Arktisen alueen paikannusongelmiin haetaan ratkaisuja

Paikannuksen laatu arktisella alueella kohtaa monia haasteita. Lentoliikenne ei esimerkiksi pysty hyödyntämään satelliittipaikannusta kunnolla, sillä satelliittien kattavuus pohjoisessa on heikompi kuin vaikka Keski- ja Etelä-Euroopassa.

Arktinen maisema, jossa näkyy neljä kulkuvälinettä: laiva, juna, auto ja lentokone.
Kuva:
Maanmittauslaitos

– Arktisen alueen ongelmat on tiedostettu, ja nyt niihin aletaan etsiä ratkaisuja. Ensi viikolla kokoontuu joukko eri maiden viranomaisia, yrityksiä ja tutkijoita Challenges in Arctic Navigation -työpajaan. Ongelmien kartoittamisen jälkeen voidaan luoda toimenpidesuunnitelma, joka tarjoaa yhteisiä ratkaisuja näihin arktisiin haasteisiin, kertoo professori Heidi Kuusniemi Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Toimenpidesuunnitelma työstetään ARKKI-projektissa, joka toimii myös työpajan järjestäjänä. Tapahtuma pidetään Muoniossa 16–18.4. Tapahtuman järjestävät Paikkatietokeskus ja liikenne- ja viestintäministeriö.

Suomi vahvasti mukana arktisen alueen yhteistyössä

Suomi on Arktisen Neuvoston puheenjohtaja vuosina 2017–2019. Puheenjohtajakaudellaan Suomi kiinnittää erityisesti huomiota paikannukseen sekä viestintäverkkojen toimivuuteen ja meriliikenteen tukipalveluihin.

Maanmittauslaitos on aktiivisesti mukana arktisen alueen paikkatietojen kehittämisessä. ARKKI-projektin lisäksi se on mukana kansainvälisessä paikkatiedon Arctic Spatial Data Infrastructure -yhteishankkeessa, jonka puheenjohtajana toimii Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen. Arctic SDI on kahdeksan Arktisen Neuvoston jäsenmaan maanmittauslaitosten yhteishanke.

Lisätietoja

Osastonjohtaja, professori Heidi Kuusniemi, 029 531 4809, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Aiheesta lisää liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa.

ARKKI-projektissa mukana

Paikkatietokeskuksen, liikenne- ja viestintäministeriön sekä ulkoministeriön logot.

Uusimmat uutiset ja blogit