Julkishallinnon paikkatiedot digitalisaatiota toteuttamassa

Arvo KokkonenDigitalisaatiossa pyritään pois siiloista. Se miten ne puretaan onkin jo vaikeampi juttu.

Singapore on esimerkki valtiosta, jossa digitalisaation "silmälasit" ovat mukana kaiken julkisen toiminnan ohjaamisessa. Pääministeri henkilökohtaisesti johtaa digitalisaatio-ohjelman (Smart Nation) toteuttamista. Ohjelmalla on vahva poliittinen ohjaus. Siiloja on löydettävissä yhä Singaporenkin hallinnossa, mutta kansalaiselle ja asiakkaalle sellainen ei saa näkyä. Se on hallinnon sisäistä back office -toimintaa. Asiakaskokemus ohjaa itsessään siilojen purkamiseen silloin kun asiakas on fokuksessa.

Julkisen hallinnon paikkatietoalusta askel kohti siilojen purkamista

Meillä Suomessa paikkatietoalalla on lähdetty rajapinta-ajattelusta, jossa paikkatiedot tuodaan rajapintaan ja sen jälkeen käyttäjät ja yritykset hoitavat loput. Lähtökohta on oikea, mutta se ei vielä poista siiloja.

Maa- ja metsätalousministeriön käynnistämä Julkisen hallinnon paikkatietoalusta -hanke on yksi pääministeri Sipilän hallituksen digikärkihankkeista, jossa selvitetään, miten näitä siiloja voidaan purkaa. Suunnitteluvaiheessa olevalla julkisen hallinnon yhteisellä paikkatietoalustalla tarkoitetaan uutta tieto- ja palvelukokonaisuutta, jonka avulla julkisen hallinnon toimijat voivat tuoda omat, yleensä jotakin organisaatiokohtaista tarkoitusta varten keräämänsä paikkatiedot osaksi yhteistä tietovarantoa ja saattaa ne palvelualustan kautta tarjolle eri käyttötarkoituksiin. Paikkatietoalustan tavoitteena on tuoda julkishallinnon keskeiset paikkatietoaineistot saataville alustaan, jonka varaan mm. yksityissektori voi rakentaa oman palveluekosysteemin.

Maankäyttö- ja osoitetiedot yhdenmukaisiksi

Konkreettisena toimena selvitetään esimerkiksi, miten Suomen osoitetiedot saadaan paremmin käyttöön ja mallinnettua käyttäjätarpeiden mukaiseksi. Lähtökohtana on, että kunta edelleen vastaa osoitejärjestelmästä. Kansallisen maastotietokannan tavoitteena on koota tietoja kunnista ja muilta viranomaisilta sekä yhdistää tiedot yhteiskäyttöiseksi kokonaisuudeksi, jonka varaan voidaan rakentaa yhteiskunnan muita palveluita.

Maankäyttö on yksi yhteiskunnan suunnittelun perustasta ja tiedot tarvitaan saataville helposti ja yhdenmukaisena. Paikkatietoalusta-hankkeessa tavoitteena on tuoda nämä yhdenmukaisina tarjolle kaikille tarvitsijoille. Hanke perustuu olemassa olevan infrastruktuurin täysimääräiseen hyödyntämiseen – päällekkäisiä ratkaisuja ei tehdä ja eri toimijoiden olemassa olevat ratkaisut hyödynnetään. Yhteistyötä tehdään mm. KIRA-digi ja ASREK -hankkeiden kanssa.

Yrityksiä ja eri toimijoita toivotaan aktiivisesti mukaan rakentamaan paikkatietoalustaa. Yhdessä eri toimijoiden kesken meillä on nyt mahdollisuus rakentaa paremmat paikkatiedot ilman siiloja ja parantaa merkittävästi tietojen yhteentoimivuutta. Työ vaatii paljon ponnisteluja sekä erilaisten vaihtoehtojen arviointia ja yhteensovittamista. Maa- ja metsätalousministeriön käynnistämä hanke on todellinen mahdollisuus ottaa yksi digiloikka kohti suomalaista "smart nationia".

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit