asiakastarpeet kehittyvät ja tilanne saattaa muuttua tulevaisuudessa. Ilmatieteenlaitoksen toteutus on tiedossa ja tosiaan hyvinkin varteenotettava vaihtoehto. Kiitos siis palautteesta, näiden perusteella pyrimme palveluitamme kehittämään.

Terveisin,
Teija Tarvainen

Lisää uusi kommentti

Plain text

  • HTML-merkintää ei sallita.
  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.