Hyppää pääsisältöön

Blogi: Peto karjahti komeasti

Perustoimituksia tekevä ydinprosessimme (PETO) täräytti "jytkyn" viime vuoden tuloksissa. Yleisimmän maanmittaustoimituksen, lohkomisen, läpimenoaika niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin tähän asti on ollut heikkoutenamme pitkään.

Edeltäjäni Jarmo Ratia jo vaati, että lohkomisen läpimenoaika tulee saada kuuteen kuukauteen. Tähän tavoitteeseen, jota myös ministeriömme on pitänyt yhtenä tärkeänä asiakaspalvelumme mittarina, on pyritty monenlaisilla keinoilla.

Nyt tapahtui viimein dramaattinen parannus, kun läpimenoaika putosi 5,1 kuukauteen eli noin 20 viikkoon. Ruotsalaiset ovat mitanneet vastaavan toimituksensa kestoaikaa viikoilla jo parikymmentä vuotta.

Lämpimät onnittelut ja halit kaikille "pedoille"! Oikeita petoja ei uskalla halata, mutta kai rapsuttaa rohkenee edes leuan alta.

Lohkominen maanmittaustoimituksena ei ole sama tuote kuin kaksikymmentä vuotta sitten. Sen sisältöä on muutettu säädöksillä ja sen teknistä suorittamista on muutettu, esimerkiksi mittaustarkkuutta koskevia vaatimuksia on tiukennettu. Joten tuote on vaativampi kuin ennen vanhaan. Lisäksi asiakkaat itse osallistuvat yhä vähemmän toimituksen suorittamiseen. Tätä taustaa vasten arvioiden PETO-prosessin saavutusta pidän erinomaisena.

Valtakunnallinen toiminta-alue, johon siirryimme viime vuoden alussa, osoitti myös vahvuutensa näin heti alkuun. Työjonojärjestelmällä on pystytty ohjaamaan oikeat resurssit oikeaan paikkaan. Kannattavuus on pysynyt edelleen vaaditulla tasolla ja asiakastyytyväisyys on yhä korkealla tasolla viime syksyn tutkimuksen perusteella. Tuottavuuskehitys on myös positiivinen.

Kiinteistörekisterin perusparannuksen vaikutukset näkyvät myös näissä PETO-tuloksissa. Tänä vuonna saavutamme lähes kaikki KR2015-perusparannusstrategian tavoitteet, jotka toteutuessaan edesauttavat toimitusten tekemistä, kun niiden lähtötiedot tie- ja kulkuoikeuksia lukuun ottamatta löytyvät kiinteistörekisteristä.

Kiitos hyvästä PETO-prosessin tuloksesta kuuluu siten osaksi myös RETI-prosessin (säädösperusteisten rekisterien ylläpitoprosessi) työntekijöille. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus työllänne on näin todistettu. Hyödyn saa asiakas ja yhteiskunta.

Esimiehet ja johtajat ovat tarttuneet uuden organisaation antamaan mahdollisuuteen perustoimitustuotannon järjestämisessä. Olette osoittaneet rohkeutta ja ennakkoluulottomuutta sekä luovuutta. Kunnia ja kiitos koko PETO-henkilöstölle niin tiimi- kuin henkilötasolla.

Karjahdella saa vastakin!

Arvo Kokkonen
Pääjohtaja


Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. 

Uusimmat blogit