EU:n katasterikomitea etsii suuntaa kuin Muumipappa

EU:n kiinteistörekisterikomitean puheenjohtajuus siirtyi Suomelle loppuvuodeksi 1.7. Komitea tuntuu olevan kuin muumiperhe – jossa hyväntahtoisesti pyritään edistämään kaikkea yhteistä hyvää ja matkalla aina sattuu ja tapahtuu – niin en voi välttyä ajatukselta, että tehokkaammalla johtajuudella saataisiin nopeammin tuloksia aikaan.

Kuvituskuva uusia kerrostaloja
Kuva:
Riku Nikkilä

Sain lahjaksi Muumipapan pienoismallin. Muumit olivat kolmisenkymmentä vuotta sitten tärkeä osa perheemme arkipäivää, kun lapset olivat pieniä. Nyt muumit ovat taas elämässämme lastenlasten kanssa touhutessa. Muumipappa on rauhaton seikkailijasielu, jolla on väsymätön luonne ja joka ei pystynyt elämään yhdessä paikassa, edes avioiduttuaan. Lopulta hän karkasi hattivattien kanssa merille. Muumipapan vaiherikkaasta nuoruudesta annetaan yksityiskohtainen kuvaus kirjassa Muumipapan urotyöt.

Muumipapan levoton luonne tuli mieleen, kun jäin miettimään EU:n kiinteistörekisterikomitean (Permanent Committee on Cadastre in the European Union, PCC) perustamista. EU:n kiinteistörekisterikomitean puheenjohtajuus siirtyi Suomelle loppuvuodeksi 1.7, minkä uutisoimme 1.7.

Välimeren maiden urotyö vuodelta 2002

PCC-komitea perustettiin 14. lokakuuta 2002 Italian Isprassa 17 jäsenmaan päätöksellä. Nykyisin järjestöön kuuluu kaikki EU:n 28 jäsenvaltiota. Järjestö synnytettiin rakentamaan jäsenmaiden välistä kiinteistö- eli katasteritiedon asiantuntijaverkostoa, edustamaan ja vaikuttamaan Euroopan unionin toimielimien suuntaan katasteritiedon merkityksellisyydestä yhteisössä sekä kehittämään kiinteistötiedon jakamiseen liittyviä menettelyjä unionin alueella.

EU:n kiinteistörekisterikomitean synnyttäminen 17 vuotta sitten oli aikamoinen urotyö Välimeren mailta, jotka olivat asiassa hyvin aloitteellisia. Pohjois-Euroopassa olimme sitä mieltä, ettei uudelle järjestölle olisi ollut tarvetta, vaan vaikuttamiseen olisi riittäneet jo muut silloin toimineet elimet. Mutta niin vain järjestö perustettiin, ja se on saanutkin aikaan paljon niissä tavoitteissa, jotka se strategiassaan asetti.

Suomen Maanmittauslaitoksen kaltainen organisaatio, jonka sisällä on yhteinen katasteri-, kartta-, kirjaamis- ja tutkimuslaitos on eräänlainen poikkeus eurooppalaisessa hallintorakenteessa, joissa nämä ovat monesti erillisiä virastoja eri ministeriöiden alla, ja joiden yhteistyö on joissain tapauksissa hyvin vähäistä. Suomalainen pragmaattisuus hallinnon järjestämisessä yhteisen sateenvarjon alle on tuonut kiistattomia etuja asiakkaalle, olipa asiakas kansalainen, yksityinen henkilö, yritys tai yhteiskunta kokonaisuudessaan.

Tavoitteena kehittää kiinteistövaihdannan ekosysteemiä

Tiedotteessamme kerroimme, että lasken kiinteistörekisterikomitean ansioksi EU-komissioon vaikuttamisen INSPIRE-direktiivin paikkatietoaineistojen määrittelyssä. En usko, että eräitä kohteita olisi direktiivissä lainkaan mukana, elleivät jäsenvaltiot olisi yhdessä tämän komitean kautta vaikuttaneet asiaan.

PCC on tarttunut myös YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamishaasteeseen esimerkiksi ottamalla eriarvoisuuden vähentämiseen tähtäävän tavoitteen yhdeksi keskeiseksi toimintapäämääräkseen.

Suomen puheenjohtajuuskaudella keskitytään tarkastelemaan kiinteistönvaihdantaan liittyvän ekosysteemin kehittämistä muun muassa asiakasnäkökulmasta. Myös PCC:n hallintorakenteita on tarkoitus kehittää ja kenties päättää uusista säännöistä, saattaa päätökseen strukturoidut jäsenmaiden väliset keskeneräiset kyselyt sekä keskittyä tulevan vuosikymmen katasterin tietosisältöön.

Vaikka tämä PCC tuntuu välillä olevan kuin muumiperhe – jossa hyväntahtoisesti pyritään kaikkea yhteistä hyvää ja tärkeää edistämään ja matkalla aina jotakin sattuu ja tapahtuu – niin en voi välttyä ajatukselta, että tehokkaammalla johtajuudella saataisiin nopeammin tuloksia aikaan. Kun järjestöllä ei ole pysyvää henkilöstöä, puolen vuoden puheenjohtajuuskaudet jäävät projektien luonteisiksi. Ehkäpä se on vain minun kärsimättömyyttäni ja Euroopan unionin toimintamalliin on mukauduttava, jolloin välillä mennään hitaammin suuntaa etsien ja välillä taas vauhdikkaasti. Vähän kuin Muumipappa nuoruuden seikkailuissaan.

Toivotan kaikille hyvää kesää ja onnistuneita kesälomaseikkailuja.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

Arvo Kokkonen

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit