Hyppää pääsisältöön

Blogi: Paikkatietokeskuksella jokaista koskettavia avauksia

"Tutkimuksen ja arkisen tuotannon välille on rakennettava 'siltaa', jolla tutkimuksen tulokset siirtyvät sujuvasti käytäntöön", kehottaa Maanmittauslaitoksen pääjohtaja blogikirjoituksessaan. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus on tehnyt avauksia, jotka koskettavat meistä jokaista avaten samalla mahdollisuuksia muille julkisyhteisöille sekä suuren lisäksi myös pienelle ja keskisuurelle teollisuudelle.

Joukkoistetusta mobiilidatasta jalostetaan tietotuotteita avoimesti mutta turvallisesti

Paikkatietokeskus on käynnistänyt kolmivuotisen projektin, jota Tekes - yhtenä kolmesta - rahoittaa strategisena avauksena. Projektissa, jonka nimi on MyGeoTrust, kerätään mobiililaitteiden käyttäjien paikkatietoa joukkoistamalla. Tätähän esimerkiksi Google ja Apple tekevät - ne hallitsevat 96 prosenttia paikkatietomarkkinoista - mutta ne tekevät sitä niin, ettei tietojen luovuttajalla ole sananvaltaa tietojen käyttöön. Lisäksi ne pitävät kaiken paikkatiedon tiukasti näpeissään, niin etteivät pienet ja keskisuuret yritykset tai innovaatioyritykset saa niitä liiketoimintansa tueksi.

Paikkatietokeskus kerää joukkoistettua paikkatietoa käyttäjien ehdoilla, yhteisöjen ja yritysten hyödyksi. Mobiililaitteiden käyttäjillä on mahdollisuus kontrolloida, kuka pääsee käsiksi heidän tietoihinsa, missä muodossa ja mihin tarkoituksiin. Samalla he saavat hyödyllisiä paikkatietosovelluksia käyttöönsä.

Yritykset saavat ohjelmointirajapintoja, joiden avulla he voivat hyödyntää joukkoistetusta mobiilidatasta jalostettuja tietotuotteita. Näillä on käyttöä monenlaisessa liiketoiminnassa - esimerkkeinä kuljetusala, mainonta, kaupunkisuunnittelu, viihde ja koulutus.

Tämä strateginen avaus perustuu Paikkatietokeskuksen monipuoliseen osaamiseen. Yhteistyökumppaneina ovat Helsingin yliopisto ja monet yritykset, kuten HERE (Nokia), Sanoma ja KONE. Yhteistyö ja avoimuus ovat periaatteita, joilla Linus Torvalds loi Linux-käyttöjärjestelmän aikana, jolloin Apple ja Microsoft hallitsivat tietokoneiden käyttöjärjestelmämarkkinoita.

Liikkumisesta tehdään palvelu liikennevälineiden ja lippujen sijaan

Toinen avaus on Paikkatietokeskuksen osallistuminen maailman ensimmäiseen liikkumisoperaattoriin yhdessä 23 muun - julkisen ja yksityisen - toimijan kanssa. Liikkumisoperaattorin avulla palveluntarjoajien liikennepalvelut ovat yhdistettävissä yhtenäisiksi matkaketjuiksi - paketeiksi, joita matkustajat voivat tilata tarpeidensa mukaan.

Liikkumisessakin otetaan käyttöön digitalisaatio, palveluistaminen (servicizing), yhteinen kuluttaminen (sharing economy) ja automaatio. Paikkatietokeskus tuo liikenneoperaattorin käyttöön paikkatietotutkimuksen tuloksia ja asiantuntijuutta paikannusteknologioista ja karttakäyttöliittymistä. Mukana ovat Helsingin seudun joukkoliikenneyhtiö HSL, teleoperaattorit Elisa ja Sonera, verkkoyhtiö Ericsson, finanssitalo OP, järjestelmätoimittaja Siemens, Taksiliiton yrityspalvelu, yhdysvaltalainen taksipalvelu Uber ja Taksiliiton yrityspalvelu. Liikkumisoperaattori tavoittelee maailmanlaajuisesti miljoonaa tilaajaa vuoteen 2018.

Laserkeilaus ja paikannuspalvelu FinnRef

Oman tarinansa ansaitsisivat Paikkatietokeskuksessa kehitetty laserkeilausosaaminen ja paikannuspalvelu FinnRef. Laserkeilauksen perustalle on mm. syntymässä erittäin tarkka kolmiulotteinen kartta, jonka ansiosta koko maamme pinnanmuodot tunnetaan 20 - 30 senttimetrin tarkkuudella. Laserkeilausaineisto kuuluu Maanmittauslaitoksen avoimeen dataan, joka on kaikkien vapaasti käytettävissä.

FinnRef-paikannuspalvelu tarjoaa kaikille kansalaisille ja yhteisöille avoimen ja tarkan paikannussignaalin. Palvelun avulla sijainti voidaan määrittää luotettavasti ja yhä tarkemmin.

Sekä laserkeilaus että paikannuspalvelut ovat merkinneet suomalaiselle yhteiskunnalle useiden miljoonien eurojen säästöjä. Mutta näistä kahdesta jälkimmäisestä avauksesta toisella kertaa enemmän.

Jarkko Koskinen
Paikkatietokeskuksen ylijohtaja


Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.  Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Uusimmat uutiset ja artikkelit