Kohti yhteistä digitaalista yhteiskuntaa

Palveluidemme tulee olla saatavilla digitaalisesti ja helppokäyttöisesti. Usein emme tarjoa valmista palvelua itse, vaan toimimme yhteistyössä erilaisissa palveluketjuissa, verkostoissa ja ekosysteemeissä. Viranomaiset hyödyntävät tietojamme rajapintapalvelujen kautta ja yritykset jalostavat tiedoistamme monenlaisia palveluita ja tuotteita.

Maanmittauslaitos on merkittävä digitaalisen yhteiskunnan mahdollistaja. Ylläpidämme kiinteistöjen ja huoneistojen omistajuuteen ja vaihdantaan liittyviä tietoja sekä koko valtakunnan kattavia peruspaikkatietoja. Ajantasaisten tietojemme varassa toimivat niin pankkilainojen vakuusjärjestelmä kuin metsätalouden suunnittelu ja kuljetusten logistiikka.

Muutokselle on tarvetta

Olen virastomme ensimmäinen kehityksestä ja digitalisaatiosta vastaava johtaja. Mielikuva digijohtajan tehtävänkuvasta saattaa olla se, että päätän uusista kehityshankkeista ja uusien teknologioiden käyttöönotosta. Laadukkaat ja turvalliset palvelut asiakkaille ja kumppaneille eivät kuitenkaan synny yhden johtajan päätöksillä.

Strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi meidän on uudistettava toimintaamme ja palveluitamme yhdessä verkostojemme kanssa. Uskon, että parhaat ideat löytyvät verkostoista, asiantuntijoilta sekä päivittäisen asiakas- ja sidosryhmätyön tekijöiltä.

Tuen ja valmennan uudistamisessa

Uudessa työssäni tärkeintä on tukea johtoa ja koko henkilöstöä toiminnan kehittämisessä. Mitä trendejä otetaan huomioon, kun suunnitellaan toimintaa pitkälle tulevaisuuteen? Miten uudet teknologiat muuttavat toimintaympäristömme pelikenttää?

Maanmittauslaitos ei voi jäädä teknologisen kehityksen sivustakatsojaksi. Esimerkiksi tekoäly, lisätty todellisuus ja joukkoistaminen muuttavat työn tekemisen tapaa ja oikein käytettyinä parantavat palvelukokemusta ja tuottavuutta. Uusia tekemisen tapoja tulee pilotoida yhteistyössä kumppanien kanssa. Meidän tulee entistä ketterämmin ottaa käyttöön riittävän kypsiksi todetut toimintamallit ja ajanmukaiset työvälineet.

Tiekarttamme kohti digitalisaatiota

Tulemme tekemään kehittämisen tiekartan, joka tukee strategisten tavoitteidemme saavuttamista ja huomioi ulkopuolelta tulevat muutosvoimat. Tiekartta ei ole staattinen suunnitelma, vaan sitä päivitetään osana jatkuvaa strategiaprosessia.

Uskon, että tiekartta toimii hyvänä apuna, kun etenemme yhteiseen digitaaliseen suuntaan.

 

Jani Kylmäaho
Kehitys- ja digitalisaatiojohtaja 1.5.2020 alkaen

Maanmittauslaitoksen kehitys- ja digitalisaatiojohtaja Jani Kylmäaho.
Kuva: Maanmittauslaitos

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit