Hyppää pääsisältöön

Ennätysvilkas kiinteistökauppavuosi on ruuhkauttanut lainhuutojen käsittelyä

Koronaepidemian aikana kasvanut kiinteistökauppojen määrä on ruuhkauttanut lainhuutohakemusten käsittelyä Maanmittauslaitoksessa. 

Kuvassa kesämökki vehreässä maisemassa
Kuva:
Antero Aaltonen

Vuonna 2020 kiinteistökauppoja tehtiin Maanmittauslaitoksen kauppahintatilastojen mukaan yhteensä 70 500 kappaletta. Kasvua kiinteistökauppojen kokonaismäärässä oli 9,5 %. Erityisesti rantamökit ja rakentamattomat rantatontit vaihtoivat omistajaa, mutta myös metsätilojen ja peltojen luovutusmäärissä oli kasvua.

Luovutusten määrän lisääntyminen on näkynyt erityisesti lainhuutojen (eli kiinteistöjen omistusoikeuden rekisteröintien), mutta myös vuokraoikeuksien rekisteröintien ja kiinnitysten hakemusmäärissä. Koska hakemuksia on tullut ennätysmäärä, käsittelyajat ovat venyneet.

Lainhuudoissa ja vuokraoikeuksissa keskimääräinen käsittelyaika on noin kolme kuukautta, kiinnityksissä noin kuukauden. Maanmittauslaitos on rekrytoinut lisää henkilöstöä kiinteistökirjaamisen tehtäviin, jotta ruuhka saadaan purettua.

Hakemuksen käsittelyä voi sujuvoittaa

Oman hakemuksen käsittelyä voi edistää liittämällä hakemukseen kaikki tarvittavat asiakirjat ja hoitamalla varainsiirtoveron liittyvät velvollisuudet sähköisesti Omavero-palvelussa. Kun varainsiirtoveroilmoitus on tehty ja vero maksettu, tieto siirtyy Maanmittauslaitokseen automaattisesti eikä kuitteja tarvitse toimittaa hakemuksen liitteeksi. 

Kiinteistöjen kauppakirjat Maanmittauslaitos saa kaupanvahvistajalta, mutta osa asiakirjoista, esimerkiksi vuokrasopimukset ja niiden kauppakirjat, perinnönjakosopimukset ja ositussopimukset, tarvitaan edelleen alkuperäisinä. Alkuperäiset asiakirjat voi toimittaa postitse ja ne palautetaan viipymättä.

Sähköinen asiointi on tietoturvallista ja nopeaa

Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa voi rekisteröidä kiinteistön omistusoikeuden eli hakea lainhuutoa Jos sopimuksen teossa on käytetty kaupanvahvistajaa, lainhuutoa ei välttämättä tarvitse hakea itse. Kaupanvahvistajan voi pyytää tekemään lainhuutohakemus kiinteistöluovutusilmoituksen yhteydessä.

Myös hakemukseen pyydetyt täydennykset voi lähettää Asiointipalvelun kautta. Sähköinen palvelu on tietoturvallinen ja nopea tapa toimittaa asiakirjoja asian käsittelyä varten.

Kiinteistövaihdannan palvelussa voi esimerkiksi hakea kiinnityksiä ja siirtää sähköisiä panttikirjoja. Kun hakemus tehdään palvelussa sähköisesti, asia voidaan ratkaista heti.

Uusimmat uutiset ja artikkelit