Hyppää pääsisältöön

Ensimmäinen paperinen osakekirja mitätöity ja omistus rekisteröity sähköiseen huoneistotietojärjestelmään

Maanmittauslaitos on rekisteröinyt ensimmäisen paperiseen osakekirjaan perustuvan omistuksen huoneistotietojärjestelmään. Samalla tehtiin ensimmäinen paperisen osakekirjan mitätöinti Suomessa. Osakekirjan mitätöinti ja omistuksen rekisteröinti tehtiin Maanmittauslaitoksen Pasilan palvelupisteessä 10.9.2019.

Asiakaspalvelusihteeri luovuttaa mitätöidyn osakekirjan asiakkaalle
Asiakaspalvelusihteeri Janina Liikanen luovuttaa mitätöidyn osakekirjan Jouko Räsäselle. Osakekirjan voi halutessaan saada mitätöinnin jälkeen takaisin 10 euron hinnalla.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Sähköinen omistajamerkintä rekisteröitiin huoneistolle ja autopaikalle, jotka sijaitsevat pienehkössä taloyhtiössä Helsingin Oulunkylässä.

Odota ensin taloyhtiön ilmoitusta

Tietojen siirtäminen huoneistotietojärjestelmään tehdään kahdessa vaiheessa. Ensimmäisenä taloyhtiö siirtää yhtiön osakeluettelon Maanmittauslaitokselle. Vasta osakeluettelon siirron jälkeen yksittäinen osakas voi hakea omistuksensa rekisteröintiä ja paperisen osakekirjan mitätöintiä. Taloyhtiö ilmoittaa osakeluettelon siirrosta osakkaille. Siirron jälkeen osakeluettelon ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Ensimmäisen mitätöidyn osakekirjan omistaja Jouko Räsänen kuuli huoneistotietojärjestelmästä ensimmäisen kerran Kiinteistölehdestä. Hän muistaa lukeneensa juttuja aiheesta myös muista lehdistä.

Räsänen on vauhdittanut osakeluettelon siirtoa omassa taloyhtiössään. Hänen taloyhtiössään asia eteni siten, että taloyhtiön hallitus teki ensin päätöksen osakeluettelon siirtämisestä. Päätöksen jälkeen kesällä osakeluettelo toimitettiin Maanmittauslaitokselle, joka teki osakeluettelon siirron.

Taloyhtiöille tarkoitettu osakeluettelon siirtopalvelu otetaan käyttöön lokakuun lopulla. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti niille yhtiöille, joilla ei ole käytössä isännöintijärjestelmää.

Niiden yhtiöiden, joilla on käytössään isännöintijärjestelmä, kannattaa vielä odottaa. Rajapintapalvelut tietojen tuomiseksi isännöintijärjestelmistä huoneistotietojärjestelmään avataan loppuvuonna 2019.

Omistuksen rekisteröinti tehdään osakeluettelon siirron jälkeen

Räsänen kertoo hakeneensa omistuksensa rekisteröintiä huoneistotietojärjestelmään, koska osakekirja oli säilytyksessä itsellä.

– Ajattelin, että saa sen heti pois alta ja menee tässä näppärästi, hän kertoo.

Sähköisestä omistajamerkinnästä on myös käytännön hyötyä: tiedot löytyvät jatkossa aina viranomaisen ylläpitämästä rekisteristä eikä riskiä paperisen osakekirjan katoamisesta tai tuhoutumisesta enää ole. Omistuksen rekisteröinti maksaa 58 €, mutta mitään säännöllisiä kuluja ei ole. Lisäksi poistuvat myös mahdolliset kulut paperisen osakekirjan säilyttämisestä.

– Käytännössä homma toimii niin, että huoneiston omistaja toimittaa meille alkuperäisen paperisen osakekirjan hakemuksen liitteenä ja me mitätöimme sen leimalla, selittää Maanmittauslaitoksen kirjaamispäällikkö Kai Andersin.

Osakehuoneistolle on haettava omistuksen rekisteröintiä viimeistään 10 vuoden kuluessa osakeluettelon siirrosta. Pakollista omistuksen rekisteröinti on silloin, kun huoneisto ensimmäisen kerran vaihtaa omistajaa osakeluettelon siirron jälkeen.

Mikä huoneistotietojärjestelmä?

Tämän vuoden alusta otettiin käyttöön sähköinen huoneistotietojärjestelmä, jonne kootaan tiedot taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista. Huoneistotietojärjestelmän ylläpidosta vastaa Maanmittauslaitos.

Ensimmäisenä huoneistotietojärjestelmän piiriin tulivat uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt. Ne perustetaan sähköisesti Patentti- ja rekisterihallituksen palvelussa, josta tiedot siirtyvät suoraan huoneistotietojärjestelmään. Paperisia osakekirjoja ei enää näiden yhtiöiden osakehuoneistoille paineta, vaan omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä.

Vanhojen, ennen vuotta 2019 perustettujen yhtiöiden siirtyminen huoneistotietojärjestelmään alkoi toukokuussa 2019. Vuoden 2022 loppuun mennessä kaikkien noin 90 000 taloyhtiön osakeluetteloiden pitäisi olla siirrettynä huoneistotietojärjestelmään, ja vuoden 2032 loppuun mennessä kaikilla osakehuoneistoilla tulisi olla sähköinen omistajamerkintä.

Lisätietoja

Kirjaamispäällikkö Kai Andersin, Maanmittauslaitos, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi, p. 050 471 6330.

Osakeluettelon siirto
Näin rekisteröit osakehuoneistosi omistusoikeuden
Materiaalipaketti huoneistotietojärjestelmästä

Uusimmat uutiset ja artikkelit