Hidasta aikaa

arvo kokkonenIhmiskunnan historiaa ajatellen me tämän päivän ihmiset olemme aikaisempia sukupolvia tiukemmin riippuvaisia ajasta. Meidän odotetaan olevan jatkuvasti saatavilla joko kännykän tai ainakin sähköpostin välityksellä. Ei tarvitse muistella kuin 80-lukua, jolloin saatoimme olla kokonaisen viikon, tai ainakin päivän tavoittamattomissa. Nyt nuo kolmenkymmenen vuoden takaiset ajat tuntuvat kivikautisilta.

”Äh, tätäkään ei ehdi kunnolla tekemään, aika loppuu, on kiire, deadlinet paukkuvat, ruuhkavuodet, täytyy mennä, täytyy ehtiä, innovoida, kehittää uutta, tehokkaasti, ei hetken rauhaa, älä pysähdy, laiska lepää, jos ei halua kehittää itseään käyttämällä aikaansa uuden opiskeluun, on jäänyt jälkeensä.  Suoritan, suoritan, suoritan… Olenko robotti, kone, joka suorittaa annettuja tehtäviä. Tässä ajassa ei ehdi mitään tekemään kunnolla. Aika vain ei riitä.”

Hitaus valtaa alaa

Pyörät pyörivät ja aika juoksee kiihtyvää vauhtia. Vai juokseeko sittenkään? Monet ihmiset haluaisivat pysäyttää vauhkoontuneen ajan. Hidastelijoita on ollut aina ja kaikkialla, mutta kansainväliseksi trendiksi se nousi Italiasta ja sen arvon nosti pintaan kiihtyvä nopeus. Rikkaasta ruokakulttuurista tunnettuun Italiaan alkoi nousta McDonald´s-pikaruokaravintoloita. Kiihkeät italialaiset vetivät ”hampurilaiset nenäänsä”. Hävityksen kauhistusta nousi vastustamaan kansanliike; ”slow food” -nimen saanut liike, joka ei vastustanut vain yksittäisiä väärään paikkaan rakennuttuja seisomasyöttölöitä, vaan se alkoi puhumaan ylipäätään tyydyttävämmän elämäntavan puolesta. Slow food -liikkeellä on tänään noin 100 000 jäsentä 160 maassa, joissa toimii 1 500 paikallisosastoa eli ”pöytäkuntaa”.

Myös toinen Slow-aatetta ajava järjestäytynyt liike sai alkunsa saapasvaltiosta. Joukko kaupunkeja julistautui ”Hitaiksi kaupungeiksi”. Citta Slow (hidas kaupunki) -verkoston kaupunkeja on 30 maassa 252. Suomen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ”hidas kaupunki” on Kristiinankaupunki. Hitaaksi kaupungiksi ei niin vain ilmoittauduta − Citta Slow -järjestöltä pitää hakea ko. statusta ja täyttää 72 kriteerin pitkä lista.

Hitautta voi kutsua myös kiireettömyydeksi

Hitausliikkeen voi ymmärtää vastavetona nopeutta ja tehokkuutta ihannoivalle kulttuurille. Hitaan täsmällisempi termi voisi kuitenkin olla kiireettömyys. Kiireettömyys ei ole sama kuin hitaus. Kiireettömyys tarkoittaa toimimista sellaisella rytmillä, joka on itselle ja suoritettavalle tehtävälle luonnollinen. Kärsivällinen läsnäolo toiminnassa on sille luonteenomaista.

Hitausliikkeen aallonharja suomalaisessa keskustelussa taisi olla tämän vuosikymmen alussa. Liikkeen tavoitteet ja kannattajat jatkavat elämäänsä, mutta eivät välttämättä tämän sateenvarjon alla. Kiireettömyyteen liittyy omalta osaltaan vanha suomalainen kansanviisaus: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Työn suunnitteluun pitää varata aikaa. Ei pidä ehtiä asioiden ja itsensä edelle.
Sanotaan, että hetkessä on ikuisuus. Kaikki järjestyy aikanaan. Kun laitan kotona levyn soimaan, istun sohvalle, hörppään kahvimukista ja näen lapsenlapsen leikkivän kaikesta uudesta uteliaana − siinä hetkessä on ikuisuutta ja samalla kiireettömyyttä.

Hyvää joulun odotuksen aikaa kaikille!

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit