Ensimmäiset 3D-aineistot on lisätty Paikkatietoikkunaan

3D aineistot Paikkatietoikkunassa
Kuvassa Helsingin teksturoidut 3D-rakennukset LoD2 tarkkuudella (CityGML, tekstuurit vuodelta 2017) ja rakennusten alla Helsingin ortokuva vuodelta 2019 20 cm resoluutiolla.

Paikkatietoikkunaan on lisätty ensimmäiset kolmiulotteiset karttatasot! Aineisto sisältää joukon Helsingin kaupungin rakennusaineistoja eri esitystavoilla ja tarkkuuksilla. Itse 3D-ominaisuus, eli mahdollisuus lisätä ja katsella kolmiulotteisia aineistoja, tuli osaksi Paikkatietoikkunaa jo aiemmin huhtikuussa.

Saat uuden 3D-ominaisuuden helposti käyttöösi näin: karttaikkunassa klikkaa 3D-tila päälle karttaportaalin vasemmasta alakulmasta (samasta paikasta voit myöhemmin palata tavalliseen 2D-näkymään). Uudet 3D-aineistot saat helpoiten esille käyttämällä suodatusta: kohdassa ”Näytä” valitse ”3D tasot”. Valitse haluamasi tasot, klikkaa ne päälle ja ryhdy tarkastelemaan Helsingin katuja uudesta vinkkelistä. Karttaselaimen oikeassa yläkulmassa löytyy työkaluja, jolla voit paitsi siirrellä karttaa edestakaisin, myös pyöräytellä näkymää eri korkeuskulmiin ja ilmansuuntiin. Oman kotikadunkin ominaisuuksista voi saada ihan uusia oivalluksia, kun painovoima ei rajoitakaan lentelyäsi maisemassa!

Kolmiulotteisia rakennuksia voit tarkastella muiden aineistojen kanssa yhdessä - tosin 2D-aineistot voivat näyttää paikoin oudoilta suhteessa rakennuksiin. Tasot, jotka eivät lainkaan toimi 3D-tilassa tai päinvastoin on selkeästi merkitty karttatasolistauksessa. Huomaa myös, miten varsinaiset 3D-tasot on nostettu esiin 3D-merkinnällä.

Uusimmat aineistot sisältävät kolme erilaista kolmioverkkomallia Helsingistä sekä viisi erilaista CityGML-mallia. Löydät aineistot aiheen ”Rakennukset” tai tiedontuottaja ”Helsinki” alta, tai suodattamalla vain 3D-aineistot näkyviin. Lisätietoja Helsingin kaupungin eri 3D-kaupunkimallista löytyy täältä: https://hri.fi/data/fi/dataset//helsingin-3d-kaupunkimalli.

Siirry Paikkatietoikkunaan tästä

Uusimmat uutiset ja blogit