Hyppää pääsisältöön

Anna tiedollesi tarkoitus

arvo kokkonenJäin miettimään tätä otsikossa mainittua paikkatietoasiantuntija Robert Lucchin lausumaa ajatusta, kun hän piti asiasta esityksen joku aika sitten.

Suomalaisen tavan mukaan kuuluu kysymykseen ”Mitä kuuluu?” vastata toteamalla ”Kaikki mitä puhutaan.” Mehän emme ole tunnettuja runsassanaisuudestamme. Toisaalta yksi edellisistä EuroGeographicsin toiminnanjohtajista totesi eräästä edustajastamme, että tämä puhui harvoin, mutta silloin kun puhui, piti kuulijalla olla kuuntelulaite päällä.

Paikkatietopoliittisen selonteon laatiminen on loppusuoralla. Nyt meidän pitäisi osata vielä kiteyttää olennaisiksi ne hyvät ajatukset eduskunnalle lyhyeen, kaikkien ymmärtämään muotoon. Prosessi, jota olemme laaja-alaisesti tehneet, on tuonut ymmärrykseemme uutta ulottuvuutta. Omat vahvat ja perustellut mielipiteemme on nyt kuultu ja alistettu yhteiselle käsittelylle. Yhtä totuutta ei ole tietenkään olemassa – kunhan yhteisen suunnan löytäisimme. Sekin on arvokasta.

Tieto, data, tuntuu olevan kaikkien fokuksessa. Paikka- ja karttatiedolla on arvoa ja sen arvo kasvaa, mitä enemmän me itsekin sitä arvostamme. Meitä on satoja ja tuhansia alan ihmisiä, jotka sanoillamme ja teoillamme voimme osoittaa ko. tiedon merkityksen. Kertomalla siitä siinä kokemusmaailmassamme, jossa sitä tuotamme, kehitämme ja jaamme. Ei ole olemassa muuta perustaa kuin oma kokemus ja näkemys. Pitää olla uskallusta ja rohkeutta kertoa paikka- ja karttatiedon merkityksestä omilla sanoilla.

Robert Lucchin kehotus antaa tiedolle tarkoitus syntyy tekojen kautta. Oikean ratkaisun tekeminen kirjaamispäätöksessä, maanmittaustoimituksessa, maastotiedon määrittämisessä, palveluprosessissa, tutkimustuloksessa, kehittämisprojektissa jne. on niitä asioita, joilla uudelle tiedolle annetaan merkitys. Se on paremman huomisen luomista, mihin kestävän kehityksen tavoitteet meitä velvoittavat.

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Kommentit

Uusimmat blogit