Hyppää pääsisältöön

Jo yli 15 000 mitattua rajapyykkiä – Pyykkijahti-kokeilu jatkuu

Maanmittauslaitoksen Pyykkijahti-pelissä etsitään ja merkitään kartalle rajapyykkien sijainteja. Kokeilu on tähän mennessä tuottanut hyviä tuloksia, ja aktiivisten pelaajien ansiosta Maanmittauslaitos on saanut hyödyllistä tietoa jo yli 15 000 rajapyykin sijainnista. Pyykkien bongaamista kannattaa jatkaa myös syksyn retkillä.

Käsi, joka pitää kännykässä Pyykkijahti-peliä auki. Taustalla metsämaisema.
Pyykkijahdissa kokeillaan, voidaanko rajapyykkien sijaintia Maanmittauslaitoksen rekisterikartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla. Pisteitä kerätään bongaamalla peliin merkittyjä rajapyykkejä ja mittaamalla niiden sijainti. Erityisen suuri hyöty on siitä, kun sama pyykki bongataan useamman kerran. Pelissä jo kertaalleen merkityt pyykit näkyvät punaisena.

Suomessa on noin 13 miljoonaa rajapyykkiä, joista jopa 3 miljoonan sijaintitarkkuus kartalla heittää. Kartan merkinnän ja todellisen sijainnin ero voi olla pahimmillaan kymmeniä metrejä. Kuluneena kesänä Maanmittauslaitos lähti kokeilemaan, voisiko pyykkien sijaintia kartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla.

Kesäkuussa lanseerattu Pyykkijahti-peli on lähtenyt hyvin vauhtiin, ja alustavat tulokset ovat rohkaisevia.

Pelaajien määrä on ylittänyt odotukset

Syyskuun alkuun mennessä Pyykkijahtiin oli rekisteröitynyt jo liki 4000 käyttäjää ja aktiivisia pelaajia (vähintään yhden bongauksen tehneitä) oli yli 2000. Kesän aikana pelissä tehtiin yhteensä peräti 15 892 merkintää. Näistä 88 % on pyykkien bongauksia eli löydettyjä rajapyykkejä, 12 % taas kadonneeksi merkittyjä pyykkejä. Noin 1500 pyykkiä on mitattu useammin kuin kerran.

Pelin lanseerausvaiheessa pelaajia aktivoitiin palkitsemalla paras pelaaja pienellä lahjakortilla. Kampanja oli käynnissä kesä–elokuun aikana yhteensä 10 viikkoa. Parhaan pelaajan pistemäärä vaihteli viikoittain 22 ja 115 pisteen välillä. Aktiivisimmat pelaajat bongasivat tyypillisesti viikon aikana siis useita kymmeniä pyykkejä. Kaikkiin palkittuihin oltiin henkilökohtaisesti yhteydessä.

Kuvakollaasi, jossa näkyy erilaisia rajapyykkejä.
Rajapyykki osoittaa luonnossa kiinteistön rajan paikan. Pyykkien tyyppi vaihtelee maaston ja ennen kaikkea pyykin rakennusajankohdan mukaan. Pyykki voi olla numerokaiverruksella varustettu luonnonkivi, kivimuodostelma, betonista valettu, puinen tolppa tai metallinen putki. Kuvassa esimerkki erilaisista pyykeistä, jotka on bongattu Pyykkijahdissa.

Palaute auttaa parantamaan peliä

Pyykkijahtiin on siis lähdetty hyvin mukaan ja saatu palaute on muutenkin ollut myönteistä. Käyttäjien kokemuksia selvitettiin kesän aikana kyselyllä, johon vastasi yhteensä 307 pelaajaa. Kysymykseen "Millainen kokemus Pyykkijahti oli?" asteikolla 1–5 (1 erittäin epämieluisa, 5 erittäin mieluisa) keskiarvo oli jopa 4,2.

Kiitämme pelaajia myös hyvistä palautteista, joiden perusteella peliin tehtiin jo kesän aikana pieniä muutoksia. Pyykkien löytäminen osoittautui esimerkiksi monessa tilanteessa hankalaksi. Joskus kyse voi olla siitä, että pyykki on niin hyvin maastoutunut, mutta vuosikymmenten tai peräti -satojen aikana pyykkejä on voinut myös kadota. Katoamisilmoituksen tekemisestä tehtiin helpompaa ja samalla lisättiin myös mahdollisuus jättää tarkempi kommentti kadonneesta pyykistä.

Jahtia kannattaa jatkaa – useampi bongaus parantaa aineiston laatua

Pyykkijahdin pelaaminen jatkuu edelleen. Yksi tärkeimmistä Pyykkijahdissa testattavista asioista on, miten hyvin kännykän paikannus voi riittää sijainnin tarkentamiseen. Kännyköiden mittaustarkkuus vaihtelee. Perusidea Pyykkijahti-kokeilussa on, että mitä useampi mittaus samalta pyykiltä saadaan, sitä tarkemmin pyykin todellinen sijainti voidaan saada selville.

Kerätyn aineiston tarkempi analysointi on alkanut ja tulokset on tarkoitus koota yhteen tieteelliseksi julkaisuksi. Syksyn aikana Maanmittauslaitoksen työntekijät myös käyvät mittaamassa tarkemmilla GPS-laitteilla pyykkejä, ja saatuja koordinaatteja verrataan Pyykkijahti-pelaajien tekemiin mittauksiin.

Suomen karttakuva, johon on visualisoitu Pyykkijahti-pelissä merkittyjen pyykkien tilanne. Merkintöjä on tehty ympäri Suomen, suuria keskittymiä näkyy Etelä-Suomen kohdalla.
Tietoja rajapyykkien sijainneista on tallennettu ympäri Suomen, aina eteläisimmästä kärjestä pohjoisimpaan. Suuri keskittymä löytyy Tampereen lähistöltä, jonne kampanjointia kesän aikana suunnattiin. Kuvassa Pyykkijahdissa tehtyjen bongausten tilanne 1.9. lämpökarttana.

Pyykkijahti lyhyesti

  • Pyykkijahti on Maanmittauslaitoksen ja Zoneatlaksen yhteistyössä kehittämä peli, jossa etsitään ja merkitään kartalle rajapyykkien sijainteja.
  • Peliin on merkitty ne rajapyykit, joiden sijainti rekisterikartalla voi heittää.
  • Pyykkijahdin pelaamista voi jatkaa ainakin tämän vuoden loppuun.
  • Pyykkijahtia voi pelata kännykällä osoitteessa www.pyykkijahti.fi

Lisätietoja

projektipäällikkö Juha-Matti Vääränen, 040 801 7680, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
 

Lue myös:

Lähde pyykkijahtiin – Maanmittauslaitos kokeilee pelillistämistä rekisterikartan tarkentamiseen (uutinen 17.6.2021)

Kiinteistöni rajat ovat kartalla vinksallaan – onko syytä huolestua? (artikkeli 1.7.2021)

Palvelut
Kiinteistöt
Kartat

Uusimmat uutiset ja artikkelit