Kesä tutkimuslaitoksessa

Riikka-Maaria Välivehmas

Tämä korkeakouluharjoittelu projektikoordinaattorin avustajana Paikkatietokeskus FGI:ssä on ollut minulle ensimmäinen kosketus oman alani työelämään. Viimeiset kesät ja myös pitkät pätkät opintojen ohella on kulunut niin kenkämyyjänä kuin R-kioskilla työskennellessä.

Viime vuodenvaihteessa takaraivossa jyskytti jatkuva stressi kesätöiden hakemisesta. Muistissa oli tuoreesti edellinen kesä, jolloin en vielä saanut oman alan harjoittelupaikkaa tai töitä. Vuoden vaihteen jälkeen vietinkin enemmän aikaa yliopiston rekry-netissä kuin juuri aloittamani kandityön parissa. 

Järjestötoiminta auttoi suunnan valitsemisessa

Kyseinen kevät oli tosiaan sosiologian opintojeni kolmas. Kandiopintojen saaminen pakettiin häämötti edessä ja opiskelijajärjestökokemus antoi minulle tarvitsemaani itseluottamusta hoitaa kesätyönhaku hyvällä menestyksellä.

Vietin pari ensimmäistä opiskeluvuotta aktiivisesti mukana opiskelijajärjestötoiminnassa ja minulle sopi tosi hyvin se, että niissä tehtävissä pääsi opiskelijatovereiden luottamuksen alaisena suunnittelemaan ja toteuttamaan yhteisiä asioita. Ryhmätyöskentely- ja organisointitaitojen kohentaminenkaan ei ollut lainkaan pahitteeksi. Siksi ei varmaan ollut ihme, että kiinnostuin saman tien Paikkatietokeskus FGI:n työpaikkailmoituksesta, jossa haettiin kesäksi projektikoordinaattorin avustajaa.

Olin positiivisesti yllättynyt, miten hyvä ja yhteisöllinen tunnelma työhaastattelussa osastonjohtaja professori Juha Oksasen ja projektikoordinaattori Laura Purasen kanssa oli. Kotimatkalla soitin siskolleni – me vaan naurettiin siellä! Vielä iloisempi olin, kun sain Juhalta puhelun, että olenko vielä tulossa töihin Paikkatietokeskukseen? Olinhan minä.

Itsenäinen työskentelyote antaa tilaa omille ideoille

Ensimmäinen työpäivä toukokuun loppupuolella tutkimus- ja asiantuntijalaitoksessa oli hyvällä tavalla jännittävä. Ilokseni samaan aikaan aloitti toinen osastomme tutkimusavustajista. On ollut ilo huomata, miten tiiviisti sama kokemus uuden työn aloittamisesta, ja vielä samassa opintojen vaiheessa, on hitsannut kesäharjoittelijaporukkaamme Tatun ja Reetan kanssa yhteen.

Kulunut kesä on mennyt nopeasti. Työtehtävät ovat tukeneet hyvin etenkin viestinnän sivuaineopintojani ja olen päässyt itse vaikuttamaan työnkuvaani ja tehtäviin. Olen muun muassa uudistanut tutkimushankkeiden kuvauksia nettisivuille, kuvannut videoblogia ja tehnyt henkilöjutun lehteen. Näiden tehtävien puitteissa olen tehnyt haastatteluja ja kirjoitustyötä, sekä hoitanut omien projektieni käsikirjoittamisen ja suunnittelun. Työnkuvaan on mahtunut myös erilaisia juoksevia tehtäviä ja esimerkiksi talousasioiden seurantaa helpottavan Excel-pohjan tekemistä.

Olen voinut toteuttaa asioita, jotka ovat antaneet minulle tilaa työskennellä itsenäisesti ja ottaa vastuuta omien tehtävien suunnittelemisesta ja valmiiksi saattamisesta. Toisinaan työpäiviin olisi kaivannut enemmän yhdessä tekemistä, mutta tutkimuslaitoskin hiljenee kesäkuukausina samalla tavoin, kuin iso osa muustakin Suomesta.

Parasta tässä työssä on ollut se, että olen oppinut uusien työelämätaitojen lisäksi myös itsestäni paljon uusia asioita. Olen huomannut, että minulla on suurempi kiinnostus luovaan työskentelyyn kuin olisin tiennyt ilman tätä kokemusta.

Tutkimusmaailma on yliopisto-opiskelijalle aina tietyssä mielessä läsnä. Tutkijapainotteisessa ympäristössä työskentely taas ei. Valtiotieteilijänä on ollut virkistävää viettää kesä luonnontieteitä painottavassa tutkijayhteisössä, vaikkakin puhutaan työasioissa joskus eri kieltä.

Opintoni ja kiinnostuksen kohteeni ovat aina painottuneet ihmisiin, yhteiskuntaan ja elinympäristöömme. Erityisesti Geoinformatiikan ja kartografian osastolla olen huomannut, että poikkitieteellisyys on hyvin rikastuttavaa, sillä täällä tavoitteena on edistää geospatiaalisella tutkimuksella yhteiskuntaa, ja luoda ihmisille parempi elinympäristö.

Riikka-Maaria Välivehmas, kasvokuva
Riikka-Maaria Välivehmas
Projektikoordinaattorin avustaja

Kirjoittaja työskentelee kesän projektikoordinaattorin avustajana Geoinformatiikan ja kartografian osastolla. Aloittaa syyskuussa sosiologian maisteriopinnot Helsingin yliopistolla.

Uusimmat uutiset ja blogit