GPS-signaalin voimakkuudessa muutoksia 20.-21.6.

Paikkatietokeskuksen tutkijat havaitsivat muutoksia GPS-signaalin voimakkuudessa 20.-21.6. Muutokset havaittiin Metsähovin geodeettisella tutkimusasemalla. Tuona ajankohtana tarkat GPS-signaalit olivat vahvempia. Tarkoista signaaleista erityisesti salattu L2-signaali on tarkoitettu USA:n armeijan käyttöön, mutta sen vahvistamisesta hyötyvät myös geodeettisia mittauksia tekevät.

–  20.6. hieman klo 18 jälkeen Suomen taivaalla näkyneiden satelliittien datassa näkyi 10 dbHz suuruinen signaalin voimistuminen tavallisiin lukemiin verrattuna, jotka vaihtelevat välillä -0.5 ja 0.5 dBHz. Se merkitsee suurempaa lähetystehoa ja luotettavuutta salatuille signaaleille, selventää vanhempi tutkija Octavian Andrei Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksesta.

Signaalin voimistaminen auttaa erityisesti tilanteissa, joissa paikannus tapahtuu haastavassa ympäristössä tai signaalia lähettävä satelliitti on lähellä horisonttia.

Lisäksi tutkijat huomasivat lievää heikentymistä siviilikäytössä olevassa signaalissa, suuruudeltaan noin 2 - 3 dBHz. Kyseistä signaalia käytetään useimmissa kaupallisissa satelliittipaikannuslaitteissa, kuten kännyköissä ja autojen navigaattoreissa.

Epätavallinen signaalien voimakkuus alkoi 20.6. n. kello 18.15 ja loppui 21.6. klo 13 mennessä Suomen aikaa.

Havainnot tehtiin Suomessa sijaitsevilla havaintoasemilla. Havaintoasemat muodostavat Maanmittauslaitoksen ylläpitämän valtakunnallisen koordinaattijärjestelmien ylläpitoon ja tarkkaan paikannukseen käytetyn FinnRef-verkon, joilla voidaan monitoroida satelliittisignaaleja ja niiden laatua. Verkon tukiasemat on varustettu moderneilla paikannusvastaanottimilla, jotka pystyvät vastaanottamaan kaikkien paikannusjärjestelmien signaaleja. Monitorointi on välttämätöntä, koska signaalin laatu vaikuttaa suoraan paikannuksen laatuun ja luotettavuuteen.

GPS-signaalien visualisaatio
Visualisaatio tapahtuneesta muutoksesta. (Kuva: Octavian Andrei)

 

Täällä voit nähdä interaktiivisen version yllä olevasta visualisaatiosta.

 

Lisätietoja

Vanhempi tutkija Octavian Andrei, 046 921 1423, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi (englanniksi)

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

GNSS Finland kokoaa yhteen satelliittipaikannuksen osaamisemme

Lisätietoa Metsähovin geodeettisesta tutkimusasemasta

Uusimmat uutiset ja blogit