Hyppää pääsisältöön

Helsingintien (Mt 1494) parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välillä Porvoontie - VähäLaukkoskentie

Toimitusnumero
2021-666404
Toimituslaji
Maantietoimitus
Kunta
Pornainen

Taustaa

Kyseessä on jalankulku- ja polkupyörätien rakentamishanke (Maantien 1494 eli Helsingintien parantaminen rakentamalla kevyen liikenteen väylä välille Porvoontie - Vähä-Laukkoskentie) ja siihen liittyvät järjestelyt. Hankkeen sijaintia kuvaava yleiskartta ja suunnitelmakartat on linkitetty tämän sivuston alareunaan. 

Kevyen liikenteen väylää varten tarvittavat alueet lunastetaan maantielain mukaisessa maantietoimituksessa (TNo 2021-666404), josta vastaa Maanmittauslaitos.  Alueet kartoitetaan, niiden pinta-alat lasketaan ja alueet siirretään asianomaisista kiinteistöistä tiealueeseen. Tietarkoituksiin luovutetusta omaisuudesta määrätään lain säätämä korvaus. Myös tietöistä mahdollisesti aiheutuvien vahinkojen ja haittojen korvaaminen kuuluu toimitukseen.
 

Toimituksen vaihe

Toimituksen alkukokous pidettiin Pornaisissa 29.6.2021. Samassa yhteydessä kirjattiin lunastettavalla alueella oleva omaisuus haltuunottoluetteloon ja tiealueet otettiin Väyläviraston haltuun. Ennakkokorvaukset on määrätty niitä hakeneille maanomistajille 15.7.2021. Niiltä osilta, kun ennakkokorvauksia ei ole vaadittu, korvauskäsittely aloitetaan rakentamistöiden valmistuttua. Maksamatta oleville korvauksille määrätään 6 % vuotuista korkoa haltuunottohetkestä, eli 29.7.2021 alkaen.

Kevyenliikenteen väylän rakentamistoimenpiteet ovat valmistuneet ja parannettu tie on luovutettu yleiseen käyttöön 27.1.2023. Asianosaisille on lähetetty kirje 27.7.2023, jossa kerrotaan korvausvaatimusten jättämisestä ja korvauskatselmuksesta.

Maastomittaukset kesällä 2023

Rakennetun kevyenliikenteen väylän alue on merkitty maastoon oranssin värisillä muovipaaluilla; paalujen kohdalla kulkee lunastettavan alueen raja. Lunastettavan alueen raja eroaa vähäisissä määrin haltuun otetusta alueesta joidenkin kiinteistöjen kohdalla.

Korvausvaatimukset 8.9.2023 mennessä

Kaikilla asianosaisilla on mahdollisuus tehdä korvausvaatimus omalta osaltaan postitse tai sähköpostitse toimitusinsinöörille 8.9.2023 mennessä. Samassa yhteydessä voi pyytää katselmuksen suorittamista omistamallaan kiinteistöllä.

Korvausvaatimuksesta tulee selvitä ainakin:
- toimitusnumero 2021-666404
- vaatimuksen esittäjän nimi
- kiinteistö, jota vaatimus koskee
- itse vaatimus (vapaamuotoinen) mielellään euromääräisenä
- perusteet vaatimukselle
- mahdollinen maastokatselmuspyyntö
- vaatijan yhteystiedot (puhelinnumero, s-postiosoite)

HUOM!

Lunastuslain mukaan korvauksia koskevat kysymykset tulee lunastustoimituksessa pääsääntöisesti tutkia ja ratkaista viran puolesta. Lunastustoimikunta määrää korvaukset viran puolesta mm. maapohjasta, lunastettavalla alueella sijainneesta omaisuudesta sekä metsän odotusarvon menetyksestä vaikka korvausta ei erikseen vaadittaisikaan. Jos kuitenkin tiehankkeesta on syntynyt maanomistajalle haittaa tai vahinkoa, kannattaa niitä koskien kirjoittaa erillinen vaatimus. Myös mahdollista edunvalvontakorvausta on vaadittava.

Korvauskatselmus 12.9.2023

Toimitusalueella järjestetään maastokatselmus 12.9.2023. Maastokatselmus tehdään niiltä osin, kuin katsotaan tarpeelliseksi tai maanomistaja on katselmusta pyytänyt. Katselmukselle osallistuu lunastustoimikunta, eli toimitusinsinööri ja kaksi uskottua miestä, lunastajan ja rakentajan edustajat sekä maanomistaja omalla kiinteistöllään.

Toimitusinsinööri on puhelimitse yhteydessä 11.9.2023 maanomistajiin ja sopii tarkan ajankohdan katselmukselle. Maastokatselmukseen kokoonnutaan ti 12.9. klo 9.00 Pornaisten kunnantalon pihalle.

Toimituskartta, lunastettavat pinta-alat

Toimituskarttaluonnos löytyy tämän sivuston alaosasta. Lunastettavat pinta-alat on lähetetty tiedoksi maanomistajille. Niiden kiinteistöjen omistajat tai vuokralaiset, joiden peltopinta-ala pienenee toimituksen seurauksena, voivat olla yhteydessä toimitusinsinööriin tai toimitusvalmistelijaan liittyen maataloustukiin.

Yhteystiedot

Hankkeen yhteyshenkilöt

Rakennuttaja, Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Projektipäällikkö Esa Turpeinen, 02 9502 9100, esa.turpeinen(at)ely-keskus.fi

Valvoja Diopco Oy

Antti Tilli, 044 289 8581, antti.tilli(at)diopco.fi

Tienpitäjän edustaja

Uudenmaan ELY-keskuksen Valtteri Halla, 029 502 5023, valtteri.halla(at)ely-keskus.fi

Maanhankinnan konsultti Anne Kääriä, Ramboll Finland Oy, 044 511 3234, anne.kaaria(at)ramboll.fi.

Maantietoimitus, korvaukset, pinta-alat ym.

Maanmittauslaitoksen toimitusinsinööri Hanna Franssila, puh. 040 779 3762, hanna.franssila(at)maanmittauslaitos.fi