Kiinan vanha avaruusasema palaa Maahan pääsiäisenä

Kiinan käytöstä poistettu Tiangong-1-avaruusasema putoaa Maahan ennusteiden mukaan 1. tai 2. huhtikuuta. Paikkatietokeskuksella on vastuu satelliittien ratojen ja putoamisennusteiden seurannasta ja tiedotuksesta Suomen pelastusviranomaisille. Tiangong-1:n putoamisella ei ole vaikutusta Suomessa.

Yhteys Tiangong-1-avaruusasemaan menetettiin jo kaksi vuotta sitten, joten aseman hallittu pudotus Maahan ei ole mahdollinen.  Alun perin asema piti ohjata hallitusti Eteläiseen Tyyneen valtamereen. Asema on likimain bussin kokoinen ja painaa noin 8,5 tonnia. Suurin osa siitä hajoaa ilmakehässä, mutta suurimmat palaset selviävät Maahan saakka.

Aseman radan kaltevuus on noin 43 astetta ja radasta suuri osa sijaitsee meren päällä. Suomeen palasia ei voi pudota, vaan lähimmät paikat ovat Pohjois-Italia ja Espanja. Palaset leviävät pudotessaan kymmenien tuhansien neliökilometrien alueelle. Palasten putoaminen asutulle alueelle on epätodennäköistä, ja vielä paljon epätodennäköisempää on sellaisen osuminen ihmiseen. Avaruustoiminnan 60-vuotisen historian aikana Maahan on pudonnut arviolta yli 5 000 tonnia ihmisen avaruuteen lähettämää tavaraa, eikä näiden tiedetä aiheuttaaneen vahinkoa ihmisille tai omaisuudelle.

Tiangong-1:n paluuta Maahan on hidastanut auringon aktiivisuuden pieneneminen. Se on vaikuttanut Maan yläilmakehän olosuhteisiin. Uusimmat ennusteet antavat putoamisajankohdaksi pääsiäisviikonlopun, mutta tarkka ajankohta pystytään ennustamaan vasta muutamia tunteja aikaisemmin. Syynä on yläilmakehän jatkuvasti muuttuvat olosuhteet, joka vaikuttaa aseman vajoamisnopeuteen. Koska asema kiertää noin 16 kertaa vuorokaudessa Maan ympäri, ei putoamispaikkaakaan pystytä arvioimaan ennen kuin putoamisaika tarkentuu.

Lisätietoja

Geodesian ja geodynamiikan osastonjohtaja, professori Markku Poutanen, 029 531 4867, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Euroopan avaruusjärjestön päivittyvä tiedote

Uusimmat uutiset ja blogit