Hyppää pääsisältöön

Blogi: Selkeään kieleen ei tulkkia tarvita

Julkishallinnossa on havahduttu tärkeään asiaan - virkakielen ymmärrettävyyteen. Kautta vuosisatojen virkamiehen asema on ollut sellainen, että hänen kirjoittamansa tekstin vaikeuteen ovat useimmat asiakkaat tyytyneet.

Nyt aika on toinen, mikä on tunnistettu myös julkishallinnossa. Myös pääjohtajamme Arvo Kokkonen on kommentoinut tilannetta Kotuksen blogissa.

Jokaisella varmaan on omat kokemuksensa virkakielestä, niin minullakin. Naapurustossani asuu lähes 90-vuotias ikäihminen, jonka postiluukkuun tulee silloin tällöin kirjeitä meiltä viranomaisilta. Naapurini avaa kuoren, lukee esimerkiksi päätöstä ja huolestuu sen liitteenä olevasta muutoksenhakulomakkeesta.

Siinä kohden astun minä kuvaan: puhelin soi ja hän pyytää minua tulemaan luoksensa tulkitsemaan viranomaiselta saamansa kirjeen. Yhdessä sitten luemme sohvalla istuen kirjeen läpi ja toteamme, pitääkö jotain tehdä. Enpä olisi ihmeissäni, vaikka vähemmilläkin ikävuosilla joskus pitäisi lukea tekstejä useampaan kertaan läpi.

Niinpä viestinnän asiantuntijana iloitsen Avoin hallinto -hankkeesta, jonka ansiosta me viranomaiset olemme entistä enemmän alkaneet kiinnittää huomiota kieleen ja kansalaisten osallistamiseen päätöksenteossa. Myös Maanmittauslaitos on sitoutunut hankkeen tavoitteiden saavuttamiseen.

Kansalaisten tulee ymmärtää käyttämäänne kieltä ilman tulkkia tai sivistyssanakirjaa. Heidän täytyy pystyä ymmärtämään viranomaisten tekemät päätökset. Heille täytyy tarjota tieto paikassa, mistä he sen helposti löytävät. Heillä tulee olla kaiken tämän perusteella mahdollisuus vaikuttaa tehtäviin päätöksiin. Kun ymmärtää, mitä on tekeillä, voi ottaa kantaa asioihin.

On puheita, on lupauksia. Kotus teki merkittävän konkreettisen teon aloittamalla virkakielikampanjan. Meillä Maanmittauslaitoksessa on vuosia sitten aloitettu asiakaslähtöisyyden kehittäminen, johon kuuluu osana selkeän kielen käyttö. Työ on tuottanut tulosta, sillä kaikki maanmittaustoimituksia tekevät ovat kouluttautuneet asiakaslähtöisyyteen ja sitä myötä selvittämään toimituksissa tehtävät asiat jokapäiväiseen tapaan alan erityistermejä välttäen.

Eikä tässä vielä kaikki. Kehitämme jatkuvasti maanmittauslaitos.fi-sivustoamme niin kielen kuin sivuston rakenteen osalta. Järjestämme virkakieli selkeäksi -kursseja, joilla tavoitamme koko henkilöstön. Unelmana on saada kurssi vielä verkkokurssina, jolloin se voisi levitä laajemmaltikin julkishallintoon. Ja unelmathan ovat toteuttamista varten.

Mervi Laitinen
Viestintäpäällikkö

P.S. Mihin sinä toivoisit lisää selkeyttä?


Plokkauksia Maasta -blogissa  eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. 

Uusimmat blogit