Korvamadoista ja liiketoimintamalleista

Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo KokkonenErään edellisen presidenttimme lempilaulu meni jotenkin näin: ”Muuttuvat laulut, vuosien mennen, mutta muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan.” Jostakin syystä tämä laulu nousi mieleeni ja jäi korvamadon lailla pyörimään päässäni.

Maanmittausalan toimintaympäristö on jotakin aivan muuta kuin, mitä se oli viime vuosisadan lopulla. Digitalisaatio, uudet asiakasodotukset, palvelumahdollisuudet, teknologinen kehitys ja innovaatiot vyöryvät panssarivaunujen lailla päällemme, sanotaan. Muutosten hallinta on keskeistä. Minkälaisia erilaisia liiketoimintamalleja nyt tarvittaisiin? Kaikkea ei tietysti kannata itse yrittää keksiä, joten löytyisikö jostain sellaisia kokemuksia, joita voisi soveltaa ja joista voisi oppia?

Avoimesta datasta on maanmittausalalla − ainakin Maanmittauslaitoksella − kokemusta yli viiden vuoden ajalta. Avoimen datan kaltaisen muutoksen on kokenut myös musiikkibisnes erityisesti levyjen myynnin osalta. CD-levyjen myynti on romahtanut täysin, ja uudet liiketoimintamallit on täytynyt kehittää bisnekseen, jossa uusi teknologia on tuonut kuluttajalle aivan toisenlaisia musiikin kuuntelumahdollisuuksia. Elokuvien videovuokraus on toinen esimerkki totaalisesta muutoksesta.

Kuluttaja odottaa palvelujen olevan helppoja käyttää: kaiken pitäisi olla enintään kolmen klikkauksen takana. Samalla tulisi saada integroitua tietoa eri tietolähteistä. Maanmittauslaitos, Patentti- ja rekisterihallitus sekä Väestörekisterikeskus ovat yhdessä päättäneet ottaa tämän haasteen vastaan ja pyrkivät kaikessa toiminnassaan huomioimaan toistensa tarpeet. Samanlaiseen yhteistyöhön pyritään Tilastokeskuksen ja Maanmittauslaitoksen suurten tietovarantojen yhteensovittamisella; tilastotiedot ja paikkatiedot voivat luoda uusia liiketoimintamalleja.

Tiedättekö muuten, miten korvamadosta pääsee eroon? Pate Mustajärvi neuvoi jossain haastattelussa, että kun kuuntelee kolme tuntia Black Sabbathia viisarit kaakossa, niin ”johan on laulut päässä muuttuneet”.

Arvo Kokkonen
pääjohtaja

___________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Kommentit

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit