Kohtuullisuuden hyve ei ole muodissa

Kuvituskuvassa on piirrettyjä kerrostaloja.
Kuva:
Maanmittauslaitos

Maanmittauslaitoksessa käynnistettiin strategiatyö viime keväänä. Taustana olivat ministeriömme uudistettu hallinnonalan strategia, YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 tavoitteiden sisällyttäminen toimenpiteisiimme, viime vuonna tehty sisäinen selvitys asiakaslähtöisemmän palvelun järjestämisestä, uusi hallitusohjelma jne. Ei riitä, että nykyistä strategiaa korjataan tai se päivitetään, vaan tarvitaan kokonaan uusi strategia. Työ on nyt vauhdissa, ja syksyllä odotan sen valmistumista. Painopiste on toimenpiteissä.

Kohtuullisuuden hyve ei ole muodissa, vaikka tarve olisi sille ilmeisempi kuin koskaan aiemmin. Kestävän kehityksen tavoitteita pohtiessani on tullut mieleen, että ihmisen olisi viisasta oppia ymmärtämään omat rajansa ennen kuin ympäristö pakottaa siihen. Kohtuullisuudesta ovat puhuneet lähinnä uskonnot – buddhalaisuus, hindulaisuus, kristinusko – sekä erityisesti antiikin ajattelijat. Rationalistinen humanismi julistaa, että ihminen on syntynyt vain onnea varten. Pyrkimys onneen on esillä nykyaikaisten valtioiden luomisessa, ja se näkyy mm. USA:n itsenäisyysjulistuksessa. Aristoteles asetti onnen ylimmäksi hyväksi. Näkyykö tämä ylevä päämäärä tavoitteissamme?

Onnea ja tyytyväisyyttä?

Taloustutkimus teki pari vuotta sitten kyselyn, jonka tulosten mukaan jopa 88 % suomalaisista on tyytyväisiä elintasoonsa. Tutkimuspäällikkö piti tulosta ”huolestuttavan hyvänä”, koska syntyy huoli, riittääkö tyytyväisillä ihmisillä halua pyrkiä ”vielä parempaan”. Onko ihmisen tehtävä palvella taloutta eikä päinvastoin? Kapeasti määriteltynä onni ei olisikaan tavoiteltava hyvä, vaan materiaalisen elintason loputon kasvattaminen.

Yksittäisiä kohtuuden noudattajia on varmasti aina ollut, mutta onko kollektiivinen käänne mahdollinen? Todennäköiseltä se ei näytä. Mutta kestävän kehityksen tavoitteet, ilmastonmuutoksen torjumiskeinot ja hallitsematon väestönkasvu vaativat kollektiivisia päätöksiä ja toimenpiteitä, joita on kyettävä toteuttamaan ja edistämään.  Sekä virastotasolla että yksilötasolla. Siksi näitä on pohdittava MML:n strategian uudistamisessakin, vaikka ne tuntuvat kaukaisilta arkielämässä.

Kohtuullisuuden tulee toteutua päätöksissä koskien mm. taloudellisen taakan jakamista hallinnonalan sisällä sekä hallinnonalojen kesken. Motivaation voi tappaa niin helposti, jos unohtaa Aristoteleen ”ylimmän hyvän” tavoittelun.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

Arvo Kokkonen

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit