Hyppää pääsisältöön

Blogi: Sähköiset panttikirjat tulivat jäädäkseen

Sähköisen asiointijärjestelmän ja Kiinteistökaupan verkkopalvelun käyttöönottaminen mahdollistivat eräiden kiinteistönluovutusten tekemisen sähköisesti ja samalla myös lainhuudon ja kiinnityksen hakemisen verkossa. Kirjaamismenettelyn sähköistymisen myötä paperisten panttikirjojen rinnalle tuli sähköinen vaihtoehto.

Asiakkaat uuden edessä

Kun asiakas hakee sähköistä kiinnitystä, hän saa kiinnityksen vahvistamisen jälkeen ainoastaan rekisterimerkinnän kiinnitysrekisteriin. Kiinteistön, tontin tai määräalan rasitustodistukselta näkee silloin, että kohteeseen on vahvistettu kiinnitys, josta on annettu sähköinen panttikirja.

Tieto sähköisen panttikirjan saajasta kulkee aina mukana kiinnityksen rekisterimerkinnässä. Toisin kuin kirjallisen panttikirjan kohdalla, voi sähköisen panttikirjan saajaksi merkitä myös kiinteistön omistajan, jos sähköinen panttikirja ei ole vielä lainan vakuutena esimerkiksi pankissa.

Perinteisiin kirjallisiin panttikirjoihin tottuneet asiakkaat ovatkin joutuneet opettelemaan tässä yhteydessä uudenlaisen ajattelutavan, kun panttikirja onkin sähköinen, eikä minkäänlaista fyysistä dokumenttia jää todisteeksi vahvistetusta kiinnityksestä. Toisaalta ihmiset ovat jo hyvinkin tottuneet vastaavanlaiseen ajattelutapaan pankkitalletuksissa ja verkkopankkien toiminnassa.

Miksi kannattaa valita sähköinen panttikirja?

Sähköisestä panttikirjasta on asiakkaalle etua: se on kirjallista edullisempi, se pystytään käsittelemään nopeammin ja toimittamaan siksi nopeammin asiakkaalle. Se on myös helppo säilyttää ja pitää tallessa.

Kirjallisten panttikirjojen katoaminen aiheuttaa aikaa ja rahaa vievän asiakirjan kuolettamisprosessin käräjäoikeudessa ja kiinnityksen kuolettamisen (tai uuden panttikirjan hakemisen kadonneen tilalle) Maanmittauslaitoksessa. Sähköisen panttikirjan kohdalla asiakas pääsee helpolla, sillä rekisterimerkintä kiinnityksestä säilyy kiinnitysrekisterissä ilman pelkoa katoamisesta tai postissa hukkumisesta.

Uskon, että kiinteistön omistajat, pankit ja kiinnityksiä Maanmittauslaitoksessa ratkaisevat ja postittavat kirjaamissihteerit huokaisevat helpotuksesta voidessaan jättää taakseen riskin kirjallisen panttikirjan katoamisesta!

Kiinnityshakemuksen käsittelijän näkökulmasta sähköiset panttikirjat ovat muutenkin ihanteellisia: hakemuksen parissa työskentely onnistuu nopeasti ja vaivattomasti, kun ratkaisun yhteydessäkään ei tarvitse käsitellä paperisia dokumentteja, vaan päätöksen allekirjoitus sujuu sähköisesti. Asiakaskin on tyytyväinen hakemuksen joutuisaan hoitoon.

Sähköiset tulevaisuudennäkymät

Sähköistyminen ja sähköisen asioinnin kehittämiseen satsaaminen kirjaamisasioissa ovat selvästikin askel oikeaan suuntaan. Yleinen kiinnostus sähköisiä panttikirjoja kohtaan on kasvanut sitä mukaa, kun asiakkaat ovat tulleet tietoisiksi uudesta vaihtoehdosta.

Viimeisimpien tilastojen mukaan sähköisten panttikirjojen kokonaismäärä on kasvanut huomattavasti: kesällä 2014 sähköisiä panttikirjoja oli noin 6 000 ja vastaavaan aikaan kuluvaa vuotta määrä on jo huimat 38 000. Vertailun vuoksi todettakoon kuitenkin, että kirjallisten panttikirjojen kokonaismäärä Suomessa on noin 3,5 miljoonaa kappaletta, ja Maanmittauslaitoksessa onkin otettu lähivuosien toteutettavaksi haasteeksi kaikkien kirjallisten panttikirjojen muuttaminen sähköiseen muotoon.

Sitä odotellessa on toistaiseksi kuitenkin mahdollista saada panttikirjansa kirjallisina, mutta tulevaisuuden suunnitelmissa siintää täysin paperiton kiinnitysten ja panttikirjojen Suomi.

Heli Puttonen
kirjaamisasiantuntija

 


Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. 

Uusimmat blogit