Blogi: Naiset tiedemaailmassa näkyviksi

Laura EskelinenNaistenpäivä on päivä tasa-arvolle ja naisten aseman parantamiselle − myös tieteessä. Naisia hakeutuu korkeakoulutuksen pariin yhä enemmän, mutta tie tiedemaailman huipulle voi olla vielä kivinen.

Erityisesti tekniikan ja luonnontieteiden alalla naisia on vähän ja tilanne muuttuu hitaasti. Vastikään julkaistun Nuorisobarometrin mukaan ICT, tekniikan ala ja luonnontieteet ovat listan häntäpäässä, mitä tulee tyttöjen kiinnostuksenkohteisiin.

Itsevarmasti ja unelmoiden

Edustamassani tutkimusyhteisössä, Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa, henkilöstöstä naisia on noin 37 % (vuoden 2014 tilaston mukaan) – ja se on moneen organisaatioon verrattuna hyvin. Paikkatietokeskuksessa työskentelevät naiset ovat alansa tunnustettuja tieteentekijöitä ja vertaisarvioijia, kysyttyjä puhujia ja luennoitsijoita. Vaihdoimme ajatuksia huippunaisten kanssa naistenpäivänä 8.3.

Tutkimusprofessori Sanna Kaasalainen nostaa esiin itsevarmuuden silloinkin, kun tekisi mieli jättäytyä taka-alalle.

− Miesvaltaisen alan perinteinen asetelma on ollut sellainen, jossa miehet tuovat omaa osaamistaan esille enemmän ja paremmin, kun taas yhtä pätevä nainen saattaa esiintyä epävarmemmin tai varovaisemmin ja siksi vaikuttaa vähemmän pätevältä. Tämä on onneksi muuttumassa! Olen matkan varrella saanut sellaisenkin neuvon, että vaikka et olisikaan varma itsestäsi, esitä että olet!

Laura Ruotsalainen, tutkimuspäällikkö ja sijaistava osastonjohtaja Navigoinnin ja paikannuksen osastolta kannustaa seuraamaan omia unelmia, vaikka sekä unelmat että kyvyt kyseenalaistettaisiin.

− Harvoin sitä tuntee olevansa tarpeeksi hyvä. Tärkeintä on ajatella mihin oma palo vie ja mennä sen mukaan. Valmistuin matematiikasta erinomaisilla papereilla, mutta ymmärsin osaamiseni vasta vuosien päästä työhaastattelussa FGI:lle, kun arvosanani kiinnittivät haastattelijoiden huomion. Kun on päässyt tieteen tekoon kiinni, koen, että sukupuolitus katoaa kokonaan. En ole onnekseni kokenut syrjintää: osaaminen luetaan papereista ja saavutukset merkitsevät, ei sukupuoli.

Onneksi jokainen voi tehdä osansa. Kun teemme tiedettä näkyväksi ja muistamme näyttää, että tutkimustulosten takaa löytyy teräviä naisia, on se tervetulotoivotus tuleville naiskollegoillemme, jotka ehkäpä istuvat vielä peruskoulun pulpetissa pohtien, mitä heistä tulee isona. Hyvää naistenpäivää!

Laura Eskelinen
projektikoordinaattori

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit