Karttakuvapalvelut uudistuvat

Maanmittauslaitos uudistaa kuluvan vuoden aikana Karttakuvapalveluitaan.

Kesäkuussa päivitys Karttakuvapalveluun (WMTS)

WMTS palvelusta saa jatkossa ajantasaiset kiinteistötunnukset ja -rajat. Koordinaatistotukea laajennetaan Web-Mercatoriin ja ETRS-GKnn koordinaattijärjestelmiin. Päivityksestä huolimatta palvelu toimii kuten ennenkin eli tässä yhteydessä ei tule muutoksia osoitteisiin tai muihin vastaaviin teknisiin tietoihin.

Palvelusta tarjotaan jatkossa myös avoin ja maksuton versio. Palvelu on tarkoitettu rajapinnan testaamiseen ja pienimuotoiseen käyttöön, jossa palvelun suorituskyky ei ole kriittistä. Palvelun suorituskykyä on rajoitettu. Palvelulle ei tarjota käytön tukea eikä Maanmittauslaitos takaa palvelun toimivuutta tai saatavuutta.

Karttakuvapalvelu (WMS) uudistuu

Nykyinen Karttakuvapalvelu (WMS) on teknisesti tullut elinkaarensa päähän. Palvelu suljetaan 1.10.2019. Siihen asti palvelu on käytettävissä normaalisti.

Korvaavaksi palveluksi julkaistaan kesäkuussa uudistunut Karttakuvapalvelu (WMS). Palvelu tarjotaan käyttöön toistaiseksi BETA-statuksella. Palvelun tuotannollinen käyttö alkaa syksyllä.

Uudistunut palvelu perustuu WMS 1.3.0 standardiin. Nykyisestä poiketen, palvelusta saa ajantasaiset kiinteistötunnukset ja -rajat. Myös maasto- ja taustakarttasarjat päivitetään joka päivä. Ortokuvat päivittyvät jatkossakin joka päivä.

Uudistettavasta palvelusta tarjotaan seuraavat tuotteet:

  • maastokartta
  • taustakartta
  • kiinteistörajat
  • kiinteistötunnukset
  • ortokuva
  • vääräväri ortokuva
  • luonnontuho ortokuva
  • peruskartta (taustavari)

Palvelua voi käyttää nykyisellä Karttakuvapalvelun (WMS) sopimuksella ja tunnuksella. Tuotteet haetaan uusilla palveluosoitteilla. Beta-vaiheen aikana palvelun käyttö on maksutonta. 

BETA-versiona julkaistaan Karttakuvapalvelu (WCS)

Kokonaan uutena palveluna julkaistaan kesäkuussa Karttakuvapalvelu (WCS). Web Coverage Service eli peitepalvelu on latauspalvelu ortoilmakuville ja korkeusmallille. Palvelun kautta saa kyseisiä aineistoja raakadatana.

Palvelu tarjotaan BETA-statuksella 31.12.2018 asti. BETA-vaiheen aikana tehdään päätös palvelun tuotantoon viennistä. Beta-vaiheen aikana palvelun käyttö on avointa ja maksutonta.

Lisätiedot

Lisätietoja palveluista: 

Karttakuvapalvelun kuvaus

Tekninen kuvaus WMS
Tekninen kuvaus WMTS
Tekninen kuvaus WCS

Kysymykset: verkkopalvelut(ät)maanmittauslaitos.fi

Uusimmat uutiset ja blogit