Hyppää pääsisältöön

GPS-signaalissa muutoksia USA:n ja sen liittolaisten sotilasoperaation aikana

Paikkatietokeskuksen tutkijat havaitsivat muutoksia GPS-signaalin voimakkuudessa 13.-17.4. Tuona ajankohtana USA ja sen liittolaiset suorittivat sotilasoperaation Syyrian alueella. USA:n armeijan käyttämä salattu GPS L2 -signaali oli vahvempi, jolloin se toimii paremmin haastavissa ympäristöissä kuten kaupungeissa.

– Signaalin voimistuminen on itse asiassa positiivinen asia. Tavoitteena oli parantaa sotilasvastaanottimien toimivuutta, mutta samalla myös ammattikäyttöisten vastaanottimien signaali parani. Tällaisia vastaanottimia käytetään esimerkiksi rakennustyömailla ja maanmittauksessa, toteaa vanhempi tutkija Octavian Andrei.

GPS-signaalin voimakkuus, huhtikuu 2018.
Kuva: Octavian Andrei

Havainnot tehtiin Suomessa sijaitsevilla havaintoasemilla. Havaintoasemat muodostavat Maanmittauslaitoksen ylläpitämän valtakunnallisen FinnRef-verkon. Verkon tukiasemat on varustettu moderneilla paikannusvastaanottimilla, jotka pystyvät vastaanottamaan kaikkien paikannusjärjestelmien signaaleja.

– FinnRef-verkon avulla voimme monitoroida kaikkien paikannussatelliittien signaaleja. Monitorointi on välttämätöntä, koska signaalin laatu vaikuttaa suoraan paikannuksen laatuun ja luotettavuuteen, kertoo Vertausjärjestelmät-tutkimusryhmän johtaja Hannu Koivula.

Tänä päivänä lukuisat yhteiskunnan infrastruktuurit ovat riippuvaisia satelliittipaikannuksen tuottamasta paikasta tai ajasta.

Lisätietoja

Erikoistutkija, TkL Hannu Koivula, 050 430 1639, etunumi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Tutkimus
Paikannus
Satelliittipaikannus

Uusimmat uutiset ja artikkelit