Maanmittauslaitoksen rekisterikartalla on noin 3 miljoonaa rajamerkkiä eli -pyykkiä, joiden sijainti kartalla on epävarma tai pahimmassa tapauksessa ei ole ollenkaan tiedossa. Tämä on melkein neljännes Suomen kaikista rajapyykeistä. Meiltä löytyy siis suuri joukko kiinteistöjä, joiden rajat digitaalisella kartalla eivät vastaa todellisuutta.
Syytä huoleen ei kuitenkaan ole. Jos tiedät kiinteistösi rajamerkit maastossa, eikä naapurin kanssa ole niistä riitaa, asiat ovat hyvällä tolalla. Luotettavat tiedot voit tarkistaa myös esimerkiksi kiinteistösi viimeisimmästä toimituskartasta, joka vastaa maastossa olevaa pyykitystä.
Miksi pyykit ovat kartalla väärin?
Digitalisoituvassa maailmassa olemme tottuneet siihen, että kaikki selviää nopeasti ja kerralla oikein tietokoneen tai mielellään kännykän näytöltä.
Kiinteistöjen rajojen kohdalla tärkein oikeudellinen rekisteri kuitenkin löytyy edelleen maanmittarin arkistosta, joka sisältää vuosikymmenten ja -satojen saatossa laaditut kiinteistötoimituskartat asiakirjoineen. Lisäksi tärkeä – usein jopa tärkein – kiinteistön alueellista ulottuvuutta osoittava seikka on vanhat maastoon rakennetut rajapyykit.
Ristiriidat kartoissa voivat johtua esimerkiksi siitä, että osalle pyykeistä ei ole koskaan laskettu millään nykyaikaisella menetelmällä tarkkaa koordinaattitietoa. Sata vuotta sitten kiviset pyykit pystytettiin hevos- ja ihmisvoimin, eikä tuon ajan maanmittareilla ollut teknisiä mahdollisuuksia kirjata ylös pyykin tarkkoja koordinaatteja.
Pyykki on voinut seistä paikallaan sata vuotta ilman, että kukaan olisi koskaan edes käynyt mittaamassa sijaintia nykyaikaisin välinein. Pöheikön alle jäänyt pyykki ei ole välttämättä näkynyt ilmakuvissakaan. Pyykki on voitu digitoida kartalle vanhoista paperikartoista ja muovikalvoista käsipelin kopioimalla.
Maanmittarillakaan ei ole ollut jokapäiväisessä käytössään luotettavia satelliittimittauslaitteita kuin vasta noin 20 vuoden ajan. Siksi vain uudempien rajamerkkien sijaintitieto kartalla on varmasti luotettavaa.
Eikö asialle sitten tehdä mitään?
Maanmittaustoimituksissa vanhat rajamerkit usein pengotaan esiin ja mitataan uudelleen. Näin vanhojen rajamerkkien sijaintitiedot digitaalisilla kartoilla paranevat pikkuhiljaa pyykki kerrallaan, mutta työn edistyminen on hidasta.
Kaikkien miljoonien rajamerkkien tarkistus virkatyönä olisi käytännössä mahdottoman kallis urakka.
Löytyisikö apu joukkoistamisesta?
Maanmittauslaitos julkaisi kesäkuussa Pyykkijahti-pelin, jonka tarkoituksena on testata, voisiko rajapyykkien paikkaa kartalla tarkentaa joukkoistamalla ja kännyköiden avulla.
Pyykkijahdissa nimensä mukaisesti bongataan rajamerkkejä eli pyykkejä. Peliin on merkattu ne pyykit, joiden sijaintitiedoissa on epävarmuuksia. Pisteitä saa löydetyistä ja kartalle merkityistä pyykeistä. Kerätty tieto siirtyy Maanmittauslaitokseen, jossa se tarkistetaan ja analysoidaan – ja mahdollisesti hyödynnetään kiinteistörekisterikartan parantamisessa.
Entä jos kiinteistöni rajat kaipaavat selvittämistä?
Pyykkijahti-pelissä tehdyt pyykkien mittaukset eivät ota kantaa rajan oikeudelliseen kulkuun. Jos tarkat rajat eivät ole tiedossa, niistä on erimielisyyksiä naapurin kanssa tai rajapyykki on esimerkiksi kokonaan kadonnut, selvittämiseen tarvitaan rajankäyntitoimitusta.
Lisätietoa
Lisätietoa kiinteistöjen rajojen selvittämisestä
Rajapyykkien tyyppi vaihtelee maaston ja ennen kaikkea pyykin rakennusajankohdan mukaan. Pyykki voi olla numerokaiverruksella varustettu luonnonkivi, kivimuodostelma, betonista valettu, puutolpista tehty tai modernimpi metallinen putki.