Kansalaiset mukaan maastotietokannan päivittämiseen

Kasvokuva KMTK-Kansa-projektin projektipäällikkö Mari LaaksostaSuomen Luontokeskus Haltiassa, Paikkatietokeskuksessa Masalassa ja nyt myös Maanmittauslaitoksen Pasilan toimitiloissa on Paikkatietokeskuksen toteuttama monikosketuskartta Tassu. Kun ihmiset pysähtyvät selaamaan karttaa Tassun ääreen, he hyvin usein tarkentavat kartan tuttuun kotiympäristöön tai rakkaaseen mökkipaikkaan.

Silloin he myös huomaavat kartan mahdolliset puutteet, kuten että ”tuostapa puuttuukin tuo polku, mitä aina juhannuksena kuljetaan” tai ”kyllä tuolla Holopaisen tontilla on toinenkin rakennus, vaikka ei sitä tässä näy”.

Monesti juuri paikallisella väellä on paras tuntemus omista tutuista maastoistaan. Osana Kansallinen maastotietokanta -ohjelmaa onkin haluttu testata joukkoistetun tiedonkeräyksen toimivuutta maastotiedon keruussa.

Kansalaisten asiantuntemus käyttöön

Moni metsissä kulkija suunnittelee reittejään käyttäen Maanmittauslaitoksen maastokarttoja. Todellisuus metsässä on joskus erilaista kuin kartalta lukien näyttää, ja innokkaalla kulkijalla voi syntyä halu auttaa sekä kartan ylläpitäjää että muita käyttäjiä kartan tietoja päivittämillä. Monella ulkoilijalla onkin kartoitukseen sopiva laite taskussaan tai ranteessaan.

Älypuhelin tai urheilukello tallentaa kuljetun reitin vaivatta. Yhteisöllinen karttapalvelupilotti Karttakerttu tarjoaa nyt mahdollisuuden tuoda metsässä kerätyt tiedot tai muuten hyvässä muistissa olevat, mutta kartalta puuttuvat, kohteet karttapalveluun, missä ne ovat välittömästi kaikkien hyödynnettävissä.

Karttakerttu avattiin maaliskuun lopussa ja se on nopeasti kerännyt satoja käyttäjiä. Palvelu on kaikille avoin ja tuotuja tietoja pääsee kuka vain katselemaan. Rekisteröityneet käyttäjät voivat myös tuoda palveluun uusia kohteita. Kolmessa kuukaudessa palveluun onkin jo kertynyt yli 500 paikkatietokohdetta ympäri Suomen.

Hanko koekaniinina

Tänä kesänä Hangossa on julkistettu kampanja, jolla kannustetaan mökkiläisiä kartoittamaan maihinnousu- ja rantautumispaikkoja. Niiden tietäminen on tärkeää veneellä liikkuville vierailijoille, mutta myös pelastuslaitoksen työntekijöille. Ehkä kampanjan ansiosta hankolaisissa herää kiinnostus parantaa maastokarttoja omilla kulmilla muutenkin.

Maanmittauslaitoksen maastotietokannan ajantasaistajat seuraavat aktiivisesti Karttakertulle tuotua dataa ja päivittävät maastotietokantaa niillä tiedoilla, jotka pystytään varmentamaan. Kevään aikana saatujen kokemusten mukaan data on ollut hyödyllistä ja käyttökelpoista: monta uutta kohdetta on pystytty lisäämään ja kartan virheitä on saatu korjattua.

Kokemukset ja palautteet Karttakertusta ovat olleet todella positiivisia. Ne kertovat, että suomalaiset viihtyvät luonnossa, osaavat lukea karttaa ja jopa täydentää sitä.

Mari Laakso
KMTK-Kansa-projektin projektipäällikkö

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit