Hyppää pääsisältöön

Karttapalvelu liikuntareittien suosiosta sai kansainvälistä tunnustusta

Tutkimusdemona toteutettu karttapalvelu liikuntareittien suosiosta voitti Kansainvälisen kartografisen seuran, ICA:n, karttanäyttelyn sarjan Digitaaliset tuotteet Rio de Janeirossa 28.8.2015. Karttapalvelun demo on juuri auennut yleisölle kokeilemista varten.

Karttapalvelu opastaa liikunnasta kiinnostuneita. Se kertoo, missä liikkua, miten ja milloin. Se auttaa etsimään suosituimmat reitit ja kiinnostavimmat näkymät. Demolla voi etsiä esimerkiksi kävelyn, juoksun, pyöräilyn ja maastopyöräilyn suosituimpia reittejä alueella, joka ulottuu Alankomaista aina Keski-Suomen tasalle asti.

Karttapalvelun takana on paljon tutkimusta ja tekniikkaa, joka kuuluu Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen (FGI) ja Åbo Akademin (ÅA) yhteisen Tekes-rahoitteisen Supra-hankkeen tutkimuskohteisiin. Hankkeen vastuullisina tutkijoina toimivat tutkimuspäällikkö Juha Oksanen (FGI) ja Prof. Jan Westerholm (ÅA). Palkitun demon on toteuttanut tutkija Jani Sainio (ÅA).

Tutkimuksen tavoite

Tutkimuksen tavoitteena on kehittää menetelmiä tuottaa palveluita mobiilien liikuntasovellusten käyttäjille. Lähtökohdaksi on otettu Sports Tracker -sovelluksella kerätyt julkiset liikeratatiedot, jotka kuvaavat sovelluksen käyttäjien tallentamia liikuntasuorituksia.

Tutkimuksessa on kehitetty joukko menetelmiä liikuntareittien suosion analysointiin ja suosioon pohjautuvaan reititykseen. Palveludemossa voidaan tarkastella eri liikuntamuotojen suosiota kuvaavia karttoja käyttäen monia eri parametreja, kuten esimerkiksi lajitietoa, liikuntasuorituksen pituutta ja keskinopeutta. Keskeistä palvelussa on, että liikkujien tietojen yksityisyys on täysin suojattu.

Kokeile karttapalvelun demoa

Demoa voi kokeilla 31.12.2015 saakka osoitteessa http://supra.abo.fi

Lisätietoja

Tutkimuspäällikkö Juha Oksanen, Paikkatietokeskus, s-posti etunimi.sukunimi@nls.fi, puhelin 029 531 4861, matkapuhelin 040 831 4092
International Cartographic Association (ICA)

Uusimmat uutiset ja artikkelit