Galileo-satelliitti Anna aloitti toimintansa

EU:n neljä uutta satelliittia on todettu käyttökuntoisiksi. Yksi satelliiteista on nimetty suomalaisen Annan mukaan, joka voitti Suomen lasten Galileo-piirustuskilpailun. Satelliittien toimintakelpoisuuden varmistivat Suomen satelliittipaikannusasemat eli FinnRef-verkko. FinnRef-verkko aloitti neljän uuden Galileo-satelliitin havainnot 11.2.2019.

Kuva maapallosta avaruudesta käsin
Kuva:
Pixabay

Operatiivisten Galileo-satelliittien määrä kasvoi nyt 22:een. Viimeisin nelikko on nimeltään Tara (E36/GSAT0219), Samuel (E13/GSAT0220), Anna (E15/GSAT0221) ja Ellen (E33/GSAT0222). Ne laukaistiin noin puolitoista vuotta sitten (25.7.2018) ja niiden testivaihe on nyt päättynyt.

– Kehityksestä on kahdenlaista etua käyttäjille. Ensiksi käyttäjät hyötyvät lisääntyvistä vain Galileoon perustuvista palveluista. Toiseksi käyttäjät hyötyvät luotettavammista paikannuspalveluista, kun Galileo-havaintoja hyödynnetään yhdessä muiden paikannusjärjestelmien kanssa. Lyhyesti se siis tarkoittaa riippumattomuuden ja yhteiskäyttöisyyden paranemista, sanoo vanhempi tutkija Octavian Andrei Paikkatietokeskuksesta.

Kaavio. Vasemmalla Galileo-satelliitit, keskellä GPS-satelliitit, oikealla molemmat näkyvissä.
Havaitut Galileo- ja GPS-satelliitit nähtynä Metsähovin FinnRef-asemalta Suomen aikaan klo 20 11.2.2019. Vasen: vain Galileo, keskellä: vain GPS, oikealla: molemmat yhdessä. Kuva: Octavian Andrei

 

Galileo on Euroopan Unionin kehittämä maailmanlaajuinen satelliittipaikannusjärjestelmä (Global Navigation Satellite System, GNSS). Galileo on ensimmäinen ja ainoa siviilikäyttöön suunniteltu satelliittipaikannusjärjestelmä. Valmistuessaan järjestelmä koostuu 30 satelliitista kolmella ratatasolla 23 222 kilometrin korkeudessa. Galileon odotetaan olevan täysin operatiivinen vuonna 2020. Galileo käyttää samoja taajuusalueita muiden paikannusjärjestelmien kanssa, mikä lisää järjestelmien välistä yhteiskäyttöisyyttä.

FinnRef-asemat havaitsevat yli sataa GNSS-satelliittia

– Metsähovin tutkimusasemalla oleva FinnRef-verkon GNSS-asema on havainnut uusia Galileo satelliitteja heti testisignaaleista alkaen. Näin ollen asema havaitsi heti, kun uusien satelliittien tila oli vaihtunut operatiivisiksi, sanoo Andrei.

FinnRef-verkko on Suomen valtakunnallinen pysyvien GNSS-tukiasemien verkko, jonka modernit asemat havaitsevat kaikkia Suomessa havaittavia paikannusjärjestelmiä (Galileo, GPS, GLONASS, Beidou) ja yhteensä yli 100 GNSS-satelliittia usealla eri taajuudella.

Paikkatietokeskus seuraa Galileo-järjestelmän laatua käyttäen kahdenkymmenen FinnRef-aseman havaintoja osana Euroopan GNSS-viraston (GSA) rahoittamaa kansainvälistä projektia.

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Octavian Andrei, 046 921 1423, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (yhteydenotot englanniksi)

Uusimmat uutiset ja blogit