Hyppää pääsisältöön

Koulutusyhteistyö: Ensimmäiset maanmittausinsinöörit valmistuvat

Maanmittauslaitos on vuodesta 2020 tarjonnut työntekijöilleen mahdollisuuden opiskella työn ohessa maanmittausinsinööriksi. Ensimmäiset opiskelijat valmistuvat tänä keväänä. Räätälöity tutkintokoulutus on mahdollista, sillä Maanmittauslaitos ja Lapin ammattikorkeakoulu solmivat vuonna 2019 sopimuksen uudenlaisesta yhteistyöstä.

Joukko työasuisia maanmittareita kävelee metsässä.
Kuva:
Julia Hautojärvi

Maanmittauslaitoksen henkilöstö uudistuu tulevina vuosina, kun virastosta eläköityy satoja työntekijöitä eri työtehtävistä eri puolilta Suomea. Maanmittauslaitoksella on tarve saada uusia työntekijöitä eri tehtäviin.

– Kilpailemme hyvistä työntekijöistä. Esimerkiksi eläköityvien ja työelämäpolulla etenevien toimitusinsinöörien tilalle tarvitaan uusia osaajia, sanoo johtaja Petri Notko Maanmittauslaitoksesta.

Koulutuksen avulla Maanmittauslaitos myös tarjoaa työntekijöille mahdollisuuden kehittyä ja siirtyä eteenpäin Maanmittauslaitoksen sisäisillä työelämäpoluilla. Yksi Maanmittauslaitoksen neljästä strategisesta tavoitteesta on olla haluttu ja kiinnostava työpaikka.

Koulutuksen ensimmäinen pilottiryhmä aloitti syksyllä 2020. Ensi syksynä aloittavan kolmannen ryhmän opiskelijat on juuri valittu.

Opinnot toteutetaan yhteistyössä

Opiskelijat valitaan Maanmittauslaitoksen sisällä siten, että opinnoista kiinnostuneet keskustelevat mahdollisuudesta oman esihenkilönsä kanssa ja hakevat opintoihin sisäisen hakuprosessin kautta. Kun opiskelijavalinnat on tehty, opiskelijat kirjataan tutkinnon suorittajiksi Lapin ammattikorkeakouluun. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan aiemmat ammattikorkeakoulu- tai yliopisto-opinnot. Myös aiemmat kartoittajaopinnot huomioidaan.

Opinnot suoritetaan maanmittaustekniikan tutkintokoulutuksen monimuoto-opetuksen ryhmissä.

– Monimuoto-opetuksessa opiskelijat voivat suorittaa opiskelut työssäkäynnin ohella. Opiskelijat käyvät tarvittaessa Rovaniemellä lähijaksoilla muutaman kerran vuodessa. Toki mennyt korona-aika on tuonut haasteita lähijaksojen toteuttamiseen, sanoo osaamispäällikkö Kai Ryynänen Lapin ammattikorkeakoulusta.

Lapin ammattikorkeakoulun maanmittaustekniikan insinöörikoulutuksessa tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä. Opetussuunnitelmaan on tehty 40 opintopisteen laajuinen Maanmittauslaitoksen toteuttama opintokokonaisuus, jonka opinnot opiskelijat voivat sisällyttää osaksi tutkintoaan.

– Maanmittauslaitoksen opintojaksoilla syvennetään sitä osaamista, jota opiskelijat työssään tarvitsevat. Opintojaksojen toteuttajina ja opettajina ovat Maanmittauslaitoksen kunkin osa-alueen parhaat asiantuntijat. Sisältöjä hyödynnetään myös sisäisissä koulutuksissamme, kertoo Petri Notko.

Lapin ammattikorkeakoulun ja Maanmittauslaitoksen koulutuksellinen yhteistyö uraauurtavaa koko korkeakoulukentän tasolla. On harvinaista, että yhteistyökumppanin oma opintotarjonta on näin suuressa mittakaavassa otettu osaksi alan koulutusta ja tutkintoa.

Suomessa on kolme ammattikorkeakoulua, jotka kouluttavat maanmittausinsinöörejä: Lapin ammattikorkeakoulu, Metropolia ja Yrkeshögskolan Novia.

Lisätietoja

Johtaja Petri Notko, Maanmittauslaitos, 040 071 1948, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi

Osaamispäällikkö Kai Ryynänen, Lapin ammattikorkeakoulu, 040 526 1596, etunimi.sukunimi@lapinamk.fi

Maanmittauslaitos
Maanmittaus

Uusimmat uutiset ja artikkelit