Hyppää pääsisältöön

Ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistojen ennätyksellinen saalis kerättiin yhteistyönä

Maanmittauslaitoksen tuottama laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistosaalis on tänä vuonna poikkeuksellisen runsas. Aineistot auttavat Kallio-ohjelman kumppaneita esimerkiksi seuraamaan kansallispuistojen reittien kulumista tai ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Ilman ilmakuvia töitä ei voisi tehdä, Metsähallituksesta kerrotaan.

Maisemakuva tunturista. Etualalla opasteviitta, jossa lukee Pallas.
Pixabay

Metsähallitus on yksi Kallio-ohjelman kumppaneista. Kallio-kumppanit rahoittavat ja suunnittelevat laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmaa yhdessä. Kaikille kumppaneille ilmakuvat ja laserkeilausaineistot ovat tärkeitä luotettavan toiminnan varmistamiseksi. Aineistoja on vuodesta 2020 alkaen kerätty kansallisten ohjelmien mukaisesti.

Maanmittauslaitoksen tuottamien ilmakuva- ja laserkeilausaineistojen perusteella kerätään esimerkiksi tietoja eri luontotyypeistä. Aineistoja hyödynnetään Metsähallituksen Luontopalvelujen lukuisissa eri tehtävissä.

– Maanmittauslaitoksen tuottamia ilmakuvia käytetään meillä päivittäin. Ilman niitä ei töitämme yksinkertaisesti voisi tehdä, kertoo erikoissuunnittelija Elisa Pääkkö Metsähallituksen Luontopalveluista.

Kuva-aineistoja käytetään monipuolisesti erilaisiin tarkoituksiin.

– Laserkeilausaineistojen perusteella voidaan esimerkiksi määritellä ojat, jotka halutaan laittaa umpeen. Ennallistamisella ja luonnonhoidolla pyritään palauttamaan alue kohti luonnontilaa tai ylläpitämään sen monimuotoisuutta, Pääkkö sanoo.

Historialliset ilmakuvat puolestaan auttavat saamaan yleiskuvan alueella aiemmin sijainneesta kasvillisuudesta.

– Historiallisista ilmakuvista olemme myös havainneet ilmastonmuutoksen merkkejä, esimerkiksi miten havumetsäraja on noussut tuntureilla.

Erityisterveiset Pohjois-Suomeen

Kevät ja kesä 2021 olivat sääolosuhteiltaan erittäin suotuisat. Aineistoja saatiin kerättyä ennätykselliset määrät: laserkeilausaineistoja noin 60 000 neliökilometrin ja ilmakuvia yli 120 000 neliökilometrin alueelta. Tämä on selvästi tavanomaista enemmän. 

Kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta lähettää iloiset erityisterveiset Korvatunturille, ilmassa kulkevan reen reitin suunnittelijoille:

– Saimme ilmakuvattua vuonna 2021 Pohjois-Lapista digitaalisella ilmakuvauskamerallamme ne viimeiset kaksi aluetta, jotka on kuvattu viimeksi, kun kuvaukseen käytettiin vielä filmejä. Nyt koko Suomesta on lopulta saatavilla digikameralla kuvattua aineistoa.

Tietojen päivittämiselle on kova tarve

Pohjoisimman Suomen alueella kerätyistä aineistoista iloitsee myös Metsähallituksen erikoissuunnittelija Anna Tammilehto, joka Luontopalvelujen osalta vastaa Ylä-Lapin luonnon kaukokartoitushankkeesta.

– Suojelualueilta luontotyyppejä on inventoitu 1990-luvulta alkaen ja tietojen päivittämiselle on kova tarve. Tutkimme ilmakuva-, laserkeilaus- sekä satelliittikuva-aineistojen hyödyntämisen mahdollisuuksia esimerkiksi siinä, miten tunturikoivikkojen uusiutumista voitaisiin arvioida niiden avulla, kertoo Tammilehto.

Maapalloa ravisteleva koronapandemia on saanut suomalaiset suuntaamaan metsiin. Tällaisiinkin ilmiöihin ja niiden vaikutuksiin voidaan varautua tulevaisuudessa paremmin, kun hyödynnetään ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistoja.

– Koronan aikana kansallispuistojen käyttöaste on kasvanut kovasti. Yhtenä tulevana tavoitteenamme on selvittää, miten reittien kulumisen seurantaa ja toisaalta uusien reittien suunnittelua voitaisiin tehdä hyödyntäen laserkeilausaineistoja, Tammilehto jatkaa.

Joululahja koko kansalle

Kaikki tämän vuoden aikana kerätyt ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistot ovat jo saatavilla eri Maanmittauslaitoksen palveluissa.

– Kallio-yhteistyössä on voimaa. Ilman sitä emme voisi kerätä ja tarjota yhteiskunnan käyttöön näin laajoja aineistoja, muistuttaa Laaksonen.

Käyttöön otettu aineisto on hyödyksi koko yhteiskunnalle.

– Kyllä voidaan sanoa, että nämä pääasiassa avoimesti jaossa olevat aineistot ovat joululahja meille kaikille suomalaisille. Niiden avulla pidetään yhteiskunnasta ja ympäristöstä hyvää huolta, Laaksonen summaa.

Lisätietoja:

Kartastopäällikkö Heli Laaksonen, 029 531 5279, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

KALLIO-ohjelma ja yhteistyöelin

KALLIO-ohjelmalla tarkoitetaan laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelmakokonaisuutta. Kansallinen ilmakuvausohjelma tuottaa kuvia Suomesta kolmen vuoden sykleissä ja laserkeilauksia saadaan kuuden vuoden välein. Pohjoisessa Lapissa sykli on pidempi. Kansallisia ohjelmia hallinnoi KALLIO-yhteistyöelin, jossa ovat edustettuina Maanmittauslaitoksen lisäksi Ruokavirasto, SYKE, Metsäkeskus ja Metsähallitus. Yhteistyökumppanit jakavat kustannukset ja suunnittelevat työtä yhdessä niin, että vältetään esimerkiksi päällekkäistä työtä.

Uusimmat uutiset ja artikkelit