Hyppää pääsisältöön

Koronakevään mökkikauppa kääntymässä myyjän markkinaksi

Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika on kääntänyt katseet kotimaahan ja aiheuttanut 17 prosentin nousun kesämökkien kauppamäärissä tammi-toukokuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Pieni mökki kesäisessä maisemassa.
Kuva:
Julia Hautojärvi/Maanmittauslaitos, Lantmäteriverket

– Kesämökkien hinnat ovat olleet useita vuosia laskussa vaihtelevan kysynnän ja arvostuksen takia. Mökkikaupan määrä kääntyi jo aikaisempina vuosina nousuun ja myös hinnat ovat tänä vuonna kääntyneet nousuun, kiinteistöjen kauppahintarekisteristä vastaava rekisteripäällikkö Taisto Toppinen arvioi.

– Tosin talvi oli vähäluminen, joten mökkikauppa alkoi viime vuotta aikaisemmin, mutta ei koronakevät ole sitä hidastanut, Toppinen päättelee.

Mökin hinnoittelussa kannattaa olla realisti, sillä mökkien hinnat vaihtelevat hyvin paljon sijainnin, mökin kunnon ja varustelun mukaan. Ostajien kannattaa kiertää useita kohteita, jotta muodostuu kuva tarjonnasta ja omista tarpeista. Kysyntä painottuu kohtuuetäisyydelle kasvavista suurista kaupungeista ja isojen vesistöjen rannoille.

– Myyntiä harkitsevien mökinomistajien kannattaa laittaa kiinteistö myyntiin. Kysyntää sopiville kesäpaikoille tuntuu olevan ja hinnat ovat nousseet, Toppinen suosittelee.

Omakotitalojen myynti hyytyi kevään aikana

Poikkeuksellisella keväällä näyttää olleen vaikutusta omakotitalojen kaupankäyntiin laskevasti. Tämä johtunee siitä, että talouteen vaikuttavat häiriötekijät tekevät ihmiset varovaisiksi, etenkin kalliiden hankintojen suhteen. Samoin luotonanto on kiristynyt.

– Koronaeristyksen aikana kaupanteko ei ole ollut helppoa. Kiinteistökaupan teko ei ole muutoinkaan yksinkertainen eikä nopea tapahtuma kaikkine selvityksineen, Toppinen arvioi syitä kiinteistökaupan hyytymiseen.

Omakotitalokauppa lähti liikkeelle tammi-helmikuussa vilkkaammin kuin viime vuoden vastaavana aikana. Huhtikuussa poikkeusaika käänsi kaupan 26 prosentin laskuun ja edelleen toukokuussa 42 prosentin laskuun edellisvuoteen verrattuna. Kokonaisuutena laskua tuli 15 prosenttia edellisen vuoden alkuun eli juuri päinvastoin kuin kesämökkikaupassa.

Helsingissä omakotitalokaupat olivat 40 prosentin laskussa: Vantaalla, Tampereella ja Turussa noin 20 prosentin laskussa. Poikkeuksena Espoo, jossa kauppojen määrä nousi kaksi prosenttiyksikköä. Omakotitalojen hinnat ovat edellisvuosien tasolla. Mahdollinen hintamuutos selviää vasta myöhemmin syksyllä tai ensi vuoden aikana. Toppisen arvion mukaan omakotitalojen hinnat ovat laskusuunnassa.

Tiedot kiinteistökaupan määristä ja hinnoista perustuvat tilastotietoihin, joissa on tarkasteltu mökkikauppojen määrän kehitystä vuosina 2019– 2020 tammi-toukokuussa 10 kunnassa, joissa sijaitsee eniten kesämökkejä. Nämä tiedot on haettu Maanmittauslaitoksen kiinteistöjen kauppahintatilastosta, joka päivitetään kuukausittain.

Lisätietoja

Rekisteripäällikkö Taisto Toppinen, 0400 175387, taisto.toppinen@maanmittauslaitos.fi

Kiinteistöt
Kiinteistökauppa

Uusimmat uutiset ja artikkelit