Digitalisaatio on totta

arvo kokkonenSanotaan pääministeri Winston Churchillin joskus kysyneen, että ”minkä maan puolesta me sitten taistelemme”, kun hänelle oli ehdotettu taiteen ja kulttuurin rahoituksen leikkaamista toisen maailmansodan kustannusten kattamiseksi. Keskeiseksi kasvavien talouden keskusten kehittymisessä on havaittu niiden keskusten taiteen ja kulttuurin nousu ennen taloudellisen kasvun syntymistä.

Digitalisaatiohankkeita tehdään aivan kaikkialla. Muutaman vuoden aikana on menty huimasti eteenpäin. On siirrytty sähköistämisestä tai yksittäisistä palveluista aitojen hyötyjen saavuttamiseen muutosjohtamisen avulla. Onnistuminen vaatii hyvää suunnittelua, muutosjohtamisen osaamista, monipuolista asiantuntemusta ja sinnikästä tekemistä kaikesta vastustuksesta huolimatta.

Uudet teknologiset sovellukset ja innovaatiot, älykkäät laitteet sekä sosiaalisen median kokonaisuudet haastavat jokaisen organisaation miettimään toiminnan sisältöä uudella tavalla. Digitalisaatio muuttaa työympäristöä ja toimitilojen tarvetta. Työ mobilisoituu ja työaika pirstaloituu; työnteko ei ole toimistoon, aikaan tai konttoriin sidottua.

Organisaatiot eivät voi katsoa vain peruutuspeiliin, vaan ennakoiva ja tulevaisuuteen katsova asenne ratkaisee. Ei voida hakea vain säästöjä, vaan on muutettava toimintatapoja eli liiketoimintamalleja.

Maanmittauslaitos on kokenut digitalisaation taloontulon talous- ja henkilöstöhallinnon muutoksina, toimitilauudistuksina, työaikareformina ja johtamisjärjestelmän kehittämisenä. Sen ohella itse substanssitoiminta on kaikkien prosessien osalta uudistumisen kohteena. Digitalisaatio on älyn ja tiedon vallankumous, mutta muutosjohtamisen suurin haaste.

Entäpä se taide ja kulttuuri? Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlimisen yhteydessä on muisteltu suomalaisen taiteen ja kulttuurin kulta-aikaa suuren kansallisen ja poliittisen murroksen aikana. Syntyi Suomi. Menestystarina, joka perimmiltään perustui taiteen ja kulttuurin uudistuksille.

Hyvinkö havaitsemme samaa tällä hetkellä?

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Paikkatieto tarjosi jo noin kolme vuosikymmentä sitten medialle mahdollisuuden hallittavaan vuorovaikutukseen ja paikkaan sidotun tiedon kumulatiivisen hyödyntämiseen jopa ennakoivasti luoden samalla elävää arkistoa.
Se on yhä kätketty aarre. Matsuhiton tiedon arvon kehityksen kuvaus olisi saanut uuden ulottuvuuden jonka SOME- nyt yrittää lunastaa, mutta vasta seuraava blokkiperusteinen bitcoinin kaltainen reaaliaikainen mullistus sen saa aikaan - mutta KENELLE - maanmittaus tarjoaa sen lautasella - ottajat vain puuttuvat! Edes Google Earthia ei osata vielä hyödyntää saatikka aitoa maanmittausta ja geologisia lähteitä.Jopa tietoliikenteen operaattoreilta on kateissa 3D joka mullistaa kantoalueiden kuvat!

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit