Annoinko pirulle pikkusormen

arvo kokkonenFaust on fiktiivinen henkilöhahmo, joka myi sielunsa paholaiselle ja sai vastineeksi rajattoman tiedon sekä yliluonnollisia kykyjä maallisen elämänsä ajaksi. Tarinan eri versioissa on joko traaginen tai onnellinen loppu: Faust päätyy joko ikuiseen kadotukseen tai pelastautuu katuvaisena Jumalan armon ansiosta.

Valkoinen valhe on netin käyttäjälle arkipäivää. Olen lukenut ja hyväksyn käyttöehdot. Klikkaan ”enteriä”, vaikka en ole lukenut. Onkohan joku muu lukenut? Lupa on annettu, ja minua aletaan seurata. Internet-selaimen evästeiden avulla palvelujen tarjoajat oppivat tuntemaan ihmiset hyvinkin henkilökohtaisesti. Mitkä ovat kiinnostukseni kohteet, minkälaisia uutisia luen, keiden kanssa kommunikoin, missä verkkopalvelussa asioin ja niin edelleen.

Internetin käyttö on minulle ilmaista − paitsi että sen hintana on minun yksityisyyteni. Ihmisistä kerättyä tietoa käytetään ainakin kaupallisiin tarkoituksiin, mutta käytetäänkö sitä muuhunkin? Kun internet tuli viime vuosituhannen lopulla, kukaan ei tiennyt, miten internetin sisältö rahoitetaan. Netin kautta on ollut ja on yhä tarkoitus kerätä ihmisistä mahdollisimman paljon tietoa, jolla jokaisesta voidaan luoda oma profiili. Se myydään mainostajille.

Big dataa hyödynnetään jo

Tietoa kertyy valtavat määrät. Sitä kutsutaan big dataksi. Kerätyn tiedon muuttaminen rahaksi on suurta bisnestä. Googlen omistama emoyhtiö Alphabet on markkina-arvoltaan maailman suurin yritys; vuoden 2016 liikevaihto oli 90 miljardia dollaria.

Big data -termi viittaa suureen tietomäärään. Nykyään big data ei ole yksiselitteinen käsite. Sillä voidaan viitata erityyppisiin tietokantoihin, joissa voi olla erittäin paljon tietoa ja se voi muuttua nopeastikin. Tilastokeskus selvitti toissa vuonna, kuinka moni suomalainen yritys käytti liiketoiminnassaan big dataa. Hyödyntäjiä oli 15 % yrityksistä.

Suomessa yhteiskunnan perusrekisterit ovat laadukkaita

Nettiselailun ohella ihmisistä kerätään tietoja monilla muilla menetelmillä ja välineillä. Sitä on tehty ennen kuin nettiä oli olemassakaan. Suomessa viranomaisrekisterit ovat olleet maailman kehittyneimpiä, kun asiaa tarkastellaan historiallisesta näkökulmasta. Meillä yhteiskunnan perusrekisterit ovat ajan tasalla ja hyvässä järjestyksessä.

Suomessa on viranomaisen näkökulmasta katsottuna hyvin salliva lainsäädäntö. Monissa Euroopan maissa viranomaisten mahdollisuutta tiedon keräämiseen on rajoitettu enemmän kuin meillä. Tällä vuosituhannella tietoa ovat alkaneet kerätä muutkin kuin viranomaiset. Yritykset ja jopa kansalaiset voivat kerätä tietoa uusia tavoilla.

Suomessa laki valvoo varsin tiukasti henkilörekisterien ylläpitoa. Tänä keväänä vaatimukset muuttuivat astetta tiukemmiksi, kun EU:n uudet tietosuojasäädökset astuivat voimaan. Maanmittauslaitos on omalta osaltaan huolellisesti valmistautunut säädösten toimeenpanoon.

Tiedosta oma tietoturvasi

Vaikka tietojen kerääminen näyttää hallitsemattomalta, olen itse antanut siihen luvan. Siltä osin kyse on laillisesta toiminnasta. Kun siirrytään tietosuojauhkista tietoturvauhkiin, yksityisyyden menettäminen lisäksi voi menettää rahansa. Joku voi varastaa identiteetin ja aiheuttaa suurta harmia. Netin suurimmat uhkat tulevat rikollisilta ja rikollisjärjestöiltä.

Väitetään että tieto on uusi öljy.  Tietojen keräily ei ole pelkästään uhka. Valtavien tietovarantojen avulla saadaan tuiki tarpeellista ja hyödyllistä aineistoa mm. teknologian kehittämiseen ja terveydenhuoltoon. Vertaus tiedon ja öljyn välillä on itse asiassa hyvin osuva. Öljy on tuonut ihmiselle paljon rikkauksia ja hyvinvointia, mutta samalla runsain määrin ongelmia. Saastutamme ympäristöä. Niin kuin öljyä porattaessa on oltava huolissaan öljyvuodoista ja öljyn kuljetuksista, tulee meidän olla huolissamme tietovuodoista sekä miten ja missä tietomme liikkuvat.

Kun painoin ”enteriä” lukematta käyttöehtoja, annoinko pirulle pikkusormen, joka vie koko käden?

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit