GNSS-häiriöihin keskittyvällä STRIKE3-hankkeella oli maailmanlaajuisia vaikutuksia

Lentokentät, poliisi ja muut viranomaiset käyttävät nyt STRIKE3-innovaatiohankkeen tuloksia kansainvälisessä toiminnassa. Hanke on myös mahdollistanut satelliittipaikannuslaitteiden (Global Navigation Satellite System, GNSS) uhkatestausmenetelmän patentoinnin.

Zahidul Bhuiyan vastaanottaa The Royal Institute of Navigationin palkinnon Englannin prinsessa Annelta
Zahidul Bhuiyan vastaanottaa The Royal Institute of Navigationin palkinnon Englannin prinsessa Annelta.
Kuva:
Rob Lacey

STRIKE3-hankkeen tarkoituksena oli varmistaa, että EU-alueen teollisuus ja EU:n toimielimet pystyvät käyttämään hyväkseen parhaita teknologioita, sovelluksia ja palveluja satelliittipaikannusuhkien havaitsemiseen, raportointiin ja lieventämiseen maailmanlaajuisilla markkinoilla.

STRIKE3-hankkeen tuotoksia käytetään nyt kansainvälisesti lentokenttien, poliisin, väyläviranomaisten, tietullien kerääjien, satamaviranomaisten, sääntelyelinten, viranomaisten ja kansainvälisten organisaatioiden toiminnassa satelliittipaikannusuhkien valvontaan ja GNSS-palvelunestohyökkäysten estämiseen.

–  Hanke on lisännyt tietoisuutta, joka parantaa taloudellista turvaa ja maailman kaikkien maiden kansallista häiriönsietoa, sanoo Zahidul Bhuiyan, joka on tutkimuspäällikkö Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksessa.

Bhuiyan johti kahta STRIKE3:n työpakettia eli osahanketta.

Royal Institute of Navigationin palkinto

Hanke sai Royal Institute of Navigationin Navigation-aikakausjulkaisussa vuonna 2018 julkaistusta artikkelista Best Paper Award -palkinnon. Hänen kuninkaallinen korkeutensa Ison-Britannian prinsessa Anne esitti palkinnon Lontoossa 16. heinäkuuta järjestetyssä seremoniassa.

–  Haluaisin kiittää kollegoitani Paikkatietokeskuksessa sekä kansainvälisiä partnereitamme Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ruotsissa, Etelä-Koreassa ja Intiassa erinomaisesta yhteistyöstä hankkeen aikana, Bhuiyan sanoo.

Palkinnon voitti Royal Institute of Navigation Journalin numerossa Volume 71, Issue 3 (3.5.2018) julkaistu artikkeli “GNSS Threat Monitoring and Reporting: Past, Present, and a Proposed Future”. STRIKE3-innovaatiohanke toteutettiin vuosien 2015 ja 2018 välisenä aikana.

Satelliittipaikannus on tärkeä osa päivittäistä elämäämme

Koska satelliittipaikannus alkaa olla osa kaikkia yhteiskunnan, liike-elämän ja politiikan toimintoja, GNSS-haavoittuvuuksia paljastuu jatkuvasti ja GNSS-palvelunestohyökkäysten määrä lisääntyy. Nyt on tärkeää, että satelliittipaikannuspalvelut suojataan kiinnittämällä enemmän huomiota riippuvaisuuteemme satelliittipaikannuksesta, oppimalla ymmärtämään satelliittipaikannuksen heikkouksia ja suojaamalla GNSS-laitteet tunnistetuilta uhilta.

Monissa eurooppalaisissa kriittisissä infrastruktuureissa ja palveluissa käytetään GNSS-vastaanottimia, jotka pystyvät mittaamaan aikaa ja paikkaa tarkasti. Suuri osa sovelluksista ja kansainvälisistä talousjärjestelmistä on riippuvaisia esteettömästä, avoimesta ja vapaasta satelliittijärjestelmän kautta siirrettävien signaalien käytöstä.

STRIKE3-hankkeen tavoitteena oli määrittää, kehittää, validoida ja ottaa käyttöön uudet kansainväliset satelliittipaikannusuhkien tarkkailu-, raportointi- ja testausstandardit. STRIKE3 toi yhteen sidosryhmiä yli 40 maasta kehittämään kansainvälistä vastausta tähän haasteeseen.

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö Zahidul Bhuiyan, 050 372 6569, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (englanniksi)

Osastonjohtaja Sanna Kaasalainen, 050 369 6806, etunumi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit