1606 karttatasoa 57 tiedontuottajalta

Esimerkki Paikkatietoikkunan karttatasoista

Paikkatietoikkuna on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä kansallinen geoportaali, johon on koottu katseltavaksi karttoja ja paikkatietoaineistoja suomalaisilta paikkatiedon tuottajilta. Kukin kartta tai aineisto muodostaa oman karttatasonsa, jolloin niitä voi asettaa päällekkäin samaan näkymään.

Tilastokeskus ykkösenä

Pian 10 vuotta täyttävässä palvelussa on tällä hetkellä karttatasoja 1606 kappaletta. Niitä ylläpitää 57 eri tiedontuottajaa, joukossa muun muassa valtion viranomaisia, kuntia ja maakuntaliittoja. Tiedontuottajista eniten karttatasoja tarjoavat valtion virastot Tilastokeskus (360) ja Luonnonvarakeskus (183). Kaupungeista kärkipaikkaa pitää Tampere 88 karttatasolla.

Paikkatietoikkunan hienoin puoli on siinä, että kaikki karttatasot näytetään reaaliajassa tiedontuottajien rajapintapalveluista. Tietoja ei siis erikseen tallenneta Paikkatietoikkunaan, vaan ne tulevat suoraan alkuperäisestä lähteestä.

Laidasta laitaan

Karttatasojen aiheet vaihtelevat laidasta laitaan. On maakuntakaavoja ja opaskarttoja, suojelualueita ja metsävaratietoja, muinaisjäännöksiä ja maaperäkarttoja. Ilta jos toinenkin vierähtää helposti niiden parissa.

Valmiiden tasojen päälle voi lisäksi piirtää omia kohteita tai tuoda omia paikkatietoaineistoja. Osa karttatasoista on mahdollista julkaista myös omalle verkkosivustolle upotettuun karttaikkunaan.

Tutustu Paikkatietoikkunaan: kartta.paikkatietoikkuna.fi

Teemu Saloriutta
Paikkatietoasiantuntija
Twitter @TeemuSaloriutta

Teemu Saloriutta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

 

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit