Hyppää pääsisältöön

Huoneistotietojärjestelmä muuttaa pankin arkea

Pankin näkökulmasta huoneistotietojärjestelmä tuo pankkilainojen vakuutena käytettävien asunto-osakkeiden käsittelyn nykyaikaan. Kun asunto-osakkeet on kirjattu huoneistotietojärjestelmään, onnistuu asunnon kauppa sujuvasti ilman paperisten osakekirjojen käsittelyä.

Teksti: Riikka Meriläinen

Kainuun Osuuspankin luottopäällikkö Riikka Meriläinen.
Kuva:
Jenni Tuikka

Uusi menettely säästää aikaa eikä osakekirjoja tarvitse huolehtia paikalle kauppoja varten. Tämä on helpotus, koska osakekirjoja käsitellään harvoin eikä niiden säilytyspaikka ole aina omistajalla kirkkaana tiedossa. Tulevaisuudessa ei siis enää tarvitse metsästää kadonneita osakekirjoja.

Pankilla tärkeä rooli

Havaintojemme mukaan toistaiseksi vain pieni osa asiakkaiden ostamista asunto-osakkeista on huoneistotietojärjestelmässä, koska taloyhtiöt eivät ole vielä sähköistäneet osakeluetteloitaan eivätkä osakkaat hakeneet sähköistä omistusta. Vähitellen päästään kuitenkin sähköiseen järjestelmään ja asuntokauppojen käytännön toimet helpottuvat. 

Asuntorahoituksen asiantuntijana pankki osaltaan neuvoo asiakasta kaupan yhteydessä huoneistotietojärjestelmään liittyen ja voi tarkistaa järjestelmästä, onko ostettava kohde jo sähköisessä muodossa vai onko siitä edelleen olemassa paperinen osakekirja. Pankilla on tärkeä rooli myös siinä, että huoneistotietojärjestelmän tiedot ovat ajantasaisia, koska pankki voi hoitaa asiakkaan puolesta sähköisen omistajamerkinnän hakemisen huoneistotietojärjestelmään. Lisäksi pankki hakee asunto-osakkeisiin panttausmerkinnän. 

Koska asuntorahoitukseen liittyy muutenkin paljon yksityiskohtia, tuo kirjausten tekeminen mahdollisimman ajantasaisesti oman haasteensa pankin prosesseihin. Teemmekin pankissa jatkuvasti kehitystyötä, jotta toiminnot olisivat mahdollisimman sujuvia.

Uudet taloyhtiöt jo sähköisessä maailmassa

Uusilla taloyhtiöillä osakeluettelo on suoraan huoneistotietojärjestelmässä ja rakennusaikana myytävissä kohteissa RS-pankki hakee ostajien omistajamerkinnät sekä mahdolliset panttauskirjaukset huoneistotietojärjestelmään kohteen valmistuttua. Aiemmin RS-pankin vastuulla oli uudiskohteen osakekirjojen tilaus ja niiden toimitus osakkeiden ostajille, joten huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto on muuttanut pankin työtä huomattavasti, kun fyysisiä osakekirjoja ei enää käsitellä vaan kirjaukset saadaan tehtyä sähköisesti.

Sähköiset asiointiympäristöt helpottavat sekä asiakkaiden että pankin arkea jo monella tapaa, ja huoneistotietojärjestelmä on yksi tärkeä ja odotettu palanen tätä kokonaisuutta.


Riikka Meriläinen työskentelee Kainuun Osuuspankissa luottopäällikkönä ja vastaa mm. RS-asioiden hoidosta.

Huoneistot
Huoneistotietojärjestelmä
Asuntokauppa

Uusimmat blogit