Kuka saa kiinteistöjen omistajatietoja?

Meiltä kysytään silloin tällöin, miksi kuka tahansa saa selville tietyn kiinteistön omistajan. Myymmekö tietoja suoramarkkinointiin? Maksavatko omistajatiedot? Miten tietosuoja varmistetaan? Entä turvakiellossa olevat? Kokosimme tähän tietojen luovuttamisen periaatteet.

Omakotitaloja syksyisessä maisemassa.
Kiinteistöjen omistajatietoja ylläpidetään lainhuuto- ja kiinnitysrekisterissä.
Kuva:
AnteroAaltonen

Maanmittauslaitos ylläpitää kiinteistötietojärjestelmää, ja sen yksi perusrekistereistä on lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri, jossa kiinteistöjen omistajatietoja ylläpidetään. Kun olet ostanut kiinteistön, sinulle syntyy velvollisuus rekisteröidä omistusoikeus hakemalla lainhuutoa. Rekisteröinnin jälkeen omistusoikeutesi nauttii julkista luotettavuutta ja omistuksesi näkyy kiinteistötietojärjestelmässä.

Mistä kiinteistöjen omistajatietoja voi saada?

Lainhuuto- ja kiinnitysrekisteri on julkinen ja myös kiinteistön omistajatiedot ovat julkista tietoa. Julkinen ei kuitenkaan tarkoita samaa kuin kaikille avoin, vaan tietojen luovuttaminen on tarkkaan säädeltyä.

Kansalainen saa kiinteistötietojärjestelmässä olevia tietoja, kuten omistajatietoja, maksua vastaan otteina, todistuksina ja muina tulosteina Maanmittauslaitoksesta, kunnista, maistraateista tai muilta viranomaisilta, joille on myönnetty oikeus käyttää kiinteistötietojärjestelmää.

Otteen voi ostaa Maanmittauslaitoksen asiointipalvelussa tai verkkolomakkeella.

Kiinteistötietojärjestelmään voidaan luvan perusteella myöntää käyttöoikeuksia ammattikäyttäjille, jotka tarvitsevat tietoja esimerkiksi kiinteistövälitykseen tai luoton myöntämiseen. Tietoja saa käyttää vain ilmoitettuun käyttötarkoitukseen. Tietopalvelua ei näiltä tahoilta voi saada.

Lainhuutotodistuksia on kahdenlaisia

Kiinteistön omistajatiedot näkyvät lainhuutotodistuksesta. Niitä on kahdenlaisia: ensimmäinen sisältää omistajan nimen, henkilötunnuksen ja osoitteen ja toinen suppeampi vaihtoehto pelkästään nimen ja syntymäajan.

Suppeampi todistusvaihtoehto voidaan luovuttaa asiakkaalle käyttötarkoitusta kysymättä. Tämä otemalli riittää usein asiakkaan tarpeisiin.

Henkilötunnuksen ja osoitteen sisältävä ote voidaan luovuttaa kiinteistön omistajalle itselleen tai henkilölle, jonka esittämä käyttötarkoitus täyttää tietosuojalain ja -asetuksen vaatimukset. Tavallisessa tilanteessa asiakas tarvitsee otteen kiinteistön kauppakirjan laatimista varten, kun ostamisesta on sovittu omistajan kanssa.

Jos kiinteistön omistajalla on turvakielto tai osoitetietojen luovutuskielto, on otteelta poistettu henkilön osoitetieto.

Isot omistajaselvitykset edellyttävät selvityksen käyttötarkoituksesta

Kiinteistöjen omistajatietoja voidaan luovuttaa myös erillisinä omistajaselvityksinä. Tietojen haku kiinteistötietojärjestelmästä tapahtuu kiinteistötunnuksen perusteella, joka asiakkaan tulee ilmoittaa tilausta tehtäessä. Kiinteistötunnus kannattaa itse selvittää etukäteen. Tunnukset voi katsoa Maanmittauslaitoksen verkkosivuilta tai Karttapaikka-palvelusta.

Omistajaselvityksissä asiakkaalta pyydetään kirjallinen käyttötarkoitusselvitys. Omistajatiedot luovutetaan vain jos käyttötarkoitus täyttää tietosuojalain ja -asetuksen vaatimukset.

Yksittäinen omistajatieto maksutta

Yleensä kiinteistöjen omistajatietoja tarvitaan erilaisiin infrahankkeisiin. Kiinteistönomistaja voi kaivata tietoa naapureista mm. lupa-asioissa ja metsästysseurat maanvuokra-asioiden hoitamista varten.

Yksittäisiä omistajatietoja voidaan kertoa myös suullisesti käyttötarkoitusta kysymättä.

Omistajatietoja ei luovuteta Maanmittauslaitoksesta suoramarkkinointi, mielipide- tai markkinointitutkimuksia varten.

Pekka Jakobsson
tietopalvelupäällikkö

_______________________________________________________________________________________

Maanmittauslaitoksen blogissa eri kirjoittajat käsittelevät Maanmittauslaitoksen ajankohtaisia asioita. Voit keskustella aiheesta kirjoittamalla blogiin kommentin sivun alareunassa. Kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

 

Kommentit

Kauanko kiinteistöjen omistajatietojen saaminen kestää?

Rajattu HTML

  • Sallitut HTML-tagit: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.

Uusimmat uutiset ja blogit