Hyppää pääsisältöön

10 kysymystä historiallisista ilmakuvista

Maanmittauslaitoksen historiallisten ilmakuvien arkisto on todellinen aarreaitta. Saatavilla on kymmeniä tuhansia kuvia, joista vanhimmat ovat 1930-luvulta. Kuvia voi selata ja vertailla Paikkatietoikkunaan rakennetun työkalun avulla. Olemme koonneet yhteen arkiston käyttäjien usein kysymiä kysymyksiä.

Anniina Lundvall

vertaileva kuvakaappaus Leppävaarasta mustavalkoinen kuva 50 luvulta ja vertailu nykypäivään.
Kuva:
Paikkatietoikkuna

Voit tutustua historiallisiin ilmakuviin osoitteessa www.paikkatietoikkuna.fi/historiallisetilmakuvat

Palvelu toimii parhaiten tietokoneen ruudulla ja käytettäessä normaalia hiirtä. Ohjeet palvelun käyttöön löydät osoitteesta Paikkatietoikkunan ohjesivulta.

Usein kysytyt kysymykset

1. Miksi joistain kohdista Suomea vanhempia historiallisia kuvia ei ole lainkaan ja toisissa kohdissa kuvia on useilta eri vuosikymmeniltä?

Kaikkialta ei ole vielä ehditty tekemään historiallisia ilmakuvia. Kuvien määrä kuitenkin lisääntyy joka vuosi, kun skannaustyö etenee Maanmittauslaitoksessa. 

2. Olen kiinnostunut kohteesta, josta ei löydy kovinkaan vanhoja kuvia. Miksi siltä alueelta ei ole vanhempia kuvia saatavilla?

Alueella ei todennäköisesti ole tehty vanhempaa ilmakuvausta tai ilmakuva on niin huonolaatuinen, ettei sitä pysty jatkojalostamaan digitaalista versiota.

3. Mistä voi tietää, milloin kuvauksia on aiemmin alueella tehty ja mistä löytyy lisätietoja ilmakuvista, esimerkiksi minä päivänä kuvaus on tehty?

Ennen vuotta 2019 kuvatut ja keilatut alueet sekä kuvaus- ja keilausohjelmien suunnitelmat näet Laserkeilaus ja ilmakuvaus -sivulla olevasta Laserkeilaus- ja ilmakuvausalueet -kartasta. 

Kartan karttatasot-valikosta saa valittua eri vuosina kuvatut ilmakuvausalueet näkyville kartalle. Hiirellä klikkaamalla saa esiin tietoja kuvauksista, esimerkiksi kuvauspäivämäärän tai -päivämäärät ja kuvausmittakaavan. Osalla kuvauksista tiedot voivat olla vajavaisia (toisin sanoen niitä ei ole tallennettu kuvauksista aikanaan laisinkaan).

Tulevien vuosien ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmien (2020 alkaen) mukaiset vuosittaiset kuvaus- ja keilausalueet ja aineistojen käsittelyn tilanteen näet Tuotannon tilannekartta -palvelusta. 

4. Mistä tiedän, milloin tietyltä alueelta on saatavilla lisää historiallisia ilmakuvia?

Historiallisia ilmakuvia ei ole tuotettu vielä koko maasta, mutta työ etenee ja jossain vaiheessa joka paikasta on saatavilla vanhoja ilmakuvia. Valmistuneet kuvat tulevat näkyviin Paikkatietoikkunaan. 

Historiallisten ilmakuvien skannaamisesta tai digitoitujen ilmakuvien käsittelystä ei ole olemassa yksiselitteistä julkaisusuunnitelmaa (toisin sanoen suunnitelmaa siitä, mistä kohteesta ja minkä vuoden kuvauksia seuraavaksi käsitellään), sillä kaikista filmeistä ei esimerkiksi saada laadullisesti riittävän hyvää aineistoa.

5. Kun zoomaan vanhaa ilmakuvaa, kuva menee mössöksi. Miksi joidenkin kuvien erotuskyky on huono?

Vuosikymmenten varrella kuvauksia on tehty eri lentokorkeuksilta ja erilaisilla laitteistoilla. Korkeammalta kuvatut kuvat ovat luonnollisesti epätarkempia kuin matalammalta kuvatut kuvat. Myös kuvausajankohdan huono näkyvyys heikentää erotuskykyä.

6. Miksi kaikki ilmakuvausvuodet eivät näy Paikkatietoikkunassa?

Palvelussa näkyy vain nyt valmiina olevat ilmakuvat. Kun vanhojen ilmakuvien prosessointityö etenee, niin vuosia sekä ilmakuvia ilmestyy palveluun lisää.

7. Miksi kuvalla on ”kynnyksiä” tai tie katkeaa ja alkaa eri kohdasta uudestaan?

Vanhojen ilmakuvien sijaintitarkkuus ei ole nykyaikaisten ilmakuvien tasalla. Epätarkkuutta voi esiintyä karttalehtien rajakohdissa sekä kuvauslinjojen välissä.

8. Miten saan ladattua historiallisen ilmakuvan itselleni ja saako niitä jakaa vaikka sosiaalisessa mediassa?

Vanhojen ilmakuvien lataus tai tulostaminen palvelusta ei toistaiseksi ole mahdollista. Oman katselunäkymän saat parhaiten jaettua, kun käytät Tee linkki karttanäkymään -työkalua. Palvelusta voi ottaa kuvakaappauksia omaan käyttöön. Jos julkaiset kuvan esimerkiksi verkkosivuilla tai somessa, merkitse kuvalähteeksi Maanmittauslaitos (copyright Maanmittauslaitos). 

Jos tarvitset painokelpoisen kuvan, ole yhteydessä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun.

9. Miten saan kuvan printattua?

Paikkatietoikkunasta ei tällä hetkellä saa printattua kuvia suoraan. Voit printata ilmakuvan ottamalla kuvakaappauksen ilmakuvanäkymästä ja tulostamalla sen omalla tulostimella.

Jos haluat kuvasta laadukkaan tulosteen, ole yhteydessä Maanmittauslaitoksen asiakaspalveluun. Sieltä tilata alkuperäisen kuvan (josta voi teettää tulosteen esimerkiksi valokuvausliikkeessä). Palvelu on maksullinen, tutustu hinnastoon.

10. Miten voin antaa palautetta historiallisista ilmakuvista?

Voit lähettää palautetta Paikkatietoikkunan palautelomakkeen kautta.

Ilmakuvaus
Paikkatieto
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit