Geoinformatiikan tutkimuspäivillä tutustuttiin uuteen Geoportti.fi-sivustoon

Meritulvademonstraattori, joka yhdistää Ilmatieteen avoimesta rajapinnasta saatavat merenpinnan korkeusennusteet korkeustiedon epävarmuuden huomioivaan tulva-analyysiin.
Meritulvademonstraattori, joka yhdistää Ilmatieteen avoimesta rajapinnasta saatavat merenpinnan korkeusennusteet korkeustiedon epävarmuuden huomioivaan tulva-analyysiin. Menetelmä on kuvattu artikkelissa: Kovanen, Janne & Oksanen, Juha & Sarjakoski, Tapani. (2018). Near real-time coastal flood inundation simulation with uncertainty analysis and GPU acceleration in a web environment. Computers & Geosciences. 119.

Toukokuun 8. päivä avattu Geoportti.fi-sivusto kokoaa yhteen paikkatiedon hyödyntämisen keskeiset aineisto- ja laskentaresurssit. Geoportin avajaisia vietettiin Geoinformatiikan yliopistoverkoston (Fiuginet) järjestämillä Geoinformatiikan tutkimuspäivillä 8.−9.5.2019 Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella.

Olen toiminut projektikoordinaattorina Paikkatietokeskuksessa vasta kuukauden, joten minulle tutkimuspäivät olivat erinomainen mahdollisuus oppia lisää uudesta työstäni, sekä Geoportista ja sen merkityksestä paikkatietoalan tutkimusyhteisölle.

Geoinformatiikan tutkimuspäivät tavoittaa merkittävän osan paikkatiedon parissa työskentelevistä yliopisto-opiskelijoista ja -tutkijoista, joten se toimi loistavana foorumina Geoportin julkistamiselle. Näen, että tilaisuudessa olleet tutkijat ja heidän verkostonsa eri organisaatioista ovat merkittävässä roolissa, kun Geoporttia jalkautetaan tutkimus- ja opetustyöhön.

Tapahtumassa Geoportin tarjoamia palveluita paikkatietoa käyttäville tutkijoille olivat esittelemässä osastonjohtaja professori Juha Oksanen Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta ja maantieteen apulaisprofessori Niina Käyhkö Turun yliopistosta.

Runsaasti opetusmateriaaleja tutkijoiden avuksi

Avauspuheen myötä ymmärsin Geoportin erityisen merkityksen kaikkien paikkatietoa hyödyntävien tutkijoiden yhteisenä tietolähteenä. Tutkimusyhteisöön juurtuessaan Geoportti toimii kaikille avoimena väylänä merkittävimpiin paikkatietoaineistoihin, paikkatiedon käsittelyn työkaluihin, sekä paikkatietoa hyödyntäviin toimijoihin.

Opin kuinka tarjoamalla näin laajan ja kunnianhimoisen paketin, Geoportti pystyy lisäämään paikkatietoaineistojen ja geoinformatiikan menetelmien käyttöä. Tarjoamalla mittavan määrän opetus- ja harjoittelumateriaalia aineistojen hyödyntämisen tueksi sivusto pystyy myös parantamaan käytön laatua ja tehokkuutta.

Geoportti mahdollistaa lisäksi CSC - Tietotekniikan keskus Oy:n teholaskentaympäristön laajemman käytettävyyden. On helppo nähdä, kuinka valtava merkitys Geoportilla on paikkatiedon laadukkaammalle käytölle tutkimuksessa.

Paikkatietoa hyödyntävien tutkijoiden kohtaamispaikka

Sen lisäksi, että Geoportti tarjoaa ainestoja ja välineitä paikkatiedon käyttämiseen, sillä on mahdollisuus muodostua myös paikkatietoa hyödyntävien tutkijoiden kohtaamispaikaksi. Geoporttiin on koottu kattavasti paikkatietoa hyödyntävät tutkimus- ja yliopistotason koulutuslaitokset, sekä suuri määrä alalla toimivia kansallisia- ja kansainvälisiä verkostoja.

Geoinformatiikan tutkimuspäivien esityksen perusteella minun on helppo ymmärtää, kuinka merkittävä mahdollisuus Geoportilla on lisätä paikkatietoalan tutkijoiden ja instituutioiden välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä.

Parantaa tutkimuksen laatua

Tapahtumassa minulle valkeni, kuinka Geoportti tarjoaa jo nyt täysin uraauurtavaa palvelua paikkatietoa käyttäville tutkijoille. Itselleni päällimmäisenä jäi mieleen kuitenkin se, miten valtava potentiaali Geoportilla on edelleen parantaa paikkatietoa käyttävän tutkimuksen laatua, tehokkuutta ja yhteistyötä ja siten kasvattaa tutkimuksen vaikuttavuutta.

Tämän potentiaalin täysimääräinen saavuttaminen on riippuvainen Geoportin laajasta leviämisestä tutkimus- ja opetusverkostoihin. Parhaimmassa tapauksessa Geoportista syntyy aidosti kaikkien paikkatietoa hyödyntävien tutkijoiden yhteinen kokoontumispaikka.

 

Valtteri Nikkinen

Valtteri Nikkinen
Projektikoordinaattori

Kirjoittaja työskentelee Geoinformatiikan ja kartografian osastolla Paikkatietokeskuksessa.

 


Geoportti.fi-sivuston on toteuttanut oGIIR-konsortio (Open Geospatial Information Infrastructure for Research - Avoin paikkatiedon tutkimusinfrastruktuuri), jonka jäseninä on Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus, Turun yliopisto, Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Suomen Ympäristökeskus, Geologian tutkimuskeskus, Luonnonvarakeskus ja CSC – Tieteen ja tietotekniikan keskus Oy.

oGIIR-hankkeen tavoitteena on luoda käyttäjälähtöisyyteen ja avoimeen saatavuuteen perustuva rakenne tukemaan Suomen tutkimusyhteisöä ja tehostamaan paikkatietoalan tutkimusta. oGIIR-hankkeen rahoittavat Suomen Akatemia ja konsortion organisaatiot yhdessä.

 

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit