Harjoittelun kautta Maanmittauslaitokseen töihin

Sopivan työn löytäminen voi olla erittäin hankalaa, sen olen kokenut myös itse. Minua kuitenkin onnisti, kun työnhaku tuotti tulosta ja sain kutsun tehtävään, joka sopi minulle loistavasti.

Ville Alasalmi tietokoneen ääressäAloitin Maanmittauslaitoksella maaliskuussa 2019 korkeakouluharjoittelijana Paikkatietoinfrastruktuurin osastolla. Kesän työskentelin kokopäiväisesti ja syksyllä lukuvuoden taas alkaessa jatkoin työskentelyä osa-aikaisena opintojen ohella.

Töiden, opintojen, järjestötoiminnan ja vapaa-ajan tasapainottaminen on tietenkin välillä haastavaa, mutta parhaimmillaan ne tukevat toisiaan hyvin. Työskentely valtion laitoksessa on (yllätyksekseni) ollut erittäin joustavaa, mikä on auttanut työn yhdistämisessä muihin menoihin. Olen voinut helposti työskennellä jopa etänä yliopiston kampukselta. 

Paikkatiedon maailma on kansainvälinen

Olen ollut mukana INSPIRE-sihteeristön toiminnassa eli tukemassa eurooppalaisia tiedontuottajia paikkatietoaineistojen yhteiskäytön suhteen. Tehtäviin on kuulunut muun muassa aineistojen metatietojen kattavuuden analysoiminen sekä tiedontuottajien tukipyyntöihin vastaaminen.

On ollut mielenkiintoista nähdä paikkatietomaailma ja sen haasteet nyt myös toiselta puolelta – ei vain tiedon käyttäjän penkiltä. Paikkatietojen yhteiskäytön saralla tehdään paljon kehitystä ja uusia avauksia, jotka hyödyttävät koko yhteiskuntaa.

Lisäksi olen päässyt näkemään paikkatietomaailman kansainvälistä ulottuvuutta ja yhteistyötä. Työ esimerkiksi EU:n komission, eri maiden maanmittauslaitosten sekä lukuisten tiedontuottajien välillä on aktiivista ja pitkäjänteistä. Tästä esimerkiksi käy työ INSPIRE-direktiivin toimeenpanossa.

Paikkatietoalan ihmisten verkosto vaikuttaa myös olevan tiivis, tuttuja löytyy ympäri maailmaa. Paikkatieto siis selvästi ylittää valtiorajat. Sen sain huomata, kun olin mukana järjestämässä kansainvälistä paikkatietoalan tapahtumaa Inspire Helsinki 2019, joka kokosi paikkatiedon asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Oli hienoa olla mukana niin kansainvälisessä tapahtumassa.

Kysyntää monenlaiselle osaamiselle

Tapahtuman järjestelyjen myötä pääsin kirjoittamaan sähköposteja ja palaveeraamaan niin suomeksi kuin englanniksi, mikä oli mukavaa. Toisaalta englannin kieltä tarvitsee yhä useammin myös kotimaahan keskittyvissä töissä digitalisaation myötä.

Tietotekniselle osaamiselle ja koodaamisen ymmärtämiselle on myös kysyntää ja siitä on selvästi hyötyä yhä useammissa tehtävissä. Maanmittauslaitoksellakin tehdään paljon ohjelmistokehitystä ja siihen liittyvää työtä. Oikeastaan täällä työskennellessä yllättyy aina siitä, mitä kaikkea laitoksen sisällä tehdäänkään. Maanmittauksesta on tullut yllättävän monipuolista. 

Suosittelen siis tutustumaan alaan ja sen tarjontaan. Kysyntää on monenlaisille osaajille!

 

Ville Alasalmi
Harjoittelija, Paikkatietokeskuksen Paikkatietoinfrastruktuurin osasto

Kirjoittaja opiskelee Aalto-yliopistossa Maankäytön ja liikenteen suunnittelun maisteriohjelmassa.

Uusimmat uutiset ja blogit