Hyppää pääsisältöön

Blogi: Sateenvarjot ilman sadetta

Tänä kesänä on saanut kantaa sateenvarjoa lähes päivittäin. Jos ei ole ollut mukana sateenvarjoa, on kastunut. Kesän pitäisi kasteensa kuivattaa, mutta kovin on ollut kylmää. Kun on kastunut, on alkanut palella. Ei ole tuntunut mukavalta.

Maanmittausalan ammatillisessa, akateemisessa ja myös yleisessä yhdistysmaailmassa on järjestöjä vähän joka lähtöön. Jokaisella järjestöllä on ollut vahvat perusteensa syntyhetkellä. Yhteistä monelle järjestölle on nykyisin aktiivitoimijoiden harvalukuisuus. Jäsenmäärät ovat olleet myös laskussa. Useamman järjestön merkittävin tapahtuma on sääntömääräisen kokouksen pitäminen kerran vuodessa tai kenties jonkun seminaarin tai vastaavan tapahtuman organisointi - ihan hyvää ja tarpeellista toimintaa sekin.

Kansainvälisellä tasolla löytyvät samat piirteet. Perustetaan uusia toimielimiä ja monesti näiden uusien elimien tavoitteena on "koordinoida" ja saattaa yhteen kyseiseen toimialaan liittyvät toimijat ja erityisesti ne toiminnot, jotka läheltä sitä liippaavat. Syntyy sateenvarjoja toisensa päälle, mutta missä on toiminnan pihvi.

Järjestötoiminta on vahvasti vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa ja sitoutuneet jäsenet saavat valtavasti tuloksia aikaan asiaansa uskomalla. Se lisää yhteisöllisyyttä, ja yhdessä tekeminen on parasta verkottumista. Järjestöjä perustettaessa innostus ja usko motivoivat toiminnan käynnistämiseen. Samanlaista innostusta on nähtävissä sosiaalisen median kautta käynnistyneissä kansalaisaktiviteeteissa.

Nykyisin on muotia puhua normitalkoista. Turhaksi koetusta sääntelystä tulisi päästä eroon. Kannatettavaa. Samalla tavalla tulisi mielestäni alkaa keskustella aikansa eläneistä ja elinkaarensa loppuun tulleista järjestöistä - joko yhdistämällä toiminta jonkun toisen kanssa tai vain kylmästi lakkauttamalla järjestö. Siihen vaaditaan päättäväisyyttä, mutta samalla "ilman sadetta olevien sateenvarjojen" määrä varmasti vähenisi.

Arvo Kokkonen
Pääjohtaja


Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. 

Uusimmat blogit