Kesälomavinkki: historiallinen Salpalinja

Arvo KokkonenSalpalinja (ts. Salpa-asema), viralliselta nimeltään Suomen Salpa, oli talvisodan jälkeen vuosina 1940–1941 ja 1944 Suomen itärajan läheisyyteen Virolahdelta Savukoskelle rakennettu puolustuslinja. Kauimpana rajasta, jopa yli 100 km päässä, linja on Pohjois-Karjalassa.

Salpalinja on yhä Suomen suurin rakennustyömaa. Sitä oli tekemässä enimmillään 35 000 miestä vuonna 1941, ja heitä muonitti yli 2000 lottaa. Paikoittain Salpalinja oli kuitenkin kevyesti varustettu aikakauden muihin suuriin puolustuslinjoihin kuten Maginot- tai Siegfried-linjaan verrattuna.

Museovirastolla oli vuosina 2010–2011 hanke, jossa linjan kunto tutkittiin ja todettiin yllättävän hyväksi. Salpalinja oli vuoteen 2003 saakka Suomen puolustusvoimien hallussa, minkä takia sitä ei ole paljoakaan purettu. Salpalinja kuuluu Museoviraston määrittelemiin Suomen valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin.

Koska Salpalinjan alue on osaksi valtion omistamalla maalla (lunastettu/ostettu) ja osaksi yksityisten mailla (erilaisille sopimuksilla), Maanmittauslaitos on mukana nyt käynnistyvässä yhteisessä selvittelyhankkeessa, jossa Salpalinjan alueiden asema selvitetään suhteessa kiinteistörekisteriin. Maastossa ja ilmakuvista selvästi tunnistettava linja on tietysti maastotiedon sisällön kannalta myös kiinnostava historiallinen maaston kohde. Salpalinjalla on luonnollisesti merkitystä myös paikallisena matkailukohteena.

Suomen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä ja kesälomakauden lähestyessä linja on oiva historiastamme kertova pysähdyspaikka esimerkiksi lomamatkan suuntautuessa sille alueelle.

 

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Paitsi ilmakuvissa useat linnoitustyöt näkyvät myös Maanmittauslaitoksen tarkassa laserkeilauksella tehdyssä korkeusmallissa. Tässä on joitakin kohteita merkitty GigaPan kuvan snapshotteihin Kaakkois-Suomessa http://gigapan.com/gigapans/94330 WWII-linnoitustöiden lisäksi näkyy myös WWI-kohteita ja jopa Suomen Sodan aikainen tykkiasema Siilinjärvellä https://www.flickr.com/search/?user_id=65726513%40N00&sort=date-taken-d…

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit