Blogi: Tilinteon aikaa

Arvo KokkonenTähän aikaan vuodesta yritykset, organisaatiot ja järjestöt laativat sekä julkaisevat vuosiraporttejaan. Kullakin toimijalla on omiin säännöksiinsä perustuvat tavat niiden esittämisessä. Mielenkiinnolla seuraamme, miten muille toimijoille kävi.

Maanmittauslaitos on myös tehnyt tilinpäätöksensä ja toimittanut sen ohjaavalle taholleen, joka sitten ennen pitkää kesään mennessä antaa palautteensa tilinpäätöskannanoton muodossa valtionhallinnon vakiintuneen tavan mukaisesti.

Maanmittauslaitoksen tuottavuus nousussa

Mennyt vuosi oli työntäyteinen. Maanmittauslaitos monitoimialaisena virastona huolehtii lakisääteisistä tehtävistään maanmittaustoimituksia ja kirjaamisratkaisuja tekemällä, säädösperusteisia rekistereitä ylläpitämällä, valtakunnallisesta maastotietotuotannosta vastaamalla, tietopalveluja tuottamalla, IT-palvelutuotantoa sekä tutkimustoimintaa toteuttamalla. Kaikkien toimintojen yhteenlaskettu tuottavuus parani – eli vähemmällä saimme aikaiseksi enemmän. Kasvu oli peräti yli 5 prosenttia! Repikää siitä, sanoisi nuoriso.

Valtiokonsernin keskittämishankkeet, kuten toimialariippumattomien tietohallintotehtävien siirrot VALTORIin sekä kirjanpito- ja tilinpäätöstehtävien keskittäminen PALKEET-palvelukeskukseen, ovat esimerkkejä siitä poliittisesta ohjauksesta, jota Sipilän hallitusohjelman toteuttaminen merkitsee Maanmittauslaitokselle. LEAN-kokeilu, palvelupisteselvitys ja sen toimeenpano, palkkausjärjestelmän uudistaminen, maa- ja metsätalousministeriön tilusjärjestelyselvityksen laatiminen sekä hallituksen digitalisaation kärkihankkeiden käynnistämiset ovat omalta osaltaan pitäneet Maanmittauslaitoksen kovassa työssä.

Sähköisten palveluiden kysyntä kasvaa

Suomen talouden yleistilanne näkyy edelleen etenkin maanmittaustoimitusten kysynnän kehittymisessä, sillä kysyntä laski 6 prosenttia. Kirjaamishakemusten määrä säilyi entisellä tasolla. Sähköisten rajapintapalveluiden kysyntä kasvoi edelleen. Tuottamillamme tiedoilla on yhä lisääntyvää käyttöä. Tutkimustoiminnassa kilpailu on entisestään kiristynyt rahoitusuudistuksen jälkeen, mutta Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus onnistui kasvattamaan ulkopuolisen rahoituksen määrää.

Maanmittauslaitos kantaa omalta osaltaan vastuuta julkisen talouden rahoituksen tasapainottamisessa. Vaikka budjettirahoituksen määrä edelleen väheni ja maksullisen toiminnan kysyntä pieneni, Maanmittauslaitos hyödynsi runsaasti eri palveluntarjoajia yhteiskunnallisen vaikuttavuuden aikaansaamisessa. Maanmittauslaitos osti ulkopuolisilta palveluja 26,1 miljoonalla eurolla. Sellaisia palvelutuottajia, joilta ostettiin yli 5000 eurolla palveluja, oli viime vuonna yli 200 toimijaa.

Tilinpäätöstiedot ovat kaikissa organisaatioissa faktaa. Tilinpäätöstiedot kertovat, mitä on tapahtunut ja miten toteuma suhtautuu asetettuihin tavoitteisiin. Analyyseja toiminnasta voidaan perustaa vain tosiasioihin. Myös vastaisuudessa toiminnan kestävä kehittäminen tulee mielestäni perustua asiakastarpeisiin ja faktoihin, jotta maailmalla nykyisin leviävä ”totuudellisen tulkinnan periaate” ei ottaisi roolia sellaisella tavalla, kuin eräät edunvalvojat ovat esittäneet.


Arvo Kokkonen
pääjohtaja
 

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit