Hyppää pääsisältöön

Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osastollamme työskentelee todellisia etätyön ammattilaisia

Paikkatietokeskus FGI:n Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osasto tietää todella, mitä on tehdä tutkimusta etänä. Osastolla tarkastellaan tutkimuskohteita kymmenien, satojen tai tuhansien metrien päästä – tai jopa kiertoradalta asti.

Harri Kaartinen Pulmankijoen rannalla 2020 Akhka-R4 laserkeilausrepun kanssa.
Kuva:
Antero Kukko, Maanmittauslaitos

Erilaiset ympäristöä havainnoivat sensorit, joita voidaan liittää milloin mihinkin liikkuvaan tai lentävään alustaan, ovat tutkijoiden peruskalustoa. Niillä voidaan nähdä sellaisiakin asioita, joita ihmissilmä ei välttämättä erota.

Sensoreiden toimintaa ja soveltuvuutta testataan asennettuna mitä erilaisimpiin vempaimiin maalla, merellä ja ilmassa. Ne lentävät droonin tai helikopterin kyydissä kartoittaen metsiä ja viljelysmaita, aistivat tieverkostoa robottiauton katolla, kartoittavat vedenalaista maailmaa kauko-ohjattavissa roboteissa. Löytyypä osastolta reppukeilainkin, jonka voi heittää selkään ja tehdä kolmiulotteisen pistepilvimallin mistä vain, minne voi ja uskaltaa vaeltaa.

Etätyö sopii tutkijan työnkuvaan

Sanaleikit sikseen, tutkijamme ovat ammattilaisia myös etätyössä, joka on tullut tutuksi maailmanlaajuisesti koronaviruksen myötä. Eikä ihme, koska etätyömahdollisuus on ollut käytössä Maanmittauslaitoksessa jo pitkään, ja sitä on myös hyödynnetty menestyksellisesti. 

Tutkimustyö on suurelta osin tiivistä keskittymistä vaativaa kirjoittamista, lukemista, koodaamista ja etenkin ajatustyötä. Tutkimuksen tekemiseen tarvitaan ainakin ajoittain rauhallinen työympäristö ilman keskeytyksiä, koska tutkijan työtehtävät ovat usein pitkäkestoisia ja vaativat paneutumista aivan eri tavalla, kuin monet muut juoksevat, lyhytkestoiset toimistotehtävät. 

Toimistolla istuminen yhdessä kollegoiden kanssa ei ole tutkijoille välttämättä aina ideaali työympäristö. Toki riippuu vahvasti elämäntilanteesta, tutkijan alasta ja persoonastakin, löytyykö paras paikka työskentelyyn ja keskittymiseen toimistolta, kotoa vai vaikka mökiltä – etätyömahdollisuus vaihtoehtona toimistolle sopii tutkijan ammatinkuvaan hyvin.

Kenttätyöt ja kansainvälinen yhteistyö ovat tutkijalle tyypillisiä pysyviä etätöitä 

Tutkijamme ovat siinäkin mielessä onnellisessa asemassa, että suuri osa datankeruusta ja kenttätöistä tehdään koronaturvallisesti ulkona! Tämä on varmasti osaltaan vaikuttanut tutkijoidemme etätyövalmiuksiin: monet ovat kokeneita kenttätyöläisiä ja ovat tottuneet hoitamaan myös muita kuin datankeruuseen liittyviä työtehtäviään milloin mistäkin maailman kolkasta, välillä paremmilla ja välillä huonommilla yhteyksillä. 

Jotakuinkin kaikki tutkijamme myös tekevät runsaasti kansainvälistä yhteistyötä, joka on jo kauan ennen koronavirusta hoidettu linjoja pitkin. Yhteisjulkaisujen kirjoittaminen ei välttämättä vaadi samassa rakennuksessa tai edes samassa maanosassa istumista, kunhan datansiirto, yhteydet ja kommunikaatio toimivat.

Toki tutkijallekin kommunikaatio, tiimityö ja kollegoiden vertaistuki on tärkeää, ja siksi koronakriisillä on ollut myös heikentäviä vaikutuksia työn sujuvuuteen. Etenkin verkostoituminen uusien potentiaalisten yhteistyökumppanien kanssa ja siten uusien tutkimussuuntausten ideointi on ollut haasteellista viime vuoden aikana. 

On koronassa jotain hyvääkin: nyt koko maailman tutkijoilla on etätyöhön soveltuvat kommunikointityökalut käytössä ja kansainvälinen yhteistyö elää huippuvuottaan. Läheistä yhteistyötä tehdään esimerkiksi Euroopan, USA:n ja Kiinan tutkijoiden kanssa viikottain. 

Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osastolla suuntaamme katseen eteenpäin ja odotamme, että pääsemme pian jatkamaan etätutkimusta hieman lähempänä toisiamme.

 

Kirjoittajan eli Annukka Pekkarisen kasvokuva.

Annukka Pekkarinen

Kirjoittaja työskentelee projektikoordinaattorina Kaukokartoituksen ja fotogrammetrian osastolla.

 

 

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita.

Tutkimus

Uusimmat blogit